Как се прочу пищовът на генерал Самандов  

20 февруари, 2010

Kак може един пистолет да се прочуе? Като гръмне папата или като събере 100 точки от 100 възможни? Нито едното, нито другото. Верният отговор е - като го изпусне генерал.

Трябваше ген. Атанас Самандов да изтърве личното си оръжие пред цял куп журналисти, за да се разбере, че най-сетне армията ни се е снабдила със суперпистолет - “Зиг-Зауер” SP 2022.

А защо падна пистолетът? Не е ли по-сигурно да се пази в кобур?

Беше в кобур, но малко преди да се появим с министър Младенов пред репортерите, реших да не се правя на Рамбо, обясни генералът. Затова прибрал кобура в багажа, а пистолетът пъхнал под якето на кръста. Но коланът се разхлабил и баш по време на директното предаване по БНТ тупнал на земята. Можеше ли да гръмне? Не, разбира се, как ще гръмне, като не е зареден?

Друг в такава нелепа ситуация щеше да се смути и обърка. Самандов обаче спокойно взе пищова и чак когато журналистите добре го разгледаха, внимателно го пъхна в джоба на шубата.

“Зиг-Зауер” и “Макаров” - каква е разликата? Все едно да сравняваш “Мерцедес” с “Москвич”, поясни генералът. Новият е по-точен, по-надежден, може да му се монтират тактически фенер и лазерен целеуказател. Освен това пълнителят му побира 15 патрона плюс 1 в цевта, докато “Макаров” - двойно по-малко.

Защо именно “Зиг-Зауер”, а не друг модел? Главната причина е невероятното съчетание на високо качество и прилична цена, коментират експерти. Именно “Зиг-Зауер” 2022 държи световния рекорд за най-едра единична поръчка в света. Неотдавна френската полиция и жандармерия купиха накуп 350 хиляди от този модел.

Пищовът вече е приет официално на въоръжение в Българската армия. А наскоро плъзна слух, че има вероятност да го произвеждаме по лиценз. Нищо чудно слухът да се окаже истина. Защото за разлика от яловите опити да правим автомобили по лиценз практиката в областта на оръжейното производство показва друго - и “Калашников”, и “Макаров”, родна направа, превъзхождат по редица показатели руските оригинали.

Противно на очакванията ген. Самандов не бяга от разговора за гафа с пищова на летището. Случва се с всеки, важното е да не стане навик, шегува се той.

По всички правила на репортерския занаят случката на правителствения ВИП би трябвало да прерасне в шумен скандал. Генерал изпуска пистолета си под носа на своя министър и пред 20-ина журналисти от национални медии! Скандал обаче не произлезе. И виновникът за това е самият Самандов. Да беше на неговото място друг - натежал кабинетен офицер, може би щеше да се разсмърди. При Самандов обаче се е запазило рядкото съчетание генерал-войник. по-нататък не е интересно...


Добре, че падна, че да разбера за приемането му на въоръжение в БГ-армия. Интересно, вестник "Българска армия" не е публикувал още новината. Само не разбрах в кои армейски части е приет или само за генералския състав е имало пари за нови пистолети.

от архива: Край министъра падат бомби и пищови

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.