Парализиращо оръжие вместо снайпер за полицията  

28 юли, 2005

Лондонската полиция започна да стреля с Тазер след инцидента с 27-годишния бразилски електротехник Жан Шарл де Менезеш, който бе застрелян погрешка в метрото миналата седмица. Зашеметяващото оръжие е патентовано в края на 60-те години на 20 век в щата Аризона. То парализира временно човека-мишена с електрично поле с високо напрежение. Тазерът засяга нервната система и предизвиква спазми и конвулсии. Поразеният усеща болка и се чувства парализиран. С полицейските тазери може да се стреля на разстояние до 6 метра.

Разследването на смъртта на взетия погрешно за терорист Менезеш показа, че той е бил повален с 8 куршума, 7 от които в главата. Лично шефът на лондонските сили на реда Иън Блеър даде отпуска на полицая, застрелял Менезеш. Близки на бразилеца обаче настояват убиецът да бъде съден.

Британският премиер Тони Блеър заяви във вторник, че дава изключителни права на полицията. Той дори предложи заподозрените в тероризъм да остават в ареста по-дълго от 14-те позволени до момента дни.

www.novinar.org
28.07.2005

Няколко дни по-късно в Западен Лондон при ареста на друг заподозрян, който не се подчинил на полицейската заповед да спре и хукнал да бяга, бе използван TASER, отдавна приет на въоръжение от полицията там. Възникнаха обаче спорове в полицейските среди, дали електрошоковото оръжие е в състояние да възпламени взрив, който евентуално може да пренася заподозрения.
pishtov.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.