Гардовете губят мача с килърите  

21 юли, 2007

Маджо №1 по охрана, цяла рота пази Златко
Баретите най-търсени, взимат от 2 бона нагоре

За да станеш истински охранител, който пази персонално някого, са необходими между 6 и 8 години, твърдят спецове в бранша. Някои смятат, че гардът трябва да е планина от мускули, перфектно владееща бойни изкуства, че трябва да стреля точно и да има добре развито периферно зрение. Други го виждат като сляпо предан на господаря си слуга, способен в необходимия момент да го прикрие със собственото си тяло. В повечето случаи обаче наемните убийци са по-точни от гардовете, затова много бизнесмени като покойния Емил Кюлев и простреляния наскоро Манол Велев се отказват от лична охрана. Дали гардовете биха реагирали професионално в подобни ситуации, зависи най-вече не от техния брой, а от професионализма и личните им качества.

Мигове преди смъртта си Бай Миле обядва в собствения си ресторант "Славия". Тук той се чувства спокоен и недосегаем. Идва всеки ден по едно и също време. По-късно това ще се окаже фатална грешка. Изневиделица се появяват убийците, маскирани като полицаи. Заради ефекта на изненадата охраната му става на решето за секунди.
По същия начин телохранителите на Митко Малкия се парализират от ужас в кафене "Арт деко" в София при появата на преоблечени в попски раса мъже, които ги разстрелват като кучета на 4 юни 2004 г.
Дмитрий Минев-Димата Руснака по едно и също време отсяда в едни и същи кафенета на оживената "Витошка". Голямо удобство за килъра снайперист. Многолюдната охрана изнася трупа. Според експерти гардовете са действали непрофесионално. Това е поредният случай, при който охраната се издънва. Пазачите трябва да спазват стриктно определени правила. За да оцелее Шефът.
Пазачите на Антон Милтенов-Клюна бяха застреляни, охраната на Киро Японеца плака след стрелбата по него, гардовете на Илия Павлов и Георги Илиев изобщо не можеха да реагират при убийството им.
Обикновено съответният бос е пазен от около 12 души. Всъщност не е важна бройката, а качеството на охраната. Според специалисти обикновеният човек реагира на опасност за около 1,8 милисекунди, а тренираният гард - за 1,2 милисекунди. За това време той преценява
дали да извади пистолет, нож или друго средство
за защита, дали да се хвърли върху охранявания и да го прикрие, или пък да обезоръжи нападателя. Личната охрана трябва да познава обстановката в квартала, където живее човекът, когото пази, всичките му роднини и най-краткия маршрут до най-близката болница. Всеки път, когато пазеният излиза някъде, гардовете оглеждат улицата, надничат дори в кофите за боклук, в които може да е поставена бомба.
Те трябва да се постараят да запомнят дори номерата на автомобилите, паркирани на улицата, където живее охраняваният.
Най-уязвими са пазените лица при слизане и качване по стълби, в асансьор, в кола и навсякъде в открити пространства, където снайперистът има видимост. Най-честата грешка на персоналните гардове е, че те стоят с лице към човека, когото охраняват. Така пропускат да забележат съмнителния тип, дебнещ наблизо.
Ако все пак охраната е добра, има и други начини килърите да изпълнят мократа поръчка. Петролният бос Стоил Славов бе взривен посред бял ден в асансьор на офис сграда. Убийците влизат и поставят бомбата, представяйки се за клиенти. Затова, където и да отиде охраняваният, гардовете задължително правят проверка на мястото. Обикновено част от пазачите оглеждат предварително сградата, колата, асансьора. Качват се дори на покрива, където е възможно да
дебне снайперист
Охраняваният идва едва след сигнал, че всичко е чисто. Ако влиза в заведение, гардовете никога не бива да сядат на една маса заедно с него. Те трябва да знаят предварително още нещо - откъде да го изведат за броени секунди в случай на опасност. Преди около 4 години Константин Димитров - Косьо Самоковеца е изведен през авариен изход в дискотека "Ескейп" след сблъсъка между сикаджии и висаджии.
Обикновено автомобилите на босовете се движат в пакет. Най-отпред е пилотната кола, а след нея - основната, където е клиентът. Плътно до основната е "лепнато" поне още едно возило на охраната. Маршрутът на движение често се сменя, автомобилите, в които шефът се движи - също.
Според експерти едно от основните правила на личната охрана е да има психологическа съвместимост между гардовете и човека, когото пазят, но не дотам, че да се скъсява дистанцията между тях. Общителният Илия Павлов до такава степен се сближава с охранителите си, че никога
не се държи с тях като шеф с подчинени
Многобройните му пазачи обаче са изключително недалновидни. Павлов се превръща в мишена, когато застава пред осветения си офис - като на сцена. Част от телохранителите вече са се настанили в колата. Край централата на "Мултигруп" има неокосена трева, високи храсти. Стърчат две бараки, вие се асфалтова алея. Всичко това максимално улеснява убиеца.
