Буренът на детската агресия  

28 ноември, 2006

И всички грешни начини да го изкореним

Деветгодишен
Камък. Стоварване. Глава. Осемгодишен.
Смърт.

Четиринайсетгодишен
Въздушна пушка. Мерник. Дванайсетгодишен. Попадение.
Петокласник
Поваляне. Петокласничка. Зъби. Счупване.
Шестнайсетгодишен
Стол. Глава. Съученичка. Болница.

Тези думи са части от изречения, казани през последния месец. Думи без глаголна температура, хладнокръвни - каквато е и агресията у децата.
Детската агресия като бурен започва да пониква все по-често. Но корените на бурена - разбирай причините за агресията, все още не са напълно ясни. Хербицидът - т.е. начинът за справяне с проблема, също. Ясно е само, че справяне трябва да има.

Какви са Причините

за тази тенденция? Мненията тръгват в различни посоки.
Публикувано още през 2001 г. изследване на Stanford University твърди, че колкото по-малко децата гледат телевизия или играят електронни игри, толкова по-малко агресивни стават. Според изследване на University of Pennsylvania децата, които гледат много телевизия, са по-склонни да мислят, че светът е подло и опасно място. Наблюдавани са стотина деца преди и след гледане на телевизия. Някои гледат предавания с много актове на насилие, други - такива, в които няма никаква агресия. Изследователите наблюдават огромна разлика между двете групи деца - първите много по-често от вторите удрят връстниците си, изнервят се, ако трябва да чакат нещо, и не се подчиняват на възрастните. Проведено през 2005 г. от Birmingham University проучване установява същата зависимост - насилието в компютърните игри и телевизионните предавания увеличава риска децата да станат агресивни.
Публикуваното през тази година изследване на Дмитри Уилямс от University of Illinois обаче твърди, че няма силна връзка между прекарването на часове в играене на електронни игри с много насилие и агресията при децата. "Не казвам, че някои игри не водят до агресия, но казвам, че данните за това все още ги няма", казва Уилямс.
Петнадесетгодишният Любомир налага с желязо някакъв човек с противогаз. Играе Half Life в клуб "Матрицата". "Аааа, не, не се бия в училище, казва той и добавя: Това, че на този му пуснах кръв, не значи, че утре ще млатя някой съученик с желязо. Да не съм луд. Тук е друго. И това му е хубавото, че няма последствия." Даниел, на 14, заявява през смях: "Хич не ме провокира да се бия, но ме прави по-пресметлив за няк'ви ситуации. Хайде на бас, че съм развил инстинктите си тук." Камен, също на 14, казва набързо: "Чакай, чакай, сега играя. Шшшт. Не, не се бия и не ме бият. Веднъж нашият отбор искахме да бием другия, дет` ни би на Quake 3, ама не се бихме. Решихме да играем наново. Пак ни биха, тъпаците. Не мисля, че боят на монитора провокира и този на улицата. Онези, дет` се бият, не знаят откъде се включва компютърът."
"Компютърните игри са начин да се разтовариш от негативните емоции", казва д-р Александър Хаджигеоргиев, завеждащ психиатрично отделение в Медицинския институт на МВР.
"С компютърните игри и филмите ти отреагираш агресията си като с агресивните фантазии и сънища или страшните приказки в детството. Родителят обаче трябва да дава обратна връзка на детето си - "това е наужким, това е лошо, от него ще го заболи", заявява д-р Владимир Сотиров от амбулатория за психично здраве "Адаптация". "Агресията е инструмент за постигане на власт и себеутвърждаване. Хората се раждат с агресивен нагон, а средата е тази, която трябва да ни научи да го управляваме и контролираме. Родителите са значимите хора в живота на едно дете и са базисен модел за подражание. Когато има лошо родителстване, детето няма как да има друг модел на подражание", казва още Сотиров.
"Медиите и игрите не са решаващи. Те ще са решаващи само ако липсва основата в семейството", твърди и Анна Жукивская, психолог в център "Надя". "Говорим за демократичните деца. В този период на преход колко родители заминаха, за да работят в чужбина. Оставиха децата си на баби, дядовци... Британският психоаналитик Доналд Уиникът говори за Втората световна война, когато семейството като ядро е разпаднато, защото мъжът е на фронта, майката работи, а децата са оставени или в дом, където временно се грижат за тях, или на баба и дядо. Малко по-късно се наблюдава една антисоциална тенденция при тези деца, на които явно им е липсвала стабилност и сигурност в семейството. Това се наблюдава сега и тук. Поведението на децата днес е всъщност една реакция на липса на любов, на липса на топлина в семейството."
Галя Кубратова от фондация "Психологическа подкрепа" развива подобна теза: "След насилие, ирония и сарказъм от страна на родителите, когато са обезценявани и държани в страх, децата също могат да станат агресивни. При мен идват деца, които бягат от училище, крадат, дори без да имат нужда от откраднатото, защото имат конфликт в семейството. Те допълнително нарушават нормите, за да утвърдят себе си."
И така - ролята на медиите и игрите във възникването на агресия е спорна; ролята на семейството - безспорна. А сещате ли се за другия фактор, около който специалистите се обединяват? Средата. Средата, в която Деси-Слава пееше: "Бизнесмен си, бате, аз разбрах, не си като другите сиромах. Караш само лъскави коли, возиш само хубави жени"; а "Гумени глави" пригласяха: "Купих си днеска новата бата и исках да я изпробвам на някой в главата. В училището гадно на чина си седях и новата бухалка под чина си държах. Започна тогава кошмарният час, за решителен бой вече бях готов аз. А новата даскалка се направи на тарикатка, разбих главата тогава на тази скапана патка."
"В обществото се демонстрира, че агресията е успешен модел на поведение. И това дава своя плод. Проблем е и концепцията за налагането на индивида на всяка цена, която съвременното общество пропагандира. Когато липсва активната роля на родителя и коригиращите ценности на обществото, отделната личност следва примитивните модели "трябва да победя, трябва да се реализирам на всяка цена". Съвременните деца са чужди на оценъчния модел, на избора, основан на морални категории "добро - лошо", казва Валери Илиев, инспектор в детска педагогическа стая към 7-о РПУ в София.
"Днешните деца са се родили в едно индивидуалистично общество, в което всеки спасява себе си и самите родители възпитават това - "недей да гледаш другите, ти сам гледай да се оправиш". Духовната криза, за която като че ли не се говори толкова, колкото за социалната и икономическата криза, е изключително дълбока. Подмяната на истинските ценности - каквито са любовта, приятелството, семейството, и налагането на чалга ценностите, е разрушително", твърди Анна Жукивская от център "Надя".
И сега - най-неясната част от пъзела. Какви да са

Мерките

за преодоляване на агресията у децата.
Ако оставим нещата в ръцете на министерството на образованието и синдиката на българските учители, отговорът е тоталитарни. От СБУ и Национален съюз "Безопасност и охрана" в началото на седмицата предложиха да се въведе вечерен час за учениците до 16 години; както и "да се организират" детски дискотеки, на които да присъстват родителите и представители на органите на реда.
Министърът на образованието Даниел Вълчев пък обяви, че в министерството разсъждават над възможността отново да върнат оценката по поведение. Сред по-добрите попадения на МОН влизат поръчването на серия социологически проучвания по темата за агресията сред децата и организирането на кръгла маса, за да бъдат обсъдени методи за справяне с проблема.
А всъщност работата срещу агресията на децата трябва да стартира не от МОН или от СБУ, а от семейството. И не децата трябва да се променят първо, а родителите. Които освен по-обичащи и внимателни трябва малко повече да се стараят да разбират децата си. И преди да искаме от децата да бъдат други, всички ние трябва да станем други. Както казва Валери Илиев: "Трябва да се култивират ценности в съвременното общество. Когато успехът оправдава несъобразяването с морала - това значи, че обществото, а и институциите, продукт на състоянието на това общество, са в криза." Kingsize го описват добре: "Всичките пари, всичкото злато беше в нас, мисълта за парите ни крепеше в този час, защото нашите мечти са невъзможни без пари, а за да имаш пари, в на`ща банда се включи."

