Фокусник от ЦРУ измислил българския чадър  

20 февруари, 2010

Българският чадър не е плод на злия гений на КГБ и българската ДС, а е измислен в централата на врага им - ЦРУ. Разбира се, далеч не с целта да покоси дисидента Георги Марков. Убийците на българския дисидент просто са заимствали една от хватките, приготвени специално за американските разузнавачи не от екип учени на НАСА, а от един от най-добрите фокусници през 50-те години Джон Мълхолънд.

Мълхолънд е ученик на Хари Худини, гения на магическото изкуство, и посвещава живота си да измисля трикове за шпиони през студената война. Пред изобретенията му джаджите на Джеймс Бонд са детски играчки.

Убийствата с отрова изживяват разцвет сред разузнаванията през 50-те години на ХХ век. На пресконференция през 1954 г. агентът от КГБ Николай Холков демонстрира цигарена кутия, която се оказва електрически пистолет, стрелящ с отровни куршуми. През 1957 г. агентът Богдан Сташински убива дисидентите Лев Ребет и Стефан Бандера с отровен пистолет, маскиран като завит на руло вестник.

Върхът в тази серия от убийства все още е отреден за българския чадър. През 1978 г. с куршум, изпускащ бавно отровата рицин, е убит българинът Георги Марков. Куршумът е изстрелян в крака му с чадър. Марков умира три дни по-късно и отровата е открита при аутопсията.

Чадърът изстрелва сачми по схемата на цигарената кутия, показана повече от 20 години по-рано. Доколкото е известно, подобни убийства никога не са били извършвани срещу колеги от вражеската разведка, а с тях са отстранявани само собствени граждани, преминали на страната на противника.

Според някои източници по подобен начин са убити хиляди източноевропейци, вербувани от ЦРУ.

Сътрудничеството на фокусника Джон Мълхолънд с ЦРУ е сред най-странните истории на студената война. Той е адаптирал фокусническите си трикове за работата на агентите, измислял е номера, с които да се пускат или инжектират незабелязано във врага психеделични наркотици и отрови.

След повече от половин век засекретяване на работата му в края на 2009 г. наръчникът на Мълхолънд за работата на агентите в ЦРУ бе публикуван. Всички негови трикове са достояние на обществеността от ноември миналата година.

Мълхолънд е роден през 1898 г. в Чикаго, като изкуството да мами публиката е, така да се каже, заложено в кръвта му. Баща му е измамник, който успял да обере стотици лековерни с празни обещания по системата на пирамидата - трик, пожънал успех в България 100 години по-късно.

Когато ставало твърде горещо за него, Мълхолънд-старши се изпарявал, но съумявал тайно да издържа фамилията си.

Джон пораства без баща, но историите около родителя му го запалват по магическите номера. Определено е имал голям талант и успял да впечатли секретаря на гениалния магьосник Худини - Джон Уилям Сарджънт.

Мълхолънд е приет в братството на фокусниците в САЩ едва 16-годишен. Младият магьосник владее до съвършенство всички фокуси от целия спектър на изкуството си, но е най-добър в т.нар. сlose up magic, тоест във фокусничеството от най-близо разстояние. Именно тези му умения щего направят по-късно интересен за държавата. Фокусникът агент практически успява да се запознае лично с всички по-именити свои колеги в света.

През 1939 година - когато е на 41 г., той вече е обиколил 40 държави и притежава най-голямата колекция от книги за магическо изкуство. Занимава се и с история на фокусничеството.

По време на Втората световна война пише често във вестниците, предупреждавайки за триковете на вражеската пропаганда и шпионаж.

През 1953 г. внезапно обявява, че поради влошеното си здраве прекратява дейността си и се оттегля. Всъщност сега става ясно, че той просто е преминал на служба към изключително мощен господар - ЦРУ!

По това време американското външно разузнаване има отчаяна нужда от успехи. В корейската война то сътворява няколко скандала, а преценките му се оказват напълно погрешни.

При смяната на правителството новият президент Дуайт Айзенхауер прави реформа в разузнаването и настоява негова основна цел да е развиването на хватки и трикове за отстраняване на политически противници, за подслушване на врага и за париране на негови операции.

По това време цари и истерия, предизвикана от слуха, че СССР притежава психооръжие, с което може да завладява изцяло ума на противника си.

Именно сега най-нужен е Мълхолънд. Създадена е програмата MKULTRA, като ULTRA е заемка от името на програмата за дешифриране на нацисткия код - най-тайната разработка до това време. А MK е от mind control, но с К за заблуда на противника.

Мълхолънд пише два наръчника за агентите на ЦРУ, от които до днес е запазен само един. Той ги научава на фокуснически трикове и как точно функционират магьосническите измами. Акцентът в книгата му обаче се пада върху това как да се отрови или дрогира противникът незабелязано.

Той измисля различни уреди, машинки и технологии за инжектиране и изстрелване на отровни субстанции. Голяма част от триковете му се правели с помощта на цигара, също като в ранните филми на Джеймс Бонд. Нищо чудно - Мълхолънд е заклет пушач. По ирония на съдбата той трови и самия себе си с цигари - умира от рак на белите дробове.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.