ADT - eлектромагнитното оръжие  

23 юли, 2005

Министерството на енергетиката на САЩ съвместно с Пентагона изучават перспективите за използване на енергийно оръжие, работещо в милиметровия диапазон. В министерството на енергетиката са на мнение, че 103 ядрени обекта в САЩ се охраняват недостатъчно добре. Изследване, извършено наскоро от Time Magazine показа, че на тези обекти работят около 8 хиляди охранителя, което прави по-малко от 80 на обект. Във всяка дежурна смяна застъпват на дежурство не повече от 60 човека. Вишките, в които носят службата охранителите, нямат дори бронебойни защити. А най-тревожното е, че заради естеството на охраняваните обекти, охраната е ограничена в използването на оръжие, тъй като случаен куршум може да нанесе повече вреди, отколкото евентуална терористична атака.

Енергийното оръжие може да даде на охранителите възможността да водят огън “за поразяване” даже на територията на обекти с повишена опасност, без да се опасяват, че ще повредят оборудване или система. Space Daily съобщава, че през 90-те години подобна разработка е правена във ВВС САЩ. През миналата година в националната лаборатория Sandia е извършено моделиране на процесите при използване на подобно оръжие за защита на ядрени обекти. Първият етап на изпитанията е проведен в центъра за авангардни електромагнитни технологии на компанията Raytheon. Компактното енергийно оръжие от второ поколение, способно да обездвижва противник, се очаква да влезе на въоръжение за охрана на обекти през 2008 година.

Новото оръжие е наречено Active Denial Technology (ADT). За поразяването на противника се използва насочено електромагнитно излъчване с честота 95GHz. По данни на министерството на енергетиката, въздействието му води до рязко повишаване на температурата на кожата до стойности, превишаващи прага на болката - 50 градуса. Така може противникът да се държи на дистанция без да се предизвикват изгаряния или други странични ефекти. Нейонизираното излъчване прониква в кожата едва на части от милиметъра, поразявайки само слоят, в който са концентрирани нервните окончания. За предизвикването на болка е нужно противникът да бъде подложен на въздействието на излъчването само за няколко секунди.

Потенциално, сферата на употреба на подобен тип оръжие е много широка. То може да бъде използвано, в частност, за охрана на затвори, за разпръскване на масови сбивания – поне до момента, в който попадне в ръцете на престъпниците.

До момента има няколко интсталирани и работещи демонстрационни системи в САЩ. Подготвена е инсталация на системата на военния модел Hummer на американската армия. ВВС на САЩ също искат да пригодят системата към бойни въртолети от типа RAH 66, както и безпилотния модел на Нортроп Гръмман Firescout VTUAV.

zelator456
www.xnetbg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.