Изпрати публикацията по електронната поща


Швейцарски армейски нож с MP3-плеър  

27 ноември, 2006

Компанията Victorinox зарадва поклонниците на универсалните сгъваеми ножове с модела s.beat MP3 Digital Audio Player. Както става ясно от названието му, той може да работи с файлове в популярния цифров формат.

Паметта на ножа събира 1 или 2 гигабайта по избор. Той просвирва файлове с формат MP3, WMA, WAV и Ogg Vorbis. Новият продукт удачно допълва другите оригинални ножове на фирмата - например, с вградена USB-памет.

Впрочем, в s.beat MP3 също има USB-памет, както и цифров диктофон и радио.

1-гигабайтовата версия на MP3-ножа струва $170.

Изпрати публикацията по електронната поща


Опасни игри в търговията с оръжия  

26 ноември, 2006

1998 г. - тирове с оръжие бяха задържани на ГКПП"Калотина".
Откакто се затегна режимът през 2002 г.,
подобни скандали почти няма.


България разхлабва съмнително правилата за
посредниците при сделки със специална продукция.
Дали това няма да доведе до нови скандали?


Близо 4 години България бе давана за пример като една от страните, които са най-стриктни при търговията с оръжие. Поне на законодателно ниво. Похвалите идваха и от САЩ, и от Европейския съюз. Промяната в отношението се дължи на факта, че през 2002 г. страната ни направи кардинални промени в режима - започна да лицензира посредниците, сделки се разрешават само с консенсус, въведе множество разпоредби за идентифициране на крайния купувач, вдигна глобите за нарушения до 1 млн. лв. и т.н. Междувпрочем, подобни рестрикции няма дори в САЩ и ЕС.
Сега обаче България е на път значително да разхлаби режима - в парламента е вече одобреният от правителството нов закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба. Най-абсурдното в случая е, че той се приема под поредния лозунг - изискването на ЕС за намаляване на лицензионните режими. Абсурдно, защото в страната има куп излишни лицензионни режими, които спъват бизнеса, а правителството реши да започне от най-чувствителната област - търговията с оръжие. Точно там, където през последните 15-16 години избухнаха

скандали, нанесли крупни поражения върху имиджа на България.

Проектът трябва да влезе в сила от 1 януари 2007 г. Според вносителите му целта е да се повиши ефективността на провеждания контрол и да се облекчат българските фирми чрез прилагане на по-добрите административни процедури и практики на ЕС. Освен това щели да се създадат по-благоприятни условия за трансфер на високотехнологични изделия и нови технологии от и за България и ще се намалят административните затруднения за осъществяването им. Всичко това определено звучи добре. Но изпълнението е доста спорно.

Какво предвиждат новите правила?

Отпада разрешителният режим при внос на изделия и технологии с двойна употреба. Той ще бъде заменен с регистрационен. Пак от лицензионен на регистрационно-разрешителен ще бъде променен и режимът при износ на изделия и технологии с двойна употреба в зависимост от вида им и държавата, в която е крайният клиент. Отпада и разрешителният режим за транзитен превоз на изделия и технологии с двойна употреба през територията на България. Само на регистрация ще подлежат вече и посредниците в тези сделки. Това всъщност е най-странна промяна. Идеята на лицензирането им беше, че в 90% от скандалните сделки, свързани с България, бяха намесени офшорни компании с неясни акционери. Целта беше те да се изкарат на светло и ясно да се знае кое е виновен при гаф. Освен това с лицензирането се изпълняваше и Васенаарското споразумение за контрол върху експорта на оръжия, чиято цел е регулацията да обхване максимален брой страни. Така ако например фирма, регистрирана във Великобритания, посредничи за износ на българска продукция, България може да получи съответната информация за нея от британската контролираща институция.
В момента е предвидено, че лицата, които пряко участват в осъществяването на посредническата дейност, да са съгласувани с органите по сигурността и за тях да няма данни, че представляват заплаха за националната сигурност и за изпълнението на международните ангажименти на България. Те не трябва да са осъдени с влязла в сила присъда за престъпление от общ характер. Ако посредникът е дружество, то не трябва да е обявено в несъстоятелност или ликвидация, не трябва да има и изискуеми публични задължения.
С разрешителния режим, който ще се въведе, всичко това отива в историята и опасенията, че може

отново да се появят посредници, които да докарат големи проблеми,

стават съвсем реални. Нещо повече. В преходните разпоредби към проекта има и една екстра. Според нея "издадените лицензии за осъществяване на посредническа дейност с оръжие или със стоки и технологии с възможна двойна употреба на физически и юридически лица към датата на влизане в сила на този закон прекратяват своето действие". Защо? Не е ясно.
Даден е 90-дневен срок от влизането в сила на закона, в който посредниците, притежаващи досегашните лицензии, да подадат заявление за регистрация за брокерска дейност с оръжия и изделия и технологии с двойна употреба в Междуведомствения съвет. Предвидено е дори за регистрацията да не се заплащат държавни такси. Направо да им завидиш на тези оръжейни търговци и посредници.
И още нещо доста съмнително - 90 дни няма да има нито лицензии, нито регистрация. Интересно е после да се види има ли извършени сделки в този период и от кого точно? Какво пречи например лицензията да се запази до регистрацията?
Това обаче не е единствената опасна промяна. Според сега действащия закон друг специализиран орган - Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, дава разрешение за всяка сделка. В нея има двама представители на министерство на икономиката, един на МВР, един - на МВнР, двама - на МО. Целта е силовите министерства чрез своите разузнавателни и контраразузнавателни служби

да предупредят, ако има нещо съмнително

Всички решения на тази комисия се приемат с консенсус, т.е. ако някой от членовете й е против, сделка не се извършва. В проекта за нов закон обаче това правило се променя - решенията вече се вземат с мнозинство от 2/3 в случаите, когато присъстват всички членове на комисията. Консенсус се изисква само ако има отсъстващи. Има и трета опция - решение може да бъде взето по изключение и неприсъствено, ако протоколът е подписан с еднакво мнение от 2/3 от всички членове по ред, определен с правилника за прилагане на закона. Въпросният правилник, разбира се, още не е готов. И може да се стигне до следната ситуация - представителят на външно или пък на военно министерство да не е съгласен и да има солидни аргументи, но ако останалите гласуват за извършването на сделката, то тя ще мине.
Същото се отнася и до износа на стоки и технологии с възможна двойна употреба. И при тях лицензиите ще се прекратят с влизане в сила на закона, а нови разрешения ще трябва да бъдат поискани в 90-дневен срок. Нищо не се казва за междинния период. В същото време законопроектът предвижда издадените лицензии за търговия с оръжия да важат до изтичане на срока, за който са издадени. 90 дни след влизането на закона всички, които искат лиценз за "извършване на износ, внос и трансфер на оръжия", както и за транспортиране ще трябва да подадат заявления в Междуведомствения съвет.
Целият този подход е доста странен и нелогичен. България определено завоюва позиции и авторитет в търговията с оръжие. От 2002 г. насам няма голям скандал, в който страната ни да е въвлечена, и законодателството определено има положителна роля за това. Друг е въпросът, че разследванията и съдебните дела за разкритията и скандалите преди този период отидоха в трета глуха. Така че едва ли точно сега е моментът да се прави отстъпление. И то под лозунга "ЕС".
ПЕТЪР АЛЕКСАНДРОВ
segabg.com

Изпрати публикацията по електронната поща


Разследван в САЩ руски търговец изнасял българско оръжие за талибаните  

Американският всекидневник “Лос Анджелис таймс” съобщава, че властите в САЩ са разпоредили да бъде претърсен магазин за спортни стоки в Пенсилвания, за да се установи връзката между руски търговец на оръжие и фирма в България, която е вероятно част от неговата империя. Вестникът информира, че федералните власти са претърсили магазин в Уилкс Бар, Пенсилвания, за да установят какви са връзките на руския търговец на оръжие Виктор Бут с фирма в София, която е собственост на брат му Сергей и е свързана с руското разузнаване.

Според федералните агенти, екипировката продавана незаконно от търговеца, включвала мерници за снайпери, бинокли и други оптически уреди, които не могат да бъдат изнасяни без разрешението на Държавния департамент. Американските власти твърдят, че Бут разполага със световна мрежа за търговия с оръжие, която е изнасяла бойни снаряжения и екипировка за страни в Африка и дори за талибаните в Афганистан.

