“Ал Кайда” призовава привържениците си да използват оръжия за масово унищожаване срещу Запада  

28 май, 2008

Клипът, който е монтаж от изявления на Бин Ладен на членове на терористичната мрежа, ще се появи в Интернет до 24 часа
Източници в американските разузнавателни и спецслужби съобщават, че в следващите 24 часа членове на терористичната мрежа “Ал Кайда” планират да поместят в ислямистките сайтове в Интернет нов пропаганден видеоклип, призоваващ всички “бойци на джихада” да използват оръжия за масово унищожаване – биологическо, химическо или ядрено, в атаките си срещу Запада, съобщава американската телевизия ABC News.

“Получихме достоверни сведения, че “Ал Кайда” ще разпространи ново послание с призив за използването на оръжия за масово унищожаване срещу мирното население. Въпреки че подобни изявления са се появявали и преди, ФБР и Департаментът за държавна сигурност нямат конкретни сведения за нарастване на непосредствената заплаха за САЩ. ФБР и разузнаването гледат на съобщението като източник на информация за допълнително разследване”, уточнява прессекретарят на ФБР Ричард Колко, който посочва, че новата заплаха е била включена в редовните бюлетини до 18 000 полицейски участъци в страната, като повод за повишено внимание, допълва Reuters.

Изпълнителният директор на Специализираната група за мониторинг на терористичните съобщения в Интернет IntelCenter, Бен Вензке, уточнява, че очакваното видео под името “Ядреният джихад, Абсолютният терор” (Nuclear Jihad, The Ultimate Terror) всъщност е стара компилация от няколко предишни изявления на Осама Бин Ладен, подготвена от самите привърженици на “Ал Кайда”, а не от официалното ръководство на терористичната мрежа. Според Вензке, подобни религиозни фундаменталисти, може би дори не са имали контакти с действащи терористи. Според групата IntelCenter, информация за друг, нов запис с призив за използването на оръжия за масово унищожаване, засега не се е появила онлайн.

През последните няколко месеца от началото на годината, в Интернет бяха поместени 4 нови записа на Осама Бин Ладен, чиято увеличаваща се честота вероятно цели да покаже на западните специални и разузнавателни служби, че ръководството на “Ал Кайда” следи внимателно световните събития, реагира бързо на случващото се и комуникира често и с лекота със своите членове и последователи навсякъде по света.

Въпреки адекватната реакция на американските власти, според самият директор на ФБР Робърт Милър, “има разлика между възможността за публикуване на терористични послания в Интернет и реалните комуникационни възможности на “Ал Кайда” за поддържането на вътрешна връзка”. “Както всички знаем, достъпът до Интернет вече е толкова свободен, че почти всеки може да помести онлайн каквото си иска”, посочва Милър.

В заключение, в изявлението на ФБР във връзка със заплахата, службата посочва, че не разполага с доказателства към момента “Ал Кайда” да разполага с оръжия за масово унищожаване, въпреки открития им стремеж към това, който безусловно буди опасения.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.