Има гардове, които успяват да предпазят шефа си. Охраната на бившия командос Алексей Петров действително го опазва при атентата пред басейна "Спартак" през 2001 г. Тогава един гард го захлупва с тялото си, други го изтеглят, а трети гонят стрелците. Шансовете за оцеляване на пазения човек, ако го дебне снайперист, са равни на нула. Въпреки това професионалните гардове могат да посъветват клиента си къде да застане, за да не е мишена, смятат специалисти.
Охранителите често са бивши служители на МВР или на баретите. Последните са най-професионалните гардове у нас и затова
застрашени бизнесмени дават мило и драго
да ги имат в охраната си. Другите търсени на "пазара" са гардовете от НСО. Един от пазачите на Бай Миле, прострелян при убийството на шефа си, е бивш служител на НСО. Негови колеги твърдят, че кадри на тази служба има и в охраната на Маджо. Последният жив сред скандалните бизнесмени, Младен Михалев-Маджо, разполага с най-сигурната лична охрана в България, смятат запознати. Гардовете на бившия сикаджийски бос са изкарали курсове в Израел при едни от най-добрите специалисти в света и са обучени да предотвратяват всякакви нападения. Освен бърза реакция те имат теоретични и практически умения за осигуряване на безопасни "коридори" за придвижване на боса си. При нужда колите, с които се движи Шефът, се намазват със специална боя, която ги матира и не отразява, а поглъща светлината. Така автомобилът става почти невидим в тъмното. Близки до Михалев споделят, че той никога не е пестил пари за сигурността си и винаги е
успявал да предвиди ходовете на враговете си
Бившите барети и бивши служители на ЦСБОП Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница се движат навсякъде с охрана - предимно ексбарети. Хора от с. Ресилово, където е резиденцията на двамата, твърдят, че по пътя към палатите им са изсечени дори храстчетата - за да няма изненади. Според запознати по-младите гардове са обучавани в режим, на който са подложени баретите - как да шофират професионално коли, как да се бият и да стрелят. Тези умения позволяват на младежите да защитават и с телата си своите господари от куршуми, а когато трябва, да пребиват "провинилите" се съграждани. Галев и Христов се возят в блиндирани джипове с най-висока степен на защита. В местен цех автомобилите получават допълнителна бронировка на купето.
Златко Баретата, един от собствениците на компанията за сигурност и охрана "Аркус сигурност" и бивш шеф на "Аполо и Болкан", е утроил охраната си и в къщата му в столичния кв. Княжево
денонощно бодърстват най-малко 30 души
Именно личните гардове се считат за елита в частната охранителна дейност. Повече от хиляда са гардовете, които ден и нощ пазят ВИП персони. Малцина от тях обаче са с необходимата професионална подготовка. Изключение правят тези от НСО и баретите - именно те са и най-добре платените. Гард от тези служби се наема поне срещу 1800 лева месечно. Професионалисти обаче могат да си позволят малцина. По-голямата част от бизнесмените наемат бивши редови служители на полицията и неуспели спортисти, които пазят срещу 1000 лева на месец. Най-ниско платени са охранителите на босове от средното и най-ниското ниво на организираната престъпност. Повечето от тези гардове са млади почитатели на фитнес центровете и анаболите, предимно провинциалисти, които срещу 500 лева на месец обикалят с шефа си столичните заведения, сложили бронежилетка върху бялата тениска.
През последните 2 години стана модерно в колите на някои мафиотски босове да се поставят специални устройства,
които заглушават сигнала на мобилните телефони
и правят невъзможно задействането на взривно устройство чрез позвъняване до GSM. Въпреки тези нововъведения почти никоя охрана не е преминавала специализирани курсове. В средите на частните гардове обаче се твърди, че бодигардовете на президента на "Нове холдинг" Васил Божков са обучавани в Израел.
Част от телохранителите имат и по-нестандартни роли от тази да пазят живота на боса. Те са негови фризьори, масажисти, компаньони и доставчици на всякакви стоки, когато се наложи.
Първото правило на бодигарда е дискретност. Въпреки това между охранителите в София тече истински информационен пазар. Повечето момчета работят на черно, без застраховки и осигуровки. "Това не са охрани, а сбирщина. Те се дуят и ни създават проблеми с обществения ред. Тези хора изобщо не са обучени, не могат да работят в екип, да реагират адекватно на всяка ситуация.
Охранителната дейност не е демонстрация и показност", казва кметът на София Бойко Борисов, който определено разбира от охранителен бизнес.
Доза професионализъм през следващите години обаче може да привнесат българските рейнджъри, участвали във военните мисии в Ирак и Афганистан. Но дали този път отговорните фактори в държавата биха допуснали легионерите, получили бойна закалка под флага на Българската армия, да преминат в армията на частните охранители?!
Антония КЮМЮРДЖИЕВА
Ирен ДЕЛЧЕВА

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.