Оръжието от Босна било продадено на Ирак и Афганистан  

04 юни, 2007

ООН и ЕС планираха да унищожат оръжието на Балканите, но с това оръжие САЩ въоръжаваха Ирак и Афганистан, твърди австрийският вестник “Курир”.

Доларът победи морала – отговорните лица от ООН и ЕС в Босна не успяха да попречат на американски частни фирми под официалния контрол на австрийски офицер от ЕУФОР да прехвърлят големи количества военни материали в Ирак и Афганистан, за да въоръжават там силите за сигурност, твърди изданието.
Около 20 милиони единици автоматично оръжие има в Ирак, но влагата и пясъкът увреждат оръжието, а и мунициите са остарели, така че силите за сигурност в тази страна не могат да бъдат оборудвани с това старо оръжие, оценил Пентагонът. След тези констатации частните фирми са се впуснали да търсят оръжие, каквото открили в Босна. “Около Сараево има складове с оръжие на бившата Югославска народна армия и то е добре запазено”, посочва вестникът. Той припомня, че на Балканите се провежда програма на ООН за унищожаване на оръжията, за което има дарения от 11,2 милиона долара. “Отговорните лица в Босна са отстъпили пред натиска на американските бизнесмени и им продали оръжието от складовете”, твърди “Курир”.
ЕУФОР възложи на австрийския майор Ервин К. да ръководи работата по унищожаването на оръжието. В този случай обаче той е получил други заповеди и само под негов контрол са прехвърлени 290 000 пушки, за които той е трябвало дори да набави лиценз за транспорт. “Едва когато босненските складове са били напълно изпразнени и откритото оръжие е било разпределено в няколко временни склада, с две години закъснение САЩ се съгласиха с програмата на ООН за унищожаване на оръжията”, пише “Курир”. Още през миналата година Амнести интернешънъл посочи в свой доклад, че стотици хиляди единици оръжие и милиони единици муниции са били транспортирани от Босна и Херцеговина след войната с разрешението на американското Министерство на войната.

в. “Независне новине”
БГНЕС/netinfo

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.