Търговията с оръжие спада  

31 март, 2008

Обемът на търговията с оръжие в света през миналата година е намалял със седем на сто в сравнение с 2006 г., но все още няма твърди доказателства, че това е трайна тенденция, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира /СИПРИ/, цитиран от БТА.
СИПРИ е независима международна организация, която се занимава с проблемите на надпреварата във въоръжаването. Данните за търговията с оръжие не включват доставките на малки оръжия и леко стрелково въоръжение, посочва Ройтерс. Намалението миналата година е било регистрирано след шест последователни години на увеличение.
Вносът на руско оръжие в Китай е намалял с 62 на сто, посочва СИПРИ. Това се дължи на рязко увеличение на закупените количества през последните години на миналия век, което означава, че Китай изпитва в момента малка нужда от подмяна на въоръжението, с което разполага. Едновременно с това се забелязва известно увеличение на производството на оръжие и военна техника в самия Китай. Върху доставките на руско оръжие за Китай вероятно са се отразили и опасенията на Русия, че нейни "клиенти" копират руски технологии и след това излизат на международния оръжеен пазар като конкуренти.
През периода от 2003 до 2007 г. Китай е бил най-големият вносител на оръжие в света с дял от 12 на сто от общото количество, посочва СИПРИ. На второ място е Индия, следвана от Обединените арабски емирства, Гърция и Южна Корея. Най-големите доставчици на оръжие през същия период са били САЩ с 31 на сто от общия обем, следвани от Русия, Германия, Франция и Великобритания.
В нарушение на редица резолюции на ООН оръжия се доставят и някои конфликтни райони по света, например Дарфур, посочва СИПРИ. Основни доставчици на оръжие на Судан през периода от 2003 до 2007 г. са били Русия и в по-малка степен Китай.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.