Руснаците са пацифисти, показва допитване до общественото мнение  

28 май, 2008

Високо равнище на пацифизма сред гражданите на Русия сочи допитване на руския фонд Обществено мнение, проведено в 100 селища от федерацията, пише московският в. Время новостей, цитиран от БТА. Почти три четвърти от запитаните - 74 на сто, се обявяват категорично против свободното носене и продажба на бойни огнестрелни оръжия, пояснява изданието.

Само 14 на сто от хората в Русия смятат, че ако оръжието се легализира, това ще подобри криминалната обстановка в страната, ще осигури на гражданите повече сигурност и повече възможности да защитят семейството си. В крайна сметка злоумишленикът би се замислил дали си струва да нападне минувач, за да му вземе портмонето, ако рискува да получи куршум, цитира вестникът заинтересован потребител на Интернет. Дванайсет на сто от анкетираните нямат мнение, добавя Время новостей.

Участниците в допитването посочили множество добре известни, но спорни причини да не желаят легализиране на оръжието в Русия. На първо място са опасенията да не нарасне броят на убийствата (15 на сто от запитаните). Според статистиката обаче убийствата в Русия днес са много повече, отколкото в страните, които разрешават да се носи оръжие, пише изданието.

Хората в Русия обаче упорито се страхуват, че легализацията на оръжието ще предизвика ново насилие и безредици, а всекидневният живот ще стане много по-опасен.

Мнозина смятат, че руското население още не е готово за такъв атрибут на личната свобода като пищов на кръста, тъй като жителите на страната са хора непредсказуеми и агресивни по характер, много пият, употребяват наркотици и нямат традиции да боравят с оръжие, обобщава данни от анкетата Время новостей.
Макар да не са склонни да държат барута сух, хората в Русия знаят къде да го открият и как да го използват, отбелязва изданието. Според допитването, 69 от мъжете в Русия и 12 на сто от жените знаят да стрелят. 49 процента смятат, че в техния град или село човек може да си намери оръжие независимо от забраните, а според 28 на сто това става сравнително лесно.

Една четвърт от запитаните са заявили, че ако животът им бъде заплашен, ще могат бързо да се сдобият с оръжие. Наистина, бързо означава според тях месец или два. Надали обаче винаги ще разполагат с тъй продължително време, за да обмислят дали да стрелят в отговор, забелязва Время новостей.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.