Част от оръжието е било товарено от български складове в Бургас, докато плащанията са идвали през фирма, наречена Rockman Ltd., базирана в София и собственост на брата на Бут - Сергей. Според американските власти тази търговия е била извършвана с покровителството и съгласието на руските тайни служби. Разследване на вестника показва, че руският търговец на оръжие е снабдявал дори охранителни фирми в Ирак след американската инвазия там. През 2002 г. Бут се укрива в Русия и властите в Москва отказват да го екстрадират въпреки международната заповед за арест.

Изпрати публикацията по електронната поща


Условна присъда за незаконни боеприпаси  

Белоградчишкият районен съд е наложил наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година условно, с 3-годишен изпитателен срок на К.К.

Присъдата на 52-годишния мъж от град Димово е за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси, информира БТА.

Присъдата е произнесена по бързото полицейско производство, само 2 дни, след като полицаи открили незаконното оръжие.

След обиск на фургон, обитаван от мъжа, полицията открива 2 самоделни пушки „Тек" - 12-и и 16-и калибър, една въздушна пушка китайско производство, пригодена за стрелба с малокалибрени патрони и 42 патрона, калибър 5.6 тип „Флообер".


Фирмата "Тек" е много просперираща, за разлика от конкурентната "Чифт", която напоследък изпитва затруднения със самоделните пушки. „Флообер"-патроните обаче са безотказни.

Изпрати публикацията по електронната поща


IPSC From Bulgaria Club Zone-A  

Изпрати публикацията по електронната поща


Германия - рай за нелегалното оръжие  

25 ноември, 2006

Кървавата баня в едно германско училище, при което въоръжен до зъби ученик се самоуби, след като в стрелбата из класните стаи рани 36 души, хвърли в шок цяла Германия с откритието, как безпрепятствено всеки може да се сдобие в Интернет с оръжие и експлозиви - каквито и колкото си поиска.

Трагедията накара оръжейните експерти в Германия да признаят, че има поне 20 милиона нелегално внесено и купено огнестрелно оръжие, извън легално регистрираното, което също наброява 10 милиона, а други около 15 милиона пушки, пистолети и автомати са притежавани без разрешително, тоест, статистически изчислено, всеки втори гражданин в страната е опасно въоръжен!

Според Федералната криминална служба произходът на нелегалното оръжие е предимно балкански - от страните на бивша Югославия, останали в излишък след войните, но и от България, където организираната престъпност има сигурни канали за нелегален оръжеен трафик и в Интернет може да се купи от газов пистолет до снайпер - всичко за убиване!

Прокуратурата в Емсдетен, където се разигра училищната трагедията, съобщи, че е открила ужасяващ арсенал, набавен чрез Интернет от превъртелия за кърваво отмъщение ученик -18-годишния Себастиан. Освен огнестрелното 15 милиметрово оръжие, с което той се гръмна, е бил и с прикрепени към тялото му 3 саморъчни бомби, други 5 бомби са били в раницата му, още 4 бомби и 3 експлозива от типа Молотов-коктейли са намерени в колата му, паркирана зад училището, които за щастие не са се взривили, а в къщи - под носа на нищо неподозиращите му родители - той е имал въздушна пушка, газов пистолет, купени без разрешително, както и на склад голямо количество химикали, с които е експериментирал да прави различни експлозиви.

На фона на латентната опасност в Германия от терористични атентати на ислямистите, чиито телефонни разговори се подслушват денонощно и тайните служби дебнат всяка стъпка на заподозрените, един най-обикновен германски ученик - умопобъркан по компютърни игри с убийства, изведнъж срива с налудничавата си акция за мъст, всички представи за сигурност и контрол над насилието.

Юлиана Недева-Вегенер, Бон
kafene.net

Изпрати публикацията по електронната поща


Галят с перце деца хулигани  

24 ноември, 2006

От 15 случая на ученическо насилие е изключен само един побойник
Дори за пистолет в час наказанието е предупреждение

Всеки ден медиите изваждат по един детски юмрук върху обществото. Какво се случва след това обаче? Как и защо се реагира, наказани ли са виновните за ужасните случки сред децата. "Стандарт" направи хроника на насилието само в рамките на два месеца.
В Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, чл. 139, ал. 1 се обозначава степента на наказание в съвременното училище. Първата е "забележка", втората "предупреждение за преместване в друго училище", третата е "преместване", а накрая идва ред на най-тежката мярка "самостоятелна форма на обучение". Не е ясно обаче как тя се осъществява. По принцип ученикът трябва да бъде изгонен от училище, ако има 15 неизвинени отсъствия. Докато говорехме с директорите на училищата, където е имало инциденти, шефката на 153-то СОУ "Св. Неофит Рилски" Куцерова направи интересно признание по отношение на наказанията: "За 15 отсъствия да се гони ученик - това не се спазва, защото иначе училищата трябва да си прехвърлят ученици постоянно А ето как в отделните училища са решени следните казуси инциденти:

На 5 октомври в София в Професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" Цветан Иванов идва с пистолет на училище: не е изключен. Директорът е свръхнелюбезен и не желае да говори по телефона.
На 6 октомври в Търновската професионална гимназия по строителство ученичка е ударена с бокс: зам.-директорът Йорданов потвърди, че няма изключени, защото тази санкция не помагала.
На 6 октомври във Врачанската гимназия по строителство и архитектура Светослав Емилов влиза с нож в час и го опира в гърлото на съученик. Директорът Якимова заяви, че хулиганът е преместен в друго училище.
На 8 октомври в пернишкото спортно училище "Олимпиец" Мадлен Зашева удари Георги Тодоров в слабините. "Няма санкции. Отношенията се оправят с психолози", обясни шефът Райчо Рачев.
На 9 октомври в езиковата гимназия в Благоевград се завихря бой между ученички. Директорката Тина Попова отказва да даде имената на замесените в скандала. По случая ще бъде наложено наказание "преместване в друго училище" до края на годината.
На 10 октомври в хасковското училище "Васил Левски" Димчо Добрев напада Кристиян Петков, който получава комоцио. Биячът е преместен в друго училище, по информация на зам.-директора Мариана Калъпова.
На 28 октомври в Русенската гимназия по механотехника Светослав Цветанов отупва Петър Минчев. Директорът инж. Ненко Илиев е любезен, готов е да обясни проблема. Светослав е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, имало разговори с родителитепреди това момчето е имало забележка за отсъствия.
На 5 ноември в Благоевград в 1-во ОУ "Св. св. Кирил и Методий" е намерен пистолет у третокласника Евгени Искренов. Ученикът е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, съобщава шефът Любомир Байрактаров.
На 7 ноември в столичното 153-то СОУ "Св. Неофит Рилски" Веселина Николова е ударена със стол от Атанас Василев. Той е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, обяснява школският директор Куцерова.
На 13 ноември в Добричката гимназия по механотехника Ирена Йочкова удря няколко шамара на Александра Славова. Зам.-директорът Стойко Николов потвърди, че ученичката е наказана със "забележка".
На 14 ноември във Велико Търново в ОУ "Патриарх Евтимий" Мирослав бие Анабел. Виновникът е изключен, уверява директорът Христо Димов
На 15 ноември във Врачанската гимназия по машиностроене Андон Андонов разбива носа на Димитър Ш. Наказан е със самостоятелна форма на обучение, казва шефката Катя Христова
Отново от 15 ноември е нашумелият случай в село Устина. В училище "Св. св. Кирил и Методий" Бахар Фотенлиева удря една от учителките си Директорката Драганова е притеснена от вниманието на медиите, но каза, че побойничката е наказана с предупреждение за преместване в друго училище.
На 20 ноември в столичното 108-мо СОУ е бит зверски Божидар Николов, който остана без далак. Никой от побойниците не е от училището. Не е ясно какви наказания ще бъдат наложени, имената на нападателите се пазят в тайна.
На 21 ноември във Враца Петър Коцев от Гимназията по машиностроене налага с юмруци Никола Ивов от гимназия "Христо Ботев". "Стандарт" разбра, че ще има санкции за Петър, когато отиде на училище. Наказанието ще се определи на съвет, то се предлага от класния ръководител. Информацията е на директора на Катя Христова.

