Светът харчи за оръжие трилион долара на година  

16 юни, 2005

За първи път в историята, през 2004 г. разходите за отбрана и оръжие превишиха 1 трилион долара, съобщи ББС.

В отчета на световно признатия Стокхолмски международен институт за изследване на проблемите на мира (SIPRI) се казва, че според изчисленията на всеки човек от Земята се падат по 162 долара похарчени за оръжие. 47% от всички разходи за въоръжение се падат на САЩ, предимно заради постоянно растящите средства за “глобалната война с тероризма”.

Тази ситуация се е отразила крайно благоприятно на производителите на оръжие. Продажбите на 100-те най-големи оръжейни компании в света за 2004 г. са нараснали с 25% в сравнение с предходната година.

САЩ остават първенци

В доклада на специалистите на SIPRI, който се смята за особено авторитетен изследователски институт по въпросите на мира и войната, се казва, че през 2004 г. световните разходи за въоръжение са нараснали с 8% и са достигнали рекордната сума от 1.035 трилиона долара. Като се отчете инфлацията, тази сума е само с 6% по-малка от историческия максимум през 1987-88 г., който се натрупа от последният пик на Студената война.

Първенци на планетата за 2004 г. са САЩ, похарчили огромни суми за военните действия в Ирак и Афганистан, а също и за обновяване на военния арсенал в целия свят.

Като цяло допълнителните разходи на САЩ за “войната с тероризма” от 2002 до 2004 г. са около 238 млрд. долара, което е повече от изхарченото от всички развиващи се страни взети заедно, включително и Китай.

“Днешното равнище на военните разходи в света и тенденциите за тяхното нарастване се обясняват основно с разходите на САЩ за военни операции в други страни, а също, в по-малка степен, с разходите на коалиционните партньори на САЩ”, се казва в отчета на SIPRI.

И други страни обаче, особено в Близкия Изток, също са увеличили темповете на въоръжаване.

Основни купувачи на конвенционално оръжие през 2004 г., по данни на SIPRI, са били Китай и Индия, които купуват въоръжение основно от Русия. Сега тези страни се стремят да разнообразят своя избор на производители.

Продължителни конфликти

Специалистите от SIPRI в отчета си обръщат внимание не толкова на отбранителните разходи, но и на военните действия.

По данни на изследователите, в света се водят 19 въоръжени конфликта, които са отнели повече от 1000 живота през 2004 г. При това, както се отбелязва в доклада, само три от тях – борбата с Ал Кайда, конфликтът в Дарфур и войната в Ирак – продължават по-малко от 10 години.

Освен това институтът отбелязва, че едностранните действия започват да преобладават над международните усили за разрешаването на глобалните проблеми на сигурността. “Много действия на САЩ и други силни “северни” държави от 2001 г., изглежда, още повече са поляризирали отношението на световното общество към международните заплахи”, предполагат специалистите от SIPRI.

В отчета си обаче институтът също отбелязва, че много други страни се стараят да се обединят или да работят през международните системи за решаването на въпросите за сигурността. Специалистите обръщат внимание и на ограниченията, с които се сблъсква САЩ, действайки без поддръжката на големи международни институции.

“Би било прибързано да се предположи, че бъдещето на планетата ще се определи от едностранният, а не от многостранният подход на употреба на сила”, се казва в доклада на SIPRI.

www.mediapool.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.