Оръжейните доставки на САЩ за Косово са законни  

21 март, 2008

Основават се на плана на Марти Ахтисаари, според който новата държава може да има леко въоръжени сили за сигурност, наброяващи 2500 души
САЩ имат право да доставят оръжие за Косово, заяви представител на администрацията на американския президент Джордж Буш, пожелал анонимност.
Източникът добави, че подобни доставки са напълно законни, защото се основават на плана на Марти Ахтисаари, според който Косово може да има леко въоръжени сили за сигурност, наброяващи 2500 души, информира Дарик. Те ще са под надзора на НАТО и ще се подготвят от инструктори на НАТО, отбеляза още източникът.
В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че каквито и да било доставки на оръжия за Косово ще са нелегитимни, ако излизат извън рамките на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, която не допуска създаването на собствена армия в Косово, не допуска каквито и да било доставки на оръжия за Косово, освен доставки за екипирането на силите на международния контингент, който е разположен там с мандат на СС.
По думите на Лавров поведението на САЩ няма да допринесе за стабилността на Балканите.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.