Това са петнайсетте случая, които "Стандарт" наблюдава. Резултатът от нашата статистика:
Най-тежко наказание - самостоятелна форма на обучение, е получил само един ученик от Врачанската гимназия по машиностроене, където на 21 ноември пак е имало инцидент. С преместване в друго училище са наказани 4 хулигани. Предупреждение за преместване са получили 4 ученици. Със забележка е наказан 1 ученик, за двама няма точни данни за наказанията, но не са най-тежките - учениците са останали в училище. Преценете сами дали с такива мерки насилието между деца може да бъде спряно. Спомнете си вашите ученически години и ги сравнете. "Стандарт" продължава да ви пита - как да се справим с насилието между децата.
Мартин Карбовски
Демир Тончев
standartnews.com


Изпрати публикацията по електронната поща


Нови интересни продукти от Taser International  

23 ноември, 2006

Taser International e световен лидер в сферата на производството и развитието на технологоии за самоотбрана, които не използват смъртоносна сила. Компанията разполага със собствено научно звено, което непрекъснато усъвършенства електропреносните системи Тейзър и внедрява технологията на Taser вълните в нови уникални продукти.

През 2002 година бе представен усъвършенстваният Taser X26 – уникално несмъртоносно средство за обезвреждане на агресивен нападател. С помощта на жици оръжието провежда електрически импулси – т.нар Тейзър вълни, които афектират функциите на нервната система, обездвижват и повалят засегнатия. Тейзър оръжията се наложиха на пазара и вече имат широк спектър на приложение както от граждани за самозащита, така и от силите на реда. Тейзърите се доказаха като идеалното средство за органите на реда при арестуване на заподозрени лица, за охранители на места за контрол (летища, кораби, самолети). Mасово навлязоха в полицейските подразделения на САЩ, Канада (най-вече патрулни отряди, пътна полиция), а вече и в Западна Европа – Великобритания, Холандия, Белгия, Франция.

Есента на 2006 година Taser International представи Taser Cam – познатият вече модел Taser X26, но с интегрирана към батерията камера. Продуктът предлага удачно решение на проблема с множеството несправедливи обвинения срещ полицаи в злоупотреби и неправомерна употреба на Тейзър. Дигиталната камера е интегрирана към пълнителя (батерията) на електропреносното оръжие. Подходяща е за всеки модел Х26, като новият пълнител с камерата просто заменя стандартния пълнител. Батерията е презареждаща се с капацитет петдесет 5-секундни цикъла. Камерата осигурява един час видео и аудио запис, снабдена е с USB система за изтегляне на информацията. Друг важен момент е наличието наинфрачервено осветяване за снимане в условия на слаба или дори никаква светлина.

Верни на традицията да служат на силите на реда, Taser International изобретиха специална релса за монтаж на електропреносно оръжие Тасер Х 26 към тактическа карабина. Това e още едно удобно решение, което предотврятява използването на смъртоносна сила и същевременно гарантира сигурността на служителите на закона. Комбинацията Тейзър и тактическа карабина е изключително удачна за армията и за специални операции с по-голям риск.
Най-новият продукт нa Taser International бе представен в края на октомври 2006 г. с търговското име Taser Net и представлява уникална система за наблюдение и контрол на охраняеми пространства и обекти. Системата действа независимо и ефикасно благодарение т. нар. Т-RAD модул – съчетание на две изключителни технологии - технологията на Тейзър вълните за мускулно блокиране и инфраред система за заснемане на картина, използвана в TaserCam.

Резултатът е уникално средство което самостоятелно наблюдава, предупреждава, обезврежда и задържа нарушители в охраняемите пространства до намесата на човешка сила. Taser Net извършва мониторинг на средата посредством чувствителни детектори за движение. Ако тези детектори се активират, системата се пренасртройва на режим за засичане и прицелване чрез инфраред технологията за разпознаване на субекти с човекоподобни силуети. Тaser Net е в готовност за стрелба по идентифицираният нарушител когато той пресече някоя от линиите активиращи изстрелването на Тейзър патрон. Системата позволява записване и предаване на картина, което осигурява навременна човешка намеса.

Едно от най-важните преимущества на Taser Net е възможността за подаване на гласови команди. Това позволява не само предупреждаване на нарушителя преди стрелба, но и установяване на контрол и подаване на инструкции след като вече е “здържан”. T-RAD системата следи задържания субект и го “предупреждава” да остане неподвижен, в противен случй рискува повторно подлагане на електрошок.

Taser Net изглежда като технология от бъдещето, която вече е реалност. От Taser International уверяват че до края на 2008 година Taser Net вече ще бъде пуснат в серийно производство.


Още за TASER...

Изпрати публикацията по електронната поща


Нова Зеландия иска повече пистолети Taser  

22 ноември, 2006

Докато по цял свят бушуват страсти около "нелеталното" оръжие, полицията в Нова Зеландия иска приемането на въоръжение на още количества пистолети Taser. Даже в парламента на страната прозвучала фразата: "пистолетите Taser са станали ценно допълнение към екипировката на полицаите, на нас ни е необходимо да разпространяваме тази практика…".

Към този факт може да се отнесем съвсем сериозно, ако не са налице други факти: от 1 септември на тази година, когато електрошоковите пистолети официално се появиха на коланите на новозеландските полицаи, са били използвани само… 2 пъти! И това е за цялата страна!

Средствата за масова информация не без ирония публикуват статистика: на въоръжение в полицията на Нова Зеландия се намират 180 пистолета Taser и 20 пъти са били извадени от кобурите. Четири пъти последващи действия не са били необходими, 13 пъти след насочване на лазерния прицел инцидентът е бил приключван и веднъж пистолетът даже не бил изваден напълно от кобура.

С тъжна усмивка гледат на ентусиазма на новозеландските полицаи техните американски колеги - та нали само в САЩ повече от 150 човека вече са станали жертви на Taser.


Taser против Библията?
По информация на "Associated Press" в САЩ е избухнал поредният скандал, свързан с използването на "нелеталното" оръжие Taser. В Джерсивил, щат Илиноис, (JERSEYVILLE, Illinois) полицаи използвали електрошоков пистолет срещу тинейджър, който по сведения на очевидци, не бил буен и не заплашвал околните. Даже, в ръцете си държал Библия. Единственото, с което седемнадесетгодишният Роджър Холифийлд привличал вниманието към себе си, били силните му викове "Искам Исус!".

Така или иначе, полицията усмирила нежелаещият да се успокои подрастващ с два изстрела от пистолет Taser. За съжаление, Исус не могъл да помогне на Роджър - няколко часа по-късно той починал от получения шок, като по този начин станал 156-ата жертва на "нелеталното" оръжие в САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Top Ten Tanks (Т-34 е най-добрият танк на всички времена)  

21 ноември, 2006

Съветският Т-34 бе обявен за най-добрият танк на всички времена от експерти, анкетирани от телевизионния "Милитъри ченъл" на "Дискавъри".

"Милитъри ченъл" продължава да класира най-добрите оръжия на ХХ век, като прави допитване сред оръжейници в Съединените щати и Великобритания. Танковете се оценяват по няколко категории: огнева мощ, защитеност, подвижност, усвояване от промишлеността и репутация сред противника (факторът страх). За най-добър танк на всички времена и народи е обявен съветският Т-34. Той е получил близки до максималните оценки за огнева мощ, защитеност, подвижност и най-висока оценка за усвояване от промишлеността. Репутацията на Т-34, спечелена на полесраженията, е осигурила на танка висока оценка и в последната категория.

На второ място западните експерти са поставили американския танк "М1 Ейбръмс", участвал в двете войни в Персийския залив и в операцията на НАТО в Афганистан.

На трето място е германският "Pz-VI Tiger-1", който получава най-висок бал за фактора страх.

На четвърто място е първият английски сериен танк Mk 1, прославил се на бойните полета на Първата световна война.

Пети е също британски танк - "Centurion", който е пуснат в производство през 1945 година и до сега е на въоръжение в някои армии.

На шеста позиция е друг германски танк Pz-IV, един от основните танкове на Вермахта през Втората световна война.

Седми сред десетте най-добри танка е най-новият британски танк "Challenger".

