Забележка към ген. Васил Василев  

24 септември, 2007

ГЕН. ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, ЕКСШЕФ НА ДИРЕКЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ПОЛИЦИЯ": Арбалетът трябва да мине на режим

В момента в България лицензионен режим се налага само върху огнестрелното оръжие. За газовите пистолети и арбалетите лиценз не се изисква. В света арбалетът е приет за ловно оръжие и се използва много често за лов на големи животни. Оръжието е изключително опасно, много дългобойно и до 100-150 метра може да нанесе доста големи поражения. При огнестрелните оръжия са нужни заглушители, които да притъпяват шума, но за разлика от тях арбалетът е безшумен и затова е и доста опасен, ето защо трябва да има строг контрол.
Нужно е да бъдат записвани данни, имена и подробности от личните карти на тези, които купуват такова оръжие. Всички собственици трябва да бъдат вписвани, както е в Съединените американски щати. Арбалетът, на който може да се монтира снайперно устройство, задължително трябва да мине под лицензионен режим. Въпреки че оръжието винаги може да бъде внесено нелегално от друга страна, строг контрол трябва да има. То е рядко опасно, безшумно е и не оставя следи. По-опасно е от огнестрелното оръжие, тъй като, когато се използва, не може да бъде намерен проектил. Ако пистолетът е категоризиран, може да се намери от кое дуло излиза гилзата, но при арбалета уликата е просто една стрела, от която при преминаване през човешкото тяло се изтриват всички отпечатъци, ако изобщо е имало такива.

При цялото ми уважение към генерал Василев, който помоему е с най-публикувани изявления в медиите (след Бат Бойко, разбира се), но ще направя следните корекции в горните му приказки:
...не оставя следи... - предполагам генералът има предвид "не оставя следи по тялото и дрехите на стрелеца".
...не може да бъде намерен проектил... - ако се търси за изследване куршум (проектил) - да, такъв няма, но "проектилът" при лъка и арбалета е самата стрела, която може да се изследва от криминалистите;
...от кое дуло излиза гилзата... - гилзата не излиза от дулото. От предната част на цевта (дулото) излиза куршума, а гилзата излиза от задната част на цевта (патронника). И по куршума и по гилзата, оръжието (пистолетът или револверът) оставя уникални следи.
Престъпленията обаче се правят с незаконно оръжие, защото кой е луд да отиде и да гръмне тайно някого със законното си оръжие, след като по куршума и по гилзата (ако я намерят) веднага ще го разпознаят;
...при преминаване през човешкото тяло се изтриват всички отпечатъци... - е, не всички. Изтриват се от тази част (върха), която се забива в тялото, а останалата част може да се изследва.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.