Ще има ли ядрено оръжие у нас?  

28 юли, 2005

Може ли един ден след тайните договаряния политиците изненадващо да ни го представят като изключителен фантом, закрилящ ни от враговете

Според информация от специализирани издания, никога не потвърдена официално от Вашингтон, днес на територията на шест европейски държави - членки на НАТО има близо 500 единици американско оръжие за масово поразяване. От тях 150 атомни бомби на "разположение" на авиобазите в Рамщайн и Бюхел в Германия, 110 аналогични средства, скрити някъде близо до Лейкънхийт във Великобритания, 90 в Италия (50 на авиобазата "Авиано" и 40 на друго място). Такова е количеството им в Турция - 90 единици. Пентагонът не е оставил без внимание Белгия и Холандия - във всяка от тези гъсто населени страни той държи готови по 40 авиобомби.

В Бюхел около 20 бомби са скрити в складове, разположени в изключително живописната с лозята си местност край Мозел. Те са предназначени за специалната ескадрила на Луфтвафе от 40 изтребителя "Торнадо". Всеки смъртоносен товар, който той може да достави, е равен на 17 хил. тона тротил, което е еквивалентно по мощност на атомната бомба, варварски изпепелила през 1945 г. Хирошима. Бомбите за "Торнадо" са еднолична собственост на САЩ, охраняват се от 702-и специален ескадрон и според доктрината "частично ядрено участие", могат да бъдат предадени на германците само в случай на конфликт и само с решение на президента. От 1969 г. "непосредствено засегнатите държави" получиха право да участват при обсъждане на въпроса за употребата на ядреното оръжие, но с уговорката, "ако това позволи времето и обстоятелствата" на войната в Европа.


Американски ядрени оръжия в Европа

Днес, когато САЩ искат бази от България,

пред нас не може да не възниква еретичния въпрос ще разположи ли Пентагонът и тук ядрено оръжие? И няма ли един ден след тайните договаряния политиците изненадващо да ни го представят с аурата на изключителен фантом, закрилящ ни от враговете?
Логиката на паритета налага САЩ да се погрижат за сигурността на новите, изнесени напред бази, включително и чрез създаване на ядрен чадър, подобен на разпрострелия се над досегашните бази в Западна Европа.
Според берлинския в. "ТАЦ" Пентагонът вече е изтеглил ядрените боеприпаси от базата в Рамщайн. Но те не са предназначени за разполагане на територията на САЩ - все някъде трябва да им се намери подходящо място, съответстващо на задачите им. Възможно ли е да се дислоцират в новите бази, включително и в България?
Това най-вероятно ще се реши, след като през септември т.г. президентът Буш подпише новия документ за употреба на ядреното оръжие, формулиран въз основа на подготвения от Пентагона оперативен план, известен като "Доктрина за обединени ядрени операции". Един внимателен анализ на ядрените средства, тяхното разположение, бойната готовност, задачите, възможностите, плановете за развитието и употребата им.
Междувременно, през юни 2005 г., в Брюксел заседава най-секретната институция на НАТО - Групата за ядрено планиране, която заяви, че засега

алиансът няма намерение да променя своята стратегическа концепция

за фундаменталния политически смисъл на ядреното оръжие - запазването на мира и предотвратяването на насилието.
В глобален мащаб подобна формулировка може би е уместна. Но в случая става дума за американското ядрено оръжие в Европа. Или още по-точно, за колективно "прикриваното" решение на Пентагона да запази ядрените складове на САЩ на континента. Да не пропускаме, че решенията на НАТО важат с пълна сила и за новия член България.
Позоваването на "фундаменталния политически смисъл" обаче не убеждава европейската общественост. Списание "Шпигел" например смята, че "Съединените щати виждат в своите бомби в Европа застраховка в случай, че в Русия отново се развият драматични промени, и за сплашване на държавите, които имат намерение да употребят химическо и бактериологично оръжие. Освен това те искат да запазят козовете си при възможни преговори с Москва за по-нататъшно разоръжаване".
Съществува и един неписан закон, че

атомните арсенали в света взаимно се притеглят.

