Москва пак размахва пръст за базите у нас  

01 юни, 2007

Руският президент Владимир Путин за пореден път се изказа остро за разполагането на US бази в България и Източна Европа. "Ние не сме инициатори на този нов кръг надпревара във въоръжаването. Нашите партньори напълниха източна Европа с нови оръжия. Нова база в България, друга в Румъния, обект в Полша, радар в Чехия... какво трябва да направим ние? Не можем просто да наблюдаваме всичко това", каза Путин на пресконференция вчера.

____________________

Русия: Имат ли САЩ у вас тежки оръжия?
Русия е разтревожена, че САЩ могат да разположат в базите у нас и в Румъния тежки въоръжения.
"Ние нямаме абсолютна увереност, че в базите в България, които ще се използват от армията на САЩ, няма да бъдат разположени тежки въоръжения", заяви шефът на Дирекцията за общоевропейско сътрудничество в руското външно министерство Сергей Рябков. Той и водещи руски военни и международни експерти участваха в кръгла маса на тема "Русия-НАТО - перспективи на сътрудничеството".
Още преди 2 г. САЩ са обявили планове да разположат тежки въоръжения в базите в България и Румъния, твърди директорът на Центъра за военно прогнозиране Анатолий Циганок. Според него Вашингтон ще прехвърли у нас и в Румъния основната част от тежките си въоръжения от базата "Рамщайн" в Германия. Това било заявено от представител на Държавния департамент на конференция във Вашингтон през 2005 г. Тогава били обявени временните показатели за предислокация на американски войски с краен срок 2010-2011 г.
"Българското ръководство тогава казваше, че няма да има разполагане (на тежки въоръжения - б.а.), защото българите ще спазват подписаните преди това договори. Но животът показва, както и началото на геодезични работи по строителството на военноморската база в Румъния. И буквално преди два месеца бяха публикувани технически параметри на строителството на локационна станция за въздушно наблюдение", заяви Циганок.
Русия иска да изясни всички въпроси по базите в България и Румъния на международна конференция по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа. Според Рябков абсурдността на договора е и в това, че България и Румъния в документа още са вписани в групата на т.нар. източни страни, докато отдавна е трябвало да бъдат прехвърлени в списъка на НАТО.
Цветана Кръстева
„24 часа”

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.