Таню Киряков: Държавата нехае за спорта  

19 юли, 2007

"Няма база, а оръжието е старо и негодно. Политиката на държавата спрямо спорта е погрешна", заяви двукратният олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков. Преди 3 дни Киряков спечели трета европейска титла в кариерата си от първенството в Гранада, но неговата голяма болка остава липсата на загриженост от страна на държавата към проблемите на спорта.

В Гранада Мария Гроздева спечели бронзов медал на 25 метра пистолет, а България е на първо място в отборното класиране на тази дисциплина.

Двама от младите състезатели Антон Ризов и Моника Костова намериха място във финалите на своите дисциплини.

Това е едно от най-успешните представяния на българските стрелци на международно равнище в последните години, въпреки многобройните проблеми, съпътстващи престоя на българската делегация в Испания.

Таню Киряков спечели европейската титла след кошмарно 20-часово пътуване от София до Гранада заради счупен самолет. Емил Милев пък трябвало да стреля в бързата стрелба с друг пистолет, тъй като неговият бил задържан от властите в Англия. Виктория Иванчева се представила под нивото си, тъй като багажът й се загубил на летището и се наложило да събира екипировка назаем от други състезателки.

Моника Костова пропусна да спечели злато на пистолет при девойките заради технически проблем с оръжието.

В последния ден от европейското първенство състезаващият се на прецизен пистолет Николай Колев също имал проблем с оръжието и завърши на 22-о място.

Федерацията по спортна стрелба все още не разполага с електронни мишени, които са задължителни за провеждането на международни състезания.

"Омръзна ни от години да говорим едно и също. Постоянно пишем писма до Държавната агенция до младежта и спорта, че тези мишени са ни необходими. Дори в Албания вече разполагат с електроника. Без тези мишени, резултатите ще вървят надолу. Това е все едно на леката атлетика да махнат фотофиниша. Ние сме направили схема за закупуването на електронни мишени на разсрочено плащане и тя е на бюрото на председателя на ДАМС Весела Лечева. Остава само да се намерят парите", коментира генералният секретар на федерацията по спортна стрелба Алексадър Каиков.

Каиков внесе яснота и около несъстоялото се състезание за Гран при на Югоизточна Европа, което трябваше да се проведе преди месец в София.

"Оказа се, че датите са неподходящи и повечето страни нямаха възможност да осигурят участие. Президентът на нашата федерация Васил Божков беше готов да осигури 120 000 лева за частичен ремонт на стрелбището в Панчарево, за да може това състезание да се проведе. Имахме готовност да вземем и електронни мишени под наем за състезанието", каза Каиков.

През септември федерацията по спортна стрелба ще проведе Общо отчетно събрание, на което ръководството ще "избистри стратегията" за предстоящите след година олимпийски игри в Пекин.

Общо четирима стрелци ще представят България на Олимпиадата в Китай. Квоти спечелиха Таню Киряков, Мария Гроздева и Антоанета Бонева на пистолет и Десислава Балабанова на пушка.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.