Изисква го грижата за гарантиране на сигурността с предпазване от внезапна изненада. В този смисъл американците няма как да не уравновесят руското ядрено оръжие отвъд Черно море.
Посещавайки Русия, американският сенатор Сам Нан е предложил да се установи контрол над руското тактическо ядрено оръжие, въпреки че в тази област между държавите няма никаква договореност. Генерал-полковник Леонид Ивашов е отхвърлил всяка възможност за подобни договорености. Той смята, че "количеството и съставът на руското тактическо ядрено оръжие днес се отнася към най-важните държавни тайни".
Руските ракетите, торпедата, тактическите ядрени бомби и снаряди, бойните глави за зенитни и тактически ракети с далекобойност до 500 км, мините, фугасите, са нестратегически и не могат непосредствено да заплашват територията на САЩ, отдалечена от тях на хиляди километри. Но те ще се окажат наблизо до американските бази в България. Въпреки че военната доктрина на Москва предвижда тези средства да се употребяват само на територията на Русия и то при широкомащабна военна агресия.
По думите на Леонид Ивашов "руското тактическо ядрено оръжие би могло да безпокои САЩ само при опит те да установят военен контрол над територията на Русия". "Американските експерти оценяват руския арсенал от тактическо ядрено оръжие на 18-19 хиляди единици - отбелязва генералът. - А техните били 3 хиляди единици. Излиза, че Русия трябва едностранно да се разоръжи."
Един договор между САЩ и Русия за съкращаване на тактическите ядрени оръжия би възпрепятствал разполагането на ядрено оръжие на територията на България. Днес САЩ и Русия не са противници, но

не са способни да се откажат от планирането

да употребят своите ядрени сили един срещу друг. Въпреки това те биха могли да се договорят за съкращаване на тактическото ядрено оръжие, така както са се договорили за стратегическото. Но ето какво заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Иванов на 2 юни 2005 г.: "Ние сме готови да започнем разговори за тактическото ядрено оръжие само тогава, когато всички страни, които го притежават, го съхраняват на собствена територия." До постигане на някаква договореност и двете страни, избягвайки, както и до сега, дуелното противопоставяне и конфронтация, ще държат под прицел ядрените средства на другия, където и да се намират те, включително и на територията на България.
Един ден обстановката може сериозно да се усложни и тактическото ядрено оръжие да оправдае съществуванието си. Ето някои симптоми. Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт веднъж заяви, че Сибир е твърде обширен и богат, за да принадлежи само на Русия. Това било несправедливо. В близките десетилетия със запасите от нефт и газ Русия може да се окаже ключово звено в световната икономика и политика и тогава, според анализатори, в стремежа си да контролират нефта в Западен Сибир никой не знае колко далеч може да стигнат САЩ.
На едно учение руският министър на отбраната Сергей Иванов каза: "Днес сигурността на Русия може да бъде осигурена само с ядрено оръжие."
В тези условия тактическите ядрени бойни заряди придобиват чертите на стратегически - те стават фактор за стратегическо ядрено възпиране и биха оставили агресора без победа и без суровина. Да не забравяме, че

Вашингтон държи сметка за заплахата от малките държави,

които имат оръжие за масово поразяване и средства за доставка с голяма далекобойност. Само тази заплаха е достатъчна да мотивира американците при разполагане на ядрено оръжие на територията на България.
Но крайбрежните складове са изключително уязвима цел за терористите, подготвили удари с крилати ракети и безпилотни самолети, стартиращи от транспортни кораби в неутрални води. Тези средства лесно могат да бъдат доставени - светът разполага с над 89 000 крилати ракети от 75 типа, без да се смятат американските безпилотни самолети от над 200 проекта. Ядрените заряди може и да не гръмнат, но разрушаването им и разпиляването на плутония е фатално. Един грам разпилян плутоний може да отрови за хилядолетия 1 квадратен километър площ. А в боеприпасите има килограми! Терористите могат да употребят и бойни глави за атака с химическо и бактериологично оръжие. Веднага след удара стартовите инсталации на търговските кораб се хвърлят в морето, без да оставят следи от престъплението. А и един провокационен старт на ракета от търговски съд може да създаде прецедент за разпалване на ядрен конфликт.
Загриженост предизвиква и фактът, че американците вече не разглеждат ядреното оръжие само като възпиращо средство, а и като средство за употреба. В новата ядрена доктрина на САЩ се говори за

възможност от употреба на подобни боеприпаси с малка мощност,

които не заплашват човечеството с апокалипсис - например минизаряди за унищожаване на подземни бункери и високоточни ядрени бомби с насочено действие с мощност 5 килотона и малък радиус на действие.
"Ядреното оръжие, което по-рано се разглеждаше само като политически инструмент на възпиране, днес става оръжие на бойното поле" - заяви неотдавна заместник-началникът на Генщаба на Русия генерал-полковник Юрий Балуевски и добави: "Това е много страшно, свръхстрашно!"
Със сигурност ни очаква симптома на привикването към ядреното оръжие, както това е станало с германците, холандците, белгийците, турците, италианците и англичаните. Въпреки че това оръжие не е пригодно за война, неговата употреба е равна на самоубийство.
И накрая да припомним, че по времето на Варшавския договор в България не имало ядрено оръжие - разполагахме с ракети, самолети носители и разчети, подготвени да монтират бойните глави.

о.з. полк. инж. Тодор Андреев
www.duma.bg
26.07.2005

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.