Българският хелзинкски комитет представи годишния си доклад  

31 март, 2008

Първата година от членството на България в ЕС е белязана със застой в защитата на правата на човека, а в някои сфери дори с връщане назад. Това отбелязват от Българския хелзинкски комитет (БХК) в ежегодния си доклад за правата на човека в България. Докладът беше представен днес пред журналисти, информира БТА.
В много властови институции и обществени среди продължава да се шири циничното и равнодушно отношение към защитата на правата на човека, се казва още в годишния доклад на БХК, пише БГНЕС.
От комитета констатират, че законът за МВР в своя член 74 позволява употреба на огнестрелно оръжие при задържане на лице, извършващо или извършило дори дребно престъпление или за предотвратяване на бягство на лице, задържано за дори дребно престъпление.
В областта на защитата от изтезания, нечовешко и унизително отнасяне и наказание, от Хелзинкския комитет констатират липсата на текст в наказателния кодекс, който да криминализира изтезанието, макар още преди четири години Комитетът на ООН против изтезанията да настоя в българския наказателен кодекс да има такъв текст.
Според данните в доклада БХК вече три пъти е правил проучване на употребата на сила в полицията и данните показват за трета поредна година застой и стагнация след започналото през 2000 година прогресивно намаляване на относителния дял на оплакванията. Според доклада продължават да остават без разследване случаите на масирани полицейски акции в ромски квартали, безогледна употреба на сила и помощни средства.
По отношение на правото на свобода и сигурност на личността през миналата година не бяха направени никакви изменения в законодателството и в правоприлагането, за да се гарантира по-добре защитата срещу произволното лишаване от свобода, заявиха от БХК.
Настаняване в социалните домове на лица с психически затруднения продължава да бъде сериозен проблем, се посочва в доклада на БХК.


Защо за БХК правата на циганите стоят над правата на българите?

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.