Да „набиеш“ шефа извън офиса (Пейнтболът в България)  

11 април, 2006

Пейнтболът има шансове да стане доходоносен бизнес и в България

Да освободиш натрупаната негативна енергия през седмицата и да „набиеш“ шефа извън офиса, без да загубиш работата си, вече е възможно.

Над десет фирми в България предлагат атракцията пейнтбол. „Какво по-разтоварващо от това да видиш как шефът ти бяга панически след старта на играта. Той ускорява крачките, щом забележи, че всеки служител е решил да го засипе с дъжд от цветни „куршуми“, коментира Кольо Генчев, управител на „Пейнтбол клуб България“ с постоянно седалище във Велико Търново. Това е първата фирма в България, която предлага атрактивната услуга. Най-често при корпоративни заявки за пейнтбол пръв излиза от играта шефът. И когато най-накрая се предаде с отчаяна физиономия и следи от разноцветни бои по тялото си, той прикрива гнева си, защото е платил за всичко това с идеята да сплоти колектива в почивния ден.

Цените са балансирани

Oрганизирането на подобни атракции за всички служители в една компания (известни като team building) все повече се възприемат и от български фирми с чуждестранно участие. Цената за пейнтбол услуги зависи от броя на хората и колко топчета ще предпочете да изстреля играчът, коментират специализираните фирми. Например компания, която е осигурила атракцията за 30 свои служители, ще трябва да плати около 1000 лв. Разликата в цената зависи от използваните консумативи за играта.

В България наемът за екипировката (маркер, камуфлаж и маска) е между 5 и 10 лв. на посещение. Някои фирми дори се отказват от подобна входна такса. Цената на топчетата с боя варира между 10 и 20 стотинки. За една нормална надпревара до два-три часа всеки играч изразходва между 100 и 150 топчета. В Европа се плащат същите суми, но в евро. В САЩ, родината на пейнтбола, повечето ентусиасти на екстремния спорт не наемат екипировка, а си я закупуват и плащат само за амуниции по около 10 цента за топче, за вход на специализиран терен - между 15 и 25 долара.

Автоматите (наричани още маркери) са на почти еднакви цени в България, Европа и САЩ, тъй като се внасят от чужбина. Нормален клас маркер струва между 350 и 800 лв., а състезателен - над 2000 лв. Възможни са и много подобрения (upgrades) за точност, скорост на стрелбата и други, за които се плаща допълнително. Останалата екипировка изисква значително по-малко инвестиции, но е задължителна за безопасността на играещите пейнтбол.

Оптимистични очаквания

Пейнтболът като спорт навлезе в България в края на 90-те години на миналия век. Тогава той беше определен като ненужен лукс за средностатистичес­кия българин. Сега обаче ситуацията е коренно променена. С постепенното покачване на стандарта на живот и навлизането на чужди компании в България все повече хора се престрашават да „набият“ шефа извън офиса. “Потенциалът в този бизнес е огромен. Пейнтболът в България едва прохожда, но пазарът расте с много бързи темпове”, казва Стефан Шиваров, управител на фирмата „Пейнтбол мания“. На същото мнение е и Александър Димитров, управител на фирмата Paintball Bulgaria. Той твърди, че само през 2005 г. оборотът на фирмата му е нараснал над два пъти.

Представители на компании, които организират пейнтбол в страната, са оптимисти за бъдещето си. Така както е в Европа и САЩ, най-вероятно и в България пейнтболът ще се развива на професионално ниво, като се организират повече турнири и се създадат постоянни отбори.

Бързо растящият отрасъл на туризма също дърпа напред бизнеса с екстремния спорт. “Все повече чуждестранни туристи търсят тук пейнтбол забавления”, казва Славчо Занев, съуправител на фирма “Алп пейнт”. Той разчита да се увеличат целогодишните групови посещения с цел team building или семинарен туризъм за корпоративни клиенти.

Не всички обаче са толкова оптимистично настроени. “През изминалото лято поне 4-5 фирми в бранша фалираха заради наводненията в страната. Лошото време провали много предварително организирани турнири, други мероприятия и игри и доведе до големи загуби за фирмите“, каза Кольо Генчев.

Малка инвестиция за кратко време

Оценките на предприемачите сочат, че в България през пейнтбол игрищата минават около 10 хиляди души годишно. От тях обаче само около 100-200 души може да се определят като активни играчи, които посещават игрищата редовно и дори тренират за турнири. В България с пейнтбол се занимават най-често хора между 18 и 35 години, тъй като те имат средствата да си го позволят и биха опитали този екстремен спорт. Според Стефан Шиваров средният ръст на посещаемост в страната е около 30% на година. “И все пак пейнтболът все още е бизнес, с който предприемачи се занимават между другото. Трудно е да се разчита само на него”, уточнява Шиваров.

За да се започне бизнес с пейнтбол, трябва да се купи или наеме игрище, да се закупят маркери (автомати за изстрелване на топчетата с боя), защитни маски и дрехи, амуниции и други. Добър размер за игрище в България е между 3 и 6 дка. Най-печеливши са игрищата около столицата, по Черноморието и в близост до туристически курорти. В момента в страната има 14 постоянни игрища за пейнтбол. Четири от тях са в София, а останалите - в други големи градове и курорти като Варна, Плевен, Габрово, Благоевград, Приморско, Слънчев бряг и други. Според Александър Димитров минималната нужна инвестиция, ако се закупи терен за игрище, е около 40 хил. лв. За възвръщане на първоначалните вложения са нужни между две и четири години.

Амунициите (топчета с цветна боя) се внасят от Италия, Белгия и САЩ директно от собственика на фирма за пейнтбол или чрез български дистрибутор. В Европа само три големи фирми произвеждат аксесоари и консумативи за пейнтбол - Tomahawk, Swisscaps и Severe. “Ситуацията обаче е като в баснята за орела, рака и щуката. Всеки дърпа към себе си и се опитва да бъде дистрибутор, въпреки че реално има място само за един доставчик за България”, казва Стефан Шиваров.

Александър БОНЕВ
capital.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Да „набиеш“ шефа извън офиса (Пейнтболът в България)

  • Анонимен
    03 май, 2006 15:36  

    Zdravo. Jas sum Magi i sum od Skopje. Makedonija. Bi sakala da ve zamolam ako ima moznost da mi ispratite ime ili adresa na nekoj od gorespomenatite luge koi se zanimavaat so Пейнтбол, zatoa sto sakame da ja nabavime i lansirame taa igra i vo Makedonija. Bi bila mnogu blagodarna za toa, ako mi pomognete.Dokolku ste vo moznost pisete mi na adresa magdalenavv@yahoo.com Blagodaram
    Magi

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.