Беларус ще продаде на Венецуела оръжие за 1 млрд. долара  

24 юли, 2007

Беларус планира да продаде на Венецуела оръжие за 1 милиард долара. Става дума за построяването на бойни машини на пехотата /БМП/, както и продажба на оръжие, останало от времето на СССР, предаде АП.
Договорите за това ще бъдат подписани до август т.г., съобщи ръководителят на Съвета по сигурността на Беларус Виктор Шейман. Той посочи, че подписването на тези договори вече е одобрено от президента на Венецуела Уго Чавес. Така, ако сделката се състои, Беларус ще стане втората страна от постсъветското пространство след Русия, която продава оръжие на Венецуела.
По-рано Чавес нарече беларуския президент Александър Лукашенко брат по оръжие и го призова към стратегическо партньорство. Чавес отбеляза, че от времето на неговото последно посещение през 2006 г. икономическите и военните връзки между Минск и Каракас са получили широко развитие и призова за развитие на отношенията под формата на съюз и стратегически алианс. Миналата година Венецуела сключи договори с Русия за закупуване на оръжие за 3 милиарда долара и по-специално 100 000 автомата Калашников, 24 изтребителя Су-30 и 53 военни хеликоптера. Венецуела планира също така да открие първия в Южна Америка завод за производство на автомати Калашников. Освен това Чавес, който нееднократно обвини САЩ в намерение да завоюва Венецуела, заяви, че в скоро време ще установи нова система за въздушна защита, компоненти за която планира да купи от Русия, Иран и Беларус.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.