Oсми e съветският Т-54/55, от който има най-много произведени машини през цялата история на танковете (95 000)

Девети е израелският "Меркава",

а на десето място е американският среден танк от Втората световна война "M4 Sherman".

Преди няколко дни "Милитъри ченъл" обнародва класацията си за най-добро стрелково оръжие през последните сто години, като на първо място е автоматът "Калашников".

Изпрати публикацията по електронната поща


Top Ten Combat Rifles (Най-добрият приятел на войника)  

18 ноември, 2006

Телевизионният канал Military Channel на основание на допитване до американски и британски оръжейни експерти и военни е определил рейтинга на най-доброто стрелково оръжие в света през последното столетие. Всички модели са се оценявали по пет критерия: точност на огъня, бойна ефективност, оригиналност на конструкцията, удобство при обслужване и продължителност на използване.

1. AK-47
Type: Semi or Fully Automatic Assault Rifle
Country of Origin: Soviet Union
Caliber: 7.62 x 39 mm (.30 inch)
Cartridge Capacity: 30 rounds
Muzzle Velocity: 2,329 feet per second
Rate of Fire: 600 rounds per minute

Първо място заема АК-47, който е получил висши оценки по всички категории, с изключение за точност.

2. M16
Type: Semi or Fully Automatic Assault Rifle
Country of Origin: United States
Caliber: 5.56 x 45 mm (.223 inch)
Cartridge Capacity: 20-30 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 3,281 feet per second
Rate of Fire: 700-950 rounds per minute

Второ място заема стандартната автоматична пушка на въоръжените сили на САЩ М-16, произвеждаща се от 60-те години и намираща се на въоръжение в САЩ, в много армии както от НАТО, така и извън организацията.

3. LEE-ENFIELD SMLE
Type: Bolt-Action Rifle
Country of Origin: United Kingdom
Caliber: 7.7 x 56 mm (.30 inch)
Cartridge Capacity: 10 rounds
Muzzle Velocity: approximately 2,438 feet per second
Rate of Fire: 15-20 rounds per minute

Трето място заема британската пушка SMLE, разработена през 1916 година, използвана и досега в Африка, Афганистан и др.

4. M1 GARAND
Type: Semiautomatic
Rifle Country of Origin: United States
Caliber: 7.62 x 63 mm (.30-06 inch)
Cartridge Capacity: 8 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 2,838 feet per second
Rate of Fire: 30 rounds per minute

Четвърто място заема M1 Garand - пушка, която е била на въоръжение в американската армия по време на Втората Световна война и войната в Корея.

5. FN FAL
Type: Semi or Fully Automatic Rifle
Country of Origin: Belgium
Caliber: 7.62 x 51 mm (.30 inch)
Cartridge Capacity: 20 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 2,700 feet per second
Rate of Fire: 650-700 rounds per minute

На пето място е класирана белгийската автоматична пушка FN FAL. Разработена в началото на 1950-те години, станала прототип за създаване на поредица други оръжия, такива като австрийската Steyr Stg.58, британската L1A1 SLR, бразилската IMBEL LAR, канадската C2 Squad Automatic Weapon и пр.

6. MAUSER K98k CARBINE
Type: Bolt-Action Rifle
Country of Origin: Germany
Caliber: 7.92 x 57 mm (.30 inch)
Cartridge Capacity: 5 rounds
Muzzle Velocity: approximately 2,822 feet per second
Rate of Fire: 10-15 rounds per minute

6 място. Пушка Mauser 98K – основно стрелково оръжие на германската пехота в Първата и Втората Световни войни, произвеждана и в Югославия и Чехия.

7. STEYR AUG
Type: Semi or Fully Automatic Bull-Pup Assault Rifle
Country of Origin: Austria
Caliber: 5.56 x 45 mm (.22 inch)
Cartridge Capacity: 30 and 42 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 3,084 feet per second
Rate of Fire: 650 rounds per minute

7 място. Автоматът Steyr AUG – австрийска разработка от 1960-те години, произвеждан в много модификации, считан за най-успешен в търговски смисъл проект. Освен в Австрия се използва от въоръжените сили на Австралия, Нова Зеландия, Оман, Малайзия, Саудитска Арабия и много специални подразделения по света.

8. 1903 SPRINGFIELD
Type: Bolt-Action Rifle
Country of Origin: United States
Caliber: 7.62 x 63 mm (.30-06 inch)
Cartridge Capacity: 5 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 2,700 feet per second
Rate of Fire: 10 rounds per minute

Осмо място заема американската пушка 1903 Springfield, намираща се на въоръжение до началото на 1930-те години.

9. STURMGEWEHR 44
Type: Semi or Fully Automatic Assault Rifle
Country of Origin: Germany
Caliber: 7.92 x 33 mm (.30 inch0,br> Cartridge Capacity: 30 rounds
Muzzle Velocity: Approximately 2,133 feet per second
Rate of Fire: 500 rounds per minute

9 място. Германския автомат Stg44, а също и неговите варианти и модификации - MP43, MP44 и StG44, разработен през 1943 година, произвеждан и използван през 1944-1945-е години.

10. M14
Type: Semi or Fully Automatic Rifle
Caliber: 7.62 x 51 mm (.30 inch)
Muzzle Velocity: Approximately 2,799 feet per second
Rate of Fire: 700–750 rounds per minute

10 място е за американската пушка M14 – произвеждана от 1957 до 1964 година и използвана от въоръжените сили на САЩ, Балтийските страни, Израел, Филипините, Тайван, Турция, Венецуела.

Изпрати публикацията по електронната поща


Дамаската стомана и нанотехнологиите  

По време на кръстоносните походи преди повече от десет века европейските рицари се изправят не само срещу големия брой и стройната военна организация на сарацините, но и срещу винаги острата като бръснач сабя дамаскиня. През вековете тайната на дамаската стомана е загубена и днес можем да съдим за качествата й най-вече от легендите, историческите паметници (запазените остриета на различни арабски принцове по музеите) и научните изследвания.
Изследователи от Техническия университет в Дрезден (Technische Universität Dresden) обаче изненадаха света преди седмица, като обявиха, че са преоткрили технологията на дамаското стоманолеене. Те застъпват тезата, че става въпрос за своеобразна средновековна нанотехнология.
Счита се, че рецептурата за обработка на метали е загубена безвъзвратно някъде през осемнадесети век. Дамаските саби носят името на сегашната столица на Сирия - Дамаск (Damascus), която е била най-големият търговски център за военни стоки по време на кръстоносните походи. Въпреки това се смята, че технологията всъщност произхожда от Индия.
Дамаските саби притежават няколко отличителни характеристики. Това са оръжия с отлични механични качества. Острието им е по-тънко и по-гъвкаво в сравнение с европейските мечове. Освен това сабята притежава характерна дъговидна форма и е изключително остра. Твърди се, че при продължително използване не само че не се изтъпява, но дори се самозаостря. Легендата твърди, че с един замах сабята може да разреже хвърлена във въздуха копринена кърпа.
За целта на изследването си екипът на професор Петер Пауфлер (Peter Paufler) е провел няколко експеримента върху сабя, произведена през XVII век. Тя е изработена от персийския ковач Асад Ула. Германските учени са взели проби от повърхността на историческото острие, след което са ги поставили в солна киселина. Последвалият анализ е установил, че стоманата съдържа не само тънки нишки железен карбид, т.нар. цементит (Fe3C), но и въглеродни нанотръбички. При обработката със солна киселина цементитът се разтваря напълно, но въглеродът остава. След експеримента обаче са установени и цементитни нишки, които не са изчезнали. Тоест учените предполагат, че наличието на въглеродната наноструктура е предпоставка за образуването на цементитните влакна. Характерната дъговидна форма на сабята вероятно се дължи именно на специфичната въглеродна наноструктура.
Учените са убедени, че именно въглеродът е и причина за особената острота на меча. Според професор Пауфлер, цитиран от онлайн изданието на списание Der Spiegel, върху повърхността на острието има множество микроскопични зъбчета. Сеченето с дамаската сабя всъщност прилича повече на рязане с трион, а при всеки удар тези зъби се заточват сами отново, смята ученият.
Индийските майстори металурзи, които са използвали тази технология, са имали специфичен метод за обработка на стоманата, траещ часове и дори дни. След като парчето метал било нагорещявано, ковачът го обработвал до пълното му изстиване, след което веднага го нагорещявал отново. За изработката на меча е използвана специална индийска стомана, наричана wootz. Тя се отличава с особено високо процентно съдържание на въглерод, както и на други химически елементи като манган, кобалт, ванадий, хром и никел. При термичната обработка на метала вероятно възникват химични реакции, които водят до образуването на въглеродната наноструктура.
Тук обаче възниква друг потенциален проблем - многото въглерод и цементит вероятно биха довели до понижаване качествата на самата стомана. Учените в Дрезден предполагат, че продължителната обработка на wootz стоманата има за цел да минимизира подобен риск. Рудите за изработването на wootz стоманата са били налични само в Индия и някои от тях са изчерпани през XVIII век. Предполага се, че производството на дамаски мечове практически изчезва именно поради тази причина. Европейските ковачи не са подозирали за химическите реакции, водещи до особените качества на ориенталските остриета, поради което се опитвали да я пресъздадат по изпитани механични способи. Те комбинирали твърдо с шупливо желязо и тънка и гъвкава стомана, след което се опитвали да наподобят дамаското острие чрез стократно прегъване, подобно на многолистно тесто. Резултатът са различни по вид и качества мечове. Но не и саби дамаскини.

