Хлебарки-зомбита атакуват противника  

15 април, 2006

Пентагонът инвестира милиони за разработването на нови тайни оръжия

Водни кончета-ракетоносци и комари-отровители може да попълнят арсенала на US-армията

Зомбирани хлебарки-смъртници, водни кончета-ракетоносци, бълхи-шпиони и комари-отровители - подобни видения не са плод на нечий болен мозък или персонажи от поредното фентъзи. Това е всъщност новото тайно оръжие, за което бленуват стратезите от Пентагона. Не е нужно да имаш достъп до тайните досиета на американската армия, за да намериш доказателства в подкрепа на тези изглеждаща безумни на пръв поглед идеи. Експертите от Пентагона съвсем не се шегуват, когато стане дума за мобилизацията на насекомите. След като вкараха в строя кучетата, делфините, тюлените и дори прилепите военните в САЩ търсят нови подкрепления за своите програми. Свидетелство затова е конкурсът, който обяви в средата на март Управлението за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната в Арлигтън, щата Вирджиния, което е известно под съкращението DARPA. Целта на конкурса е да стимулира експертите на DARPA в областта на дистанционното управление на всевъзможни дребни твари. В условията не се споменава какви насекоми трябва да бъдат използвани. Според биолозите обаче най-песпективни в това отношение са хлебарките. Освен че са бързи при придвижването по земя и въздух, те са още трудно забележими, непрентенциозни и изключително издръжливи на студ, високи температури, че дори и на ядрена радиация.
Друго доказателство за сериозното отношение към тези теми е думата на президента Буш, който обеща щедри поръчки за милиони долари, ако подобни блянове бъдат осъществени.Накратко казано идеята на поръчителите е следната - да бъде заставено насекомото да се приближи към посочен конкретен обект, който се намира на няколкостотин метра от командния център. След това миниатюрният шпионин, убиец или отровител трябва да остане за известно време скрит на място до получаването на нови инструкции.
Как може да изглежда това на практика ли? Ами представете си следните няколко сценария:
1. Управлявана по радиото зомбирана хлебарка пропълзява незабележимо в щаба на врага, за да предаде с помощта на монтираната на гърба й миниатюрна видеокамера секретното съвещание.
2. Водно конче, което е едно от най-едрите и мощни летящи насекоми, атакува по въздуха с монтирана на гърба му миниракета вражески генерал, президент или друг важен обект. Освен с конвеционален заряд носителят може да бъде зареден със силно токсични вещества, които също се разработват с пълна пара в секретните лаборатории на Пентагона.
3. Дистанционно контролирана и незабележима за зорките очи на охранителите бълха скача върху главата на целта, за да я ухапе и зарази с щама на смъртоносен вирус. Същата задача може да бъде поверена и комар.
Подобни идеи може да изглеждат абсурдни за осъществяване на пръв поглед, но експертите от DARPA вече експериментират с изкуствено създадени насекоми-киборги. Един от начините за изпълнението на тази задача е вкарването на биочип в тялото на насекомото. Имплантацията може да стане още докато то е в стадий личинка. Биочипът е програмират така, че да установи връзка и контрол над командните центрове на насекомото в процеса на неговото израстване от яйце до личинка и възрастен субект. Според учените от DARPA тази схема е много по-перспективна от монтирането или вграждането на механичен чип във възрастното насекомо.
Освен това при имплантирания в тялото биочип гърбът и коремът на минидиверсанта остават свободни. Така върху тях може да бъдат прикачени различни шпионски атрибути или миниоръжия.
Преди две години още експертите от DARPA извършиха един успешен и много обещаващ експеримент с пчели и оси, която бяха обучени да реагират по определен начин при наличието на експлозив. За тази цел жилещите насекоми използват отлично развитото си обоняние. Сега същите специалисти са в процес на разработването на втория етап от програмата. Той предвижда имплантирането на чип в тялото на насекомите, който да улавя и препредава по радиото инстинктивната реакция на насекомоото при надушването на взрива.
Засега този втори етап е частично осъществен, но не с насекомо, а с един от най-дребните бозайници - мишката, която също е много обещаваща като потенциален боен киборг. - "Имплантиран в мозъка на мишката микрочип регистрира успешно възникването на възбуда в следствие на надушването на взривното вещество. Преди това обаче гризачът е трениран по такъв начин, че редом до взрива ще намери и наградата си под формата на вкусно парче сиренце. След като открие целта - взрив или нещо друго, мишката получава през микрочипа "поощрителен сигнал", който я подтиква да продължи търсенето", разкрива част от замисъла Франк Виджънс, който е един от изпълнителите на проекта.
Засега Виджънс и колегите му признават, че все още не могат да упражняват пълен контрол върху експерименталните животни. Това, което те са постигнали засега е стимулирането им да се движат в правилната посока. Американските експерти обаче не крият амбициите си да постигнат поставените им цели и да приберат милионите от успешната разработка на поредното тайно оръжие.
КРАСИМИР МИЛАНОВ
monitor.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Хлебарки-зомбита атакуват противника

  • Анонимен
    24 юни, 2007 20:28  

    Всъщност Станислав Лем описва доста отдавна подобен начин на шпионаж и война...

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.