Полуавтоматичните РРК И РРК/S НА „Смит и Уесън”  

04 февруари, 2010

През 1929 г. немската фирма „Валтер” създава фамозния полуавтоматичен пистолет РР (Polizeipistole) за нуждите на полицията. Няколко години по-късно, през 1931 г. излиза моделът РРК (PolizeipistoleKriminalmodell).

Оръжието е предназначено и за гражданския пазар и бързо добива популярност, благодарение на простата си автоматика и изключителна надеждност. През 1935 г. пистолетът е приет на въоръжение в немската армия и е използван по време на Втората световна война. След войната той добива голяма популярност чрез книгите на Ян Флеминг и филмите за Джеймс Бонд, които започват от 1953 г.

През 2002 г. на американската фирма „Смит и Уесън” сключва договор с немската „Валтер” за лицензно производство на пистолетите РРК и РРК/S. „Смит и Уесън” започват производството му с цел задоволяване нуждите на американския пазар и в днес предлагат на пазара 5 модела – 3 с калибър .380 АСР (AutomaticColtPistol) и два с калибър .32 АСР. Автоматиката му се основава на принципа на отката при неподвижна цев. Ударно-спусковият механизъм на пистолетите РРК е с комбинирано единично и двойно действие, като усилието върху спусъка при първото е 6 kg, а при второто – 2,7 kg. Те са с фиксирани механични мерни прибори, механичен предпазител, открито чукче на ударника и класически спусък и спускова скоба. Чирените на ръкохватката са от черна синтетика с накатена повърхност. Покритието на всички модели е еднакво, двуцветно, в сребристо-сив мат. Пълнителят е от лека сплав, с профилно дъно от синтетика, което се явява естествено продължение на ръкохватката.

Различията между отделните модели, освен калибъра, се свеждат до следното – РРК се изработва от оръжейна стомана, а РРК/Sе от неръждаема стомана. Единият от моделите е с лазерен целеуказател „Кримсън Трейс” (CrimsonTrace), монтиран на ръкохватката.

Тактико-технически характеристики:


Това е едно наистина уникално оръжие, максимално опростено, надеждно и изработено от висококачествени материали и с голяма прецизност. И накрая, за тези, които не са наясно с американските калибри, нека да уточним, че става въпрос за популярните в Европа патрони 9х17 mm Курц и 7,65 mm Браунинг.

Бих искал само да добавя, че в Европа се произвежда и моделът Walther PPK/E. 
още от pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.