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Уволнени офицери правят бомби  

МВР удари незаконни складове за оръжие

Мащабна акция за откриване и изземане на оръжие, боеприпаси и взривни вещества предприе МВР през последната седмица. Преди два дни служители на Главна дирекция "Полиция" откриха в дома на 42-годишния Михаил Гоцов в кв. "Княжево" 50 капсул-детонатора, пластичен взрив, 10 хиляди патрона, 5 пушки и пистолет. Намерени са и два мотоциклета висок клас, изяснява се дали с тях е извършвано тежко криминално престъпление. Мъжът беше арестуван часове след обиска в компютърен клуб в центъра на София. Криминалисти нищят откъде е огромният арсенал и за какво е бил предназначен. Само един от пластичния взрив С 4, намерен в дома на Гоцов, може да срине осеметажен блок, твърди началникът на сектор "Престъпления против личността" на ГДП. Такъв досега е намиран само два пъти - в село край столицата и в центъра на София. Полицаи твърдят, че с акцията са предотвратени нови убийства и взривове. Засега няма информация арсеналът да е бил предназначен за продажба. Гоцов е осъждан два пъти за кражби - през 1982 и 1988 г. След Десети ноември не е бил задържан за престъпления, но е имал тесни връзки с една от големите престъпни групировки, твърдят от МВР. Пет дни по-рано в дома на Антон Савов - Мамата полицаи откриха взрив и наркотици. Мъжът беше обявен за издирване, но преди два дни се предаде на антимафиотите в ГДБОП. При разпитите той твърдял, че взривът не е негов, а му е подхвърлен. Прокуратурата обаче ще иска продължаване на мярката му за неотклонение задържане под стража, която изтича днес, каза за "Стандарт" изпълняващият длъжността районен прокурор на София Николай Кокинов. Антимафиоти казаха за "Стандарт", че предстоят нови обиски по разработки за притежаване на незаконни взривни вещества на територията на цяла България. Те отрекоха активността им да е свързана с предупреждението за терористични заплахи в Европа по Коледа, което пристигна от САЩ. Според тях незаконната търговия с оръжие у нас преживява разцвет след съкращаването от армията на голямо количество специалисти в тази област. Част от офицерите, останали на улицата, са се свързали с престъпни групировки, на които изготвят по поръчка взривове. Повечето от незаконното оръжие пък е откраднато от казармите преди няколко години и оттогава се съхранява по частни гаражи и къщи. Това обаче не е пряка терористична заплаха, твърдят от полицията. Според запознати от Националната служба за сигурност няма конкретни сигнали за готвени терористични актове. Преди половин година след информация за внесено голямо количество взрив на територията на България НСС разпрати до всички регионални дирекции на вътрешните работи предупреждение за възможна опасност. Оттогава насам обаче конкретни заплахи у нас не е имало.

Изпрати публикацията по електронната поща


На оръжие  

13 ноември, 2006

Според някои хора с пищов и добра дума се постига повече, отколкото само с добра дума. Вероятно са прави, особено в страна като България, където доброто възпитание се приема за слабост, а лошите обноски и лошата хигиена са признак на мачизъм. Носенето на оръжие вероятно ще допринесе и за популяризация на тексаското правило "там, където всеки има пистолет, всеки е любезен и възпитан". Ето и няколко сайта по въпроса с въоръжаването с леко стрелково оръжие.

www.sauer-waffen.de
Sig Sauer е пистолет, който доста полиции по света са избрали за основен. На сайта може да се видят различни модели, с които да сеете смърт и ужас в престъпния свят. Освен пистолети, фирмата произвежда и пушки за ловна и спортна стрелба.

www.heckler-koch.de
"Хеклер и Кох" е друга добре известна фирма в света на малките оръжия. Произвеждат пистолети, автоматично оръжие, снайпери и щурмови пушки и са добре приети в много армии от НАТО. Особено внимание заслужава автоматичната 40-мм гранатохвъргачка - убедително средство за налагане на собствено мнение.

www.mauserwaffen.de
В миналото добре известни с оръжието на Вермахта, днес Mauser наблягат на ловните пушкала. Много от тях са гравирани, както става видно на сайта. Това вероятно е причината да струват куп пари, но в крайна сметка няма особено значение дали гърмите с ИЖ или Mauser - на глигана му е все тая.

www.colt.com
"Някога имаше добри и лоши стрелци. Колт изравни възможностите", гласи една стара реклама, която зарибява американския електорат. Все пак за САЩ тази марка е нещо като "Калашников" за Русия. Освен револвери има и много известни армейски оръжия - например автоматичната карабина М16, позната ни от всеки второразреден екшън. На сайта може да се види и какви модификации има тя.

www.czub.cz
"Чешка Збрьовка" е известна в оръжейния свят почти колкото Cesky Budweiser в света на бирите. Изводът е: чехите еднакво добре се справят с производството на леки пушкала и пиво, което изисква доста умения и разбиране. На сайта може да се види какво предлага CZ на пазара в годината на 70-ия си юбилей.

от Петър ГАВРИЛОВ
light.capital.bg
10/11/2006
Браво, Пешка...
Велика статия си написал. Или поне ти така си мислиш.

Обаче подценяваш читателите си, като ги баламосваш с тия простотии и "оригинални" опити за сравнения и разсъждения...
Чел съм други твои статии, там си бил по-подготвен, а тука си се плъзнал по допирателната...

И друго, поради что не си включил български производители...?

Изпрати публикацията по електронната поща


Оръжията на бъдещето  

11 ноември, 2006



Metal Storm Weapon System is a totally electronic mechanism wich fires bullets with incredible precision and awesome rate. It can fire 1,000,000 rounds per minute!!

В началото бе мастилено-струен принтер...

Изпрати публикацията по електронната поща


Мотопед срещу “Калашников”  

10 ноември, 2006

Правителството в Босна и Херцеговина провежда лотария с атрактивни награди за всички граждани, които са готови да предадат незаконното си оръжие

