"Калашников” стана на 60 г.  

06 юли, 2007

Днес се навършват 60 години от създаването на автомата "Калашников", признат за най-добрия в света образец на стрелково оръжие от XX век, предаде ИТАР-ТАСС.

През 1947 г. конструкторът на оръжието Михаил Калашников усъвършенства образеца, създаден от него през 1944 г. След крайно трудни конкурсни изпитания оръжието, известно като АК-47, е одобрено и през 1949 г. е прието на въоръжение в съветската армия. Старши сержант Калашников бе удостоен със Сталинска награда първа степен, припомня агенцията.

Автоматът, произвеждан вече почти от 60 години в машиностроителния завод "Ижмаш" в Ижевск, неведнъж е бил модифициран. Днес армията и другите силови структури на Руската федерация имат на въоръжение близо 10 системи АК и също толкова вида картечници "Калашников", а руските оръжейни заводи произвеждат вече трето поколение оръжия на тази база.

„Калашников” е най-масовият образец стрелково въоръжение през цялата човешка история. С автомати и картечници "Калашников" днес са въоръжени армиите на 55 държави, посочва агенцията.

ИТАР-ТАСС цитира данни на едно от международните сдружения за контрол на въоръженията, според които днес в цял свят има близо 70 млн. единици АК-47 и негови модификации, произвеждани в 14 държави на 4 континента. Прочутият автомат "Калашников" се превърна в символ на таланта, творческия гений на руския народ, заяви в приветствие до участниците в международна юбилейна конференция в Москва президентът на Русия Владимир Путин.

____________________

Михаил Калашников: Германците са виновни, че станах конструктор

Ако не беше Втората световна война, "бащата" на автомата Калашников щеше да работи върху създаването на селскостопанска техника.
Това заяви самият той пред журналисти на изложба, посветена на 60-годишнината от създаването на АК-47, отбелязва ВВС.
"Германците са виновни за това, че станах конструктор", каза Михаил Калашников, предава агенция Фокус.
Той си спомни, че в началото на войната войниците от Вермахта са разполагали с автоматични оръжия, докато съветските военнослужещи са имали единствено пушки.
"Самият аз марширувах с дървена пушка", отбеляза конструкторът.
След като е ранен близо до Брянск, през 1942 г. Калашников започва разработването на автоматично стрелково оръжие, което да бъде в помощ на съветските войници.
През 1947 г. автоматът Калашников е признат за най-добрия във всички конкурсни изпитания, а през 1949 г. е приет на въоръжение в съветската армия.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.