Ловните пушки са идеално тактическо бойно оръжие  

19 юни, 2005

Използването на ловни пушки в редовната войска има дълга история. Американците претендират, че те са поставили началото. По време на Първата световна война цели подразделения са били въоръжени с помповите ловни пушки Winchester M1897, оказали се много ефективни в характерните за тази война окопни бойни действия и дори получили наименованието окопни ловни пушки. За ефективността им говори фактът, че Германия подава официален протест срещу използването им, обявявайки ги за "нехуманни". Протестът не е уважен и ловната пушка е обявена за не по-малко хуманна от останалите огнестрелни оръжия.
Официално обаче те се наричат "тактически ловни пушки". Този термин показва, че ловните пушки се използват като тактическо армейско или полицейско малко огнестрелно оръжие. През годините те се доказват като предпочитани, когато става дума за близък бой, било то в джунглата, в градски условия или при окопна отбрана.
Съвременното развитие на боеприпасите в съчетание с изменения характер на бойните действия (борба с малки групи на близки дистанции в тесни пространства) прави тактическите ловни пушки изключително полезно средство в списъка на малките оръжия. Те могат да стрелят с удивително голямо разнообразие на боеприпаси: от несмъртоносните гумени куршуми, през сълзливите газове и ловните сачми до бронебойните и силно експлозивни заряди.
Италианската оръжейна фирма "Бенели" произвежда няколко модела тактически ловни пушки, които имат много общо помежду си и в същото време всяка от тях притежава уникални различия. Става дума за М-серията: М1 Tactical, M3 Tactical, M4 Tactical и NOVA Tactical. Пушките М1 и М3 са полуавтоматични, като използват отвеждането на отработените газове. М3 може да стреля както в полуавтоматичен режим, така и като помпа, т.е. в ръчен режим на зареждане. Моделът NOVA пък се използва само в ръчен режим.
Тактическите версии на М-серията на "Бенели" имат много общи черти: пистолетна ръкохватка, изработена от мека гума, полимерна ложа и приклад, защитена мушка, хромирана цев. Всички модели могат да бъдат използвани както с пълнители, така и с единични патрони. Гумената ръкохватка позволява не само здраво и удобно да се носи оръжието, но и омекотява "ритането" при стрелба. Всички пушки на "Бенели" се отличават с малкото си тегло. Нито една от тях не тежи повече от 3,4 кг.
Сред най-разпространените модели е М4 Tactical, известна още като модел М1014. През 2000 г. тя е одобрена официално като елемент от въоръжението на американската армия. Много ефективно се използва от специалните части, които прочистват планините в Афганистан. Стреля с различни боеприпаси: от ловните патрони N9 за дребен дивеч до 76 мм магнум. Множеството тестове и изпитания показват, че М4 Tactical може да изстреля до 25 хиляди изстрела стандартни боеприпаси, без да се налага подмяната на някои от основните й компоненти. Стандартната цев на пушката е дълга 470 мм, но се използва и по-къса - 356 мм. В зависимост от дължината на цевта и калибъра на патрона, пушката може да бъде със 7 (6+1), 6 (5+1) и 5 (4+1) патрона.
За добрата балансираност и високата точност на М4 Tactical говорят резултатите от стрелбата с нея. На дистанция 25 м са били изстреляни 9 патрона "00". Кръгът, в който са попаднали сачмите, е бил с диаметър само 140 мм.
Полуавтоматичните тактически ловни пушки на "Бенели" не са евтини. В оръжейните магазини бройката струва около 800 - 1000 долара. Те обаче се смятат за едни от най-надеждните. Нямат аналог по отношение на теглото си и удобството за носене. И притежават качества, които не могат да бъдат открити в останалите видове малко огнестрелно оръжие.


M1 Super 90 "Entry" - полицейски модел с къса цев и допълнителен сменяем приклад с пистолетна ръкохватка

http://www.chernomore.bg/

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.