Правителството на Босна и Херцеговина прибягна до нестандартен начин в борбата си срещу притежаването на незаконно оръжие. От понеделник в страната се провежда лотария за всички граждани, които са готови да предадат незаконното си оръжие. Лотарията ще продължи 1 месец, а наградите са доста атрактивни – от кухненско обзавеждане до мотопеди. Всъщност в Босна и Херцеговина е валидна амнистия за всички, които решат доброволно да предадат незаконно притежаваното оръжие. Въпреки това не бяха постигнати особени резултати. Сега Програмата на ООН за развитие, която организира лотарията, се надява, че с нейна помощ ще успее да събере голяма част от останалите у населението след войната от 92 до 95 година пистолети, пушки, автоматични и тежки оръжия. Програмата на ООН използва опита на съседните държави, обяснява Щефан Прийзнер, пратеник на ООН в Босна и Херцеговина - “Преди всичко кампанията в Македония, която се преведе през 2004 година, постигна добри резултати. Тя също бе под формата на лотария, която увеличи интереса и готовността на населението да предаде доброволно оръжието, което притежава”. От няколко години Програмата на ООН за развитие е партньор в усилията на босненското правителство за събирането на оръжието. Лотарията се провежда с активното участие на правителството и полицията и в двете съставни части на страната, продължава Щефан Прийзнер. “Лотарията функционира така – в определени полицейски управления са оборудвани пунктове за предаване на оръжието. Там има представители на независими агенции, които следят за това, оръжията да са истински, а предаващите оръжието да останат анонимни. Иначе желанието им ще се изпари моментално”. Всеки, който предаде във въпросните пунктове оръжието си, получава лотариен билет. Смята се, че в Босна и Херцеговина днес има около половин милион единици оръжие. Повечето техни притежатели не разполагат с разрешително за носенето на оръжие. Според Прийзнер, годишно от такива оръжия загиват хиляди хора. Затова е много важно, хората да проумеят колко е важно акцията за предаването на незаконното оръжие. Около седмица след нейното начало все още е рано да се правят изводи. Но има всички основания за оптимизъм, добавя представителят на ООН. “Сигурно проблемът не може да бъде решен само с помощта на една единствена акция. От социологически проучвания знаем, че 19 % от домакинствата в страната притежават оръжие. Една част от тези хора са убедени в нуждата да задържат това оръжие, при други обаче това не е така. Затова смятаме, че много от тези оръжия ще бъдат предадени. Същото беше и в Македония, където акцията премина по-добре, отколкото ако бяхме предложили на хората да им изкупим оръжията”. Оптимист за крайния успех е и говорителят на полицията в босняшко-хърватската федерация Роберт Чвръчък. “Очакваме да се явят повече хора отколкото са предвидените награди. Най-добре би било да можем да гарантираме на всеки, който ще се раздели с оръжието си, някаква награда. Това обаче не е възможно. Затова пък на всеки ние гарантираме, че ще бъде част от лотарията за раздаване на домакински уреди, които ще получи още на следващия ден след края на акцията”.

Притежателите на такива оръжия имат време до 5 декември за да ги предадат, ако искат да бъдат част от участниците в лотарията.

insurance.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Продават на търг най-известния пистолет  

Най-известното оръжие в света на киното - пистолетът "Валтер PP" на тайния агент Джеймс Бонд, ще бъде предложено за продажба от аукционната къща "Кристис" през следващия месец. Началната цена на пищова, използван от Шон Конъри във филма "Доктор Но" от 1962 г., е 50 000 долара. Освен с този пистолет ценителите ще бъдат изкушавани и с други оръжия, използвани при снимането на различни епизоди на "бондиадата". Наддаването за "Валтер PPK", използван от Роджър Мур в "Само за твоите очи", ще започне от 24 000 долара.

Изпрати публикацията по електронната поща


Честват 87-годишнината на Калашников  

Столицата на Удмуртската република Ижевск отбелязва 87-я юбилей на руския оръжеен конструктор Михаил Калашников с изложба на ловно оръжие, предаде ИТАР-ТАСС.

Експонатите включват карабините "Сайга", "Тигър" и "Лос", разработени на базата на бойните автомати на Калашников.

Според агенцията в родното място на конструктора, село Куря в Алтайския край, също честват годишнината. Михаил Калашников е получил поздравителна телеграма от губернатора на Алтайския край Александър Карлин.

darik

Изпрати публикацията по електронната поща


Латвия се превъоръжава с немски автомати, а ние с Калашници  

06 ноември, 2006

Армията на Латвия се превъоръжава с щурмовите пушки G-36 на компанията Heckler und Koch.

Новите автомати започнаха да постъпват на въоръжение от 1 ноември 2006 година, във въоръжените сили на Латвия. Първата G-36 е получил командирът на пехотната рота, която скоро трябва да замине за Ирак в рамките на ротацията на латвийския контингент в тази страна.

Винтовките G-36 се произвеждат в Германия. Те имат калибър 5,56 милиметра и използват патрон на НАТО 223/5,56х45 американска разработка. Те ще заменят в латвийската армия автоматите АК-74 в рамките на прехода към стандартите на НАТО. Освен G-36 въоръжените сили на Латвия са получили белгийски ръчни картечници FN Minimi, подцевни гранатомети AG-36, картечни пистолети UMP и снайперски винтовки от различни типове.




Полк. Андрей Боцев: Автомат “Калашников” остава на въоръжение в Българската армия

Смолян. Автомат “Калашников” остава на въоръжение в Българската армия при всички условия, заяви пред радио “Фокус” - Смолян командирът на 101-ва Планинска бригада полк. Андрей Боцев в отговор на въпрос дали при превъоръжаването на армията “Калашников” ще бъде заменен с друг автомат.

Автомат “Калашников” е едно от най-сигурните оръжия в цял свят. Българските военни заводи също произвеждат този автомат и не е нормално да сменим основното оръжие, като по този начин направим военната ни икономика неработеща, а да облагодетелстваме друга, коментира още полк. Андрей Боцев.

При превъоръжаването на армията е планирана смяна поне на транспортната техника в поделенията по план до 2015 година. Това ще стане, защото дотогава според поетите ангажименти трябва да се превъоръжим.

“Имаме сключен договор с “Мерцедес” за подмяна на техниката, като се обхванат от големите товарни автомобили и се стигне до леките превозни средства и, разбира се, бронираната техника. За нея също се мислят различни варианти, но те все още не са приоритетни”, поясни полковникът.

Според него приоритетни в превъоръжаването са формированията, които ще участват в мисии на НАТО и това трябва да стане до края на 2007 година. Тези формирования се превъоръжават с нова колесна техника и нови комуникации. Засега не е ясно кога ще започне подмяната на бронираната техника, защото това изисква и големи средства.
Здравко БЕШЕНДЖИЕВ
23 октомври 2006
Агенция "Фокус"

Проблемът, кое оръжие е по-добро за Българската армия е твърде сложен за да изразя еднозначно мнение.
От една страна е по-добре българските институции да дадат тласък на българската икономика, ползвайки и лансирайки български стоки (в т.ч. оръжие), стига те да отговарят на съвременните изисквания.
От друга страна, в нашата история има доста случаи (например картечницата на Христо Николов), когато се закупува това оръжие за Българската армия, чиито производители дадат най-дебела пачка на военните чиновници. Или големият брат настоява и покупките са по политически причини.
От трета страна, няма значение какво е моето мнение или на мнението на някакъв полковник, а този въпрос, ако и когато е на дневен ред, трябва да се реши само със законен и прозрачен конкурс.

Изпрати публикацията по електронната поща


Кадър на деня: Ангел от дим  

Живописна картина са запечатали фотографи от американските ВВС по време на учебни полети над Атлантическия океан. В хода на учението са се пускали топлинни уловки, предназначенни за защита от противовъздушни ракети с инфрачервена система за насочване.

След изстрелването на уловките от транспортен самолет C-17 Globemaster III в небето се образувала картина от дим, определено напомняща на ангел с крила. Двата вихъра, видими на снимката, са възникнали под действието на реактивните струи от двигателите на самолета.
defenselink.mil

Изпрати публикацията по електронната поща


Печелим Балканската война с австрийски пушки  

Влизаме в бойните действия с 21 аероплана
При мобилизацията вадят от складовете и револвери “Смит & Уесън”Пушка "Манлихер". Обр. 1895 г, Австро-Унгария

В навечерието на започналата преди 95 години (5 октомври 1912 г.) Балканска война България не разполага със собствена военна индустрия. Това налага въоръжаването на армията да се извършва чрез внос. Строго се спазва изискването да се закупува само най-модерното и с най-добри бойни характеристики оръжие. Складирането и разпределението на оръжието и боеприпасите става чрез попълване на низшестоящите складове от висшестоящите. Така в хода на Балканската война нашата армия успешно решава един от възловите въпроси на военното изкуство - безпроблемното снабдяване на огромна мобилизационна армия във военно време.


