Полицията в Маями използва летящ шпионин  

26 март, 2008

Съвсем скоро полицията в Маями ще стане първата в Съединените щати, която използва високотехнологично летателно средство в борбата срещу престъпността.
Малката безпилотна “пчела” е създадена от Honeywell International и е способна да кръжи във въздуха и да фиксира обекти на земята с помощта електрооптични или инфрачервени сензори. Ако летящото устройство получи разрешение след тестовете от Федерелната авиационна администрация, ще може да бъде използвано от полицейския департамент на Маями, Флорида.
Honeywell MAV, както е името на летящото ченге, тежи 6,3 килограма без гориво и е с диаметър 35 сантиметра. Дължината му е 55 сантиметра от върха до основата. Към летящата машинка са проявили интерес и много частни детективски агенции.
“Нашето желание е да използваме Honeywell MAV само в тактически ситуации, като допълнителни очи – обясни говорителят на департамента Хуан Вилалба. – Устройството ще ни помага при наши мисии. То е без крила, побира се в раница и може да излита и каца вертикално, което го прави отличен помощник при антитерористични акции или при барикади”.
Това не е първият опит за летящ шпионин. ЦРУ разкри, че през 70-те години на ХХ век е бил създаден Insectohopter с големината на водно конче, който е бил снабден с лазер. ФБР също е експериментирало с безпилотни летящи машини.
Някои адвокати вече обявиха, че трябва да бъдат създадени нови правила, за да не бъдат нарушавани гражданските свободи при наблюденията на летящия шпионин.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.