Русия направи изпитание на най-голямата конвенционална бомба в света  

13 септември, 2007

Русия направила изпитание с най-голямата в света конвенционална бомба, чиято разрушителна сила е съизмерима с мощността на ядрен взрив, съобщиха вчера руските военни, предаде Ройтерс.
Бомбата е последното от серия нови руски оръжия, използвани в политически ходове на фона на опитите на президента Владимир Путин да затвърди ролята на Москва на международната сцена.
"Резултатите от новата вакуумна бомба показаха, че нейната ефективност и мощност са съизмерими с тези на ядрено оръжие", каза заместник-началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Рукшин за обществената телевизия "Първи канал". Същата информация по-късно бе излъчена и по държавната телевизия "Вести".
"Ще може да я видите в действие - бомбата, която няма равна в света, се тества във военен обект", обявява Рукшин.
Кадрите показаха самолет бомбардировач "Ту-160", който хвърля бомбата над зона за изпитания и последвала голяма експлозия. Репортажът отбелязва, че почвата изглежда като лунен пейзаж.
Министерството на отбраната подчертало, че военното му изобретение не противоречи на нито един международен договор и Русия не започва нова надпревара във въоръжаването.
Рукшин изтъкна, че вакуумната бомба не предизвиква радиоактивно замърсяване за разлика от атомните бомби.
Според репортажа руската нова бомба е много по-мощна от американската бомба MOAB, известна като "Майката на всички бомби" и затова руските инженери нарекли новото оръжие "Бащата на всички бомби".

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.