В Ирак Пентагонът залага на роботите  

04 септември, 2007

Един ден може машината да решава кого, къде и кога да убие

От началото на войната на Съединените щати в Ирак на 19 март 2003 г. до 30 август 2007 г. американците са дали в близкоизточната страна 3735 жертви. Ранените са 27 662. Тези данни не включват убитите и ранените американци, които работят за военните, но са официално наети от различни охранителни компании.
Повечето от жертвите са от мини и крайпътни взривни устройства, залагани от иракските бунтовници. Такива устройства са главната причина за жертвите, които американската армия дава и в Афганистан.
За да противодействат на тактиката на бунтовниците, американските военни все повече започват да използват в Ирак роботизирани високотехнологични оръжейни системи, независимо дали става дума за устройства за обезвреждане на бомби, за превозни средства устойчиви на мини, за безпилотни самолети, които могат да поразяват противника с ракети или за "Страйкър" - новият бронетранспортьор, който има качествата на малък танк, но се придвижва с по-голяма скорост.
Военните роботи са условно разделени на няколко вида. Онези, които се използват по суша, се делят на малки и големи. Големите са на практика бронирани машини, булдозери или танкове, в които има компютър и се управляват дистанционно. Такива военни роботи се използват главно за разминиране и обезвреждане на бомби
Малките военни роботи, към които в последно време Пентагонът проявява особен интерес, могат да тежат от няколко килограма, до няколко десетки килограма и са предназначени основно за разузнаване, но и големите, и малките роботи могат да бъдат снабдени с най-различни приспособления, в зависимост от задачите, които изпълняват.
Packbot се използва основно за разузнаване.
Отделна категория са летящите военни роботи. Те представляват различни видове безпилотни самолети, които се използват за разузнаване или за поразяване на цели на земята.
За периода 2006-2012 година САЩ са предвидили
1,7 милиарда долара
за разработката на военни роботи, сочат данни на Националния център за отбранителни роботи - консорциум от 160 компании, който се финансира от Конгреса.
Американските военни са разположили хиляди военни роботи в Ирак и Афганистан, като особено внимание се обръща на високотехнологичните малки роботи.
Един от тези роботи е 18-килограмовият PackBot, произвеждан от "IRobot Corp", същата компания, която произвежда прахосмукачката-робот Roomba. PackBot се придвижва с вериги. Може да се изкачва по стълби, да навлиза в пещери и да наднича зад ъгли със своите видео камери, които позволяват на войниците да получават информация и да избягват мините, заложени от противника. PackBot се използва и в Афганистан.
Но PackBot не е единственият робот, който се употребява в отговор на заплахата от мини и крайпътни бомби. Още през февруари 2004 г. Пентагонът започна да изпраща роботи в Ирак, за да обезвреждат крайпътните бомби, използвани от бунтовниците. Изпратени бяха 10 робота MATILDA, 22 Packbot, 58 Vanguard, 43 TALON and 20 Mini-Andros.
"Mesa-Robotics" произвежда MATILDA, канадската компания "EOD Performance" произвежда Vanguard, "Foster-Miller" произвежда TALON, а "Northrop Grumman" - Mini-Andros.
Всичките тези роботи са временна мярка
докато военните продължават да разработват нов робот, който ще е достатъчно лек и малък, за да може да бъде пренасян от двама души на разстояние 500 метра по средно пресечен терен. Роботът ще бъде телеуправляем и ще бъде използван основно за разузнаване, но и за обезвреждане на бомби и мини.
Друг робот, който се използва в Ирак е Dragon Runner, който може да се носи от един човек. За първи път е изпробван в Ирак през 2004 година. Роботът с четири колела е приблизително 30 на 30 сантиметра и тежи 4 килограма. Той може да бъде хвърлян зад стени, от височина колкото три етажа, или надолу по стълби. Плоската, висока само 12,5 сантиметра, машина може да работи независимо на коя страна падне и се използва за разузнаване.
Без много шум този месец сухопътните сили на САЩ започнаха да използват в Ирак въоръжен робот. Той се нарича Special Weapons Observation Remote Reconnaissance Direct Action System (SWORDS). Засега на въоръжение в Ирак са само три такива робота, но няма данни дали са били използвани в реални бойни условия. SWORDS са разработели на базата на TALON и са въоръжени с
картечница M249
Общото на военните роботи, използвани в момента, е, че те не са напълно автономни, а се управляват от оператор. Но с разработването на нови роботизирани оръжейни системи ще нарасне натискът роботите да могат да действат напълно автономно. И тогава машината ще трябва да решава кого, къде и кога да убие, а това противоречи на основните принципи на роботиката, един от които е, че роботът при никакви обстоятелства не трябва да причинява вреда на човек.
Но главният инженер на центъра за технически разработки на ВМС на САЩ Джон Канинг измисли начин как хем принципът да бъде спазен, хем машината да може да убива. Джон Канинг предложи военните роботи да бъдат програмирани да унищожават само оръжия, а не хора. Така например, роботът може да засече бунтовник, въоръжен с автомат "Калашников" и програмата да разрешава на машината да унищожи автомата. Така убийството на човека, според американската военна терминология, може да бъде сметнато за "съпътстваща загуба".

Talon
Роботите TALON тежат 45 кг, изключително здрави са и могат да работят във вода. Известен е случай, когато един такъв робот пада от мост в река в Ирак и след команда от контролния пулт сам излиза на брега. TALON се произвежда в различни варианти, като основната му модификация има камери, микрофони и механична ръка. Има олекотен вариант без ръка, както и роботи, снабдени със сензори за химикали, температура и радиация.

Packbot
Packbot е малък робот, предназначен за разузнаване и откриване на експлозиви. Може да се придвижва по всякакъв терен, тежи 18 килограма и се побира в стандартна американска армейска раница.

Matilda
MATILDA (Mesa Associates' Tactical Integrated Light-Force Deployment Assembly) прилича на останалите малки военни роботи, но е по-висок заради триъгълната си форма. Тежи 28 кг и може да бъде снабден с най-различни допълнителни устройства, включително механична ръка и дори ремарке. Последните модификации са въоръжени с гранатомет.
Роботът MATILDA може да бъде въоръжен.
Павел Пашев
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.