Въпреки вечното недоволство на военното министерство, военния печат и почти всички военни специалисти, отпусканите финансови средства са били напълно достатъчни за числеността на действаща армия в навечерието на войната. Офицерският корпус и сержантският състав разполагат с 4450 пистолета "Люгер Парабелум - 08" и 1508 револвера "Смит & Уесън". През 1902 г. българските военни специалисти започват изпитания на системите пистолети "Люгер Парабелум" (на въоръжение в германската армия от 1902 г.), калибър 7.65 мм, а също "Манлихер" и "Рот Щайер". В крайна сметка те се спират на наистина последният модел - "Люгер Парабелум - 08", калибър 9 мм, образец 1911 г., с пълнител, съдържащ 8 патрона. Що се отнася до легендарните американски револвери "Смит & Уесън", обр. 1869 г., то една част от тях (2000 бр.) са подарък от изтеглилата се през 1879 г. руска армия. Малко след това, пак от Русия, но вече срещу заплащане, са доставени още 2700 револвера. Шестзарядният револвер калибър 44 (11,76 мм) остава като основно въоръжение до 1911 г. Но през септември и началото на октомври 1912 г. общата численост на офицерския корпус достига 6757 души и възниква недостиг от пистолети. Така току-що прибраните в складовете "Смит & Уесън" отново се изкарват и се раздават на запасните офицери и подофицери. От 1889 до 1903 г. в основни линии приключва процесът на превъоръжаването на българските пехотни полкове с австрийската магазинна пушка "Манлихер", образец 1888-1890 г., а по-късно и с най-добрата за времето си - обр. 1895 г. Кавалерията и останалите родове войски получили карабина от същата система. Скорострелността на въпросното оръжие била от 8 до 12 изстрела в минута. През 1903 г. се въвежда и бездимният барут за него. Инженерните и морските части разчитали на пушката "Бердана № 2" с щик. Нормативът за неприкосновен запас бойни патрони за всяка пушка в пехотата първоначално е 200 броя, но в навечерието на войната е вдигнат на 500 бр. За карабините на кавалеристите и пионерите са предвидени по 90 патрона. Статистиката показва, че БА влиза в Балканската война с 343 650 пушки и карабини и 212 311 000 патрона (в т. ч. и за картечниците), или приблизително по 600 за всяка пушка. Така в действителност значително е надхвърлен нормативът от 350 патрона, заложен в наставлението за мобилизация от 1910 г. След преминаване на специални тестове според изискванията на български военни специалисти, през 1908 г. започват да се доставят и тежките картечници "Максим". Тяхната бойна скорострелност е 250-300 изстрела в минута. Вносът им се увеличава чувствително през 1911 г., когато е регистрирана крупна доставка, състояща се от 88 картечници. Това позволява да се сформират 36 тежкокартечни групи, придадени към пехотните полкове и кавалерийските бригади. Всяка от тях разполага с по 4 до 6 картечници. В навечерието на войната общият брой на тежките картечници е 248, като за всяка са заделени приблизително по 80 000 патрона.
Манол ТЕНЧЕВ
главен експерт в МО


Самолетите и корабите ни са френски

Доставката на самолети за българската арамия започва през 1910 г. При избухването на Балканската война техният брой е 21 от френските модели "Блерио" и "Фарман". Въздухоплавателното отделение разполага и с 2 балона за въздушно наблюдение и разузнаване. В хода на бойните действия броят на самолетите на българската авиация достига 27, включително и две пленени при Лозенград турски "Хайнкел" - първия авиационен трофей в историята. Така в движение се ражда и се поставя в световен план началото и на българските ВВС. Черноморският ни флот разполага с шест 98-тонни миноносеца. Те също са френски и са построени през 1907 г. от фабриката на "Шнайдер" в Шалон. С това въоръжение и благодарение на високия си боен дух българският войник успява да разгроми 36 от общо 56-те дивизии на противника, срещу които воюва през Балканската война. Българските летци имат абсолютно превъзходство в небето, а моряците от миноносеца "Дръзки" успяват да извадят от строя бронирания крайцер "Хамидие" и по този начин да откажат турския флот от по-нататъшни активни действия.


“Шнайдер” надви в схватка с “Круп”

Превъоръжаването на българската артилерия с по-модерни далекобойни 75 и 87 мм нескорострелни круповски оръдия започва след Сръбско-българската война от 1885 г. Два договора за крупни доставки са сключени през 1897 г. с фирмите "Круп" и "Шнайдер". Ежегодният внос на 75 мм скорострелни полски оръдия от френската фирма "Шнайдер Кане" започва от 1904 г. Тяхната скорострелност е от 18 до 40 пъти по-голяма от тази на "Круп". През 1904 г. се прави и доставка на 30 броя 150 мм гаубици "Шнайдер" за крепостните батареи. До края на 1906 г. всички 75 мм батареи на планинската и полската артилерия са превъоръжени със скорострелни оръдия "Шнайдер". Така френските артилерийски системи успяват да заемат значително място в българската артилерия в навечерието на войната. Стремежът на ръководството на БА е било да се постигне тогавашното теоретично изискване на 1000 пехотинци да се осигурят 4 оръдия. Отчита се недостигът от 300 оръдия за обсадния артилерийски парк. Артилерията ни влиза във войната с 1109 броя различни видове оръдия и гаубици с 837 000 снаряда, т. е. около 800 на цев. Това означава, че не е достигната и нормата за боекомплект от 1000 снаряда на оръдие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Почваме Балканската война с американски картечници  

Офицерите ни гърмели с каубойски пищови
Военният музей показва армейски оръжия от Освобождението досега

Легендарният "Смит енд Уесън" е бил официалното оръжие
на българските офицери след Освобождението


В новата си история България само за 60 години води пет войни. От всяка от тях са останали образци на оръжията, с които е била оборудвана нашата армия. Както и на нейните противници. Всички те могат да се видят в новата тематична експозиция на Националния военноисторически музей, озаглавена "Оръжието на Третата българска държава", която наскоро отвори врати за посетители. Въпреки че изложбата заема два етажа, експонатите всъщност са нищожна част от фондовете на музея. В тях се съхраняват общо 40 000 единици лично оръжие - от тракийски мечове до класическия автомат на Калашников, образец от 1947 г.

От хлапета до 80 годишни старци стоят с часове пред витрините с оръжия. Зад тях могат да се видят практически всички леки стрелкови оръжия, произвеждани по света от средата на ХIХ век до наши дни. Изложените експонати са над 400.
Българската армия винаги е била въоръжавана с най-доброто, твърди директорът на музея о.р. полковник Петко Йотов. Освен това нашият войник не е изгубил битка, така че освен вражеските знамена е пленявано и най-различно оръжие, обяснява той голямото разнообразие.
Витрините с различните експонати напълно потвърждават тези думи. До руските пушки "Крънка" (влязла в езика с неправилното си име "кримка") до "Бердан" и "Шаспо", с които е въоръжена младата българска войска след Освобождението, се кипрят два модела на знаменития "Уинчестър" от 1866 г. - единият за кавалерията, какъвто всички сме виждали в безбройните уестърни, а другият, с по-дълга цев, за пехотата. С тях са били въоръжени нередовните турски части по време на Освободителната война. Изложените експонати са на пленени османци.
До "Уинчестър"-а може да се види друга легенда от Дивия запад - револверът "Смит енд Уесън", който е бил стандартното служебно оръжие на българските офицери. По думите на полковник Йотов в началото на миналия век те са заменени с не по-малко известната марка пистолети "Люгер". Така България е втората след Швейцария държава в света, която въвежда супермодерния за времето пистолет на въоръжение.
Същото важи и за пушките "Манлихер", служили вярно чак до края на 40-те години. До тях са американските картечници "Максим", с които започваме Балканската война. По време на Първата световна вече са ни доставени германските "Шварцлозе".
Закономерно в експозицията следват леките немски МГ от Втората световна война. И така до руските автомати и гранатомети от времената на Варшавския договор. Ако някой посетител се почувства твърде стар, като види зад витрините стандартния калашников или пистолет ТТ, да не се притеснява - оръжието остарява по-бързо от човека.
Константин СЪБЧЕВ
standartnews.com 2006/01/27


Автомат “Суоми” е сред уникатите

Голямото разнообразие от редки и нестандартни модели оръжия в музейната колекция се дължи и на това, че по време на Втората световна война сме имали сравнително голям избор за доставки от неутрални държави или от тогавашните ни съюзници от Оста. По този повод полковник Йотов припомня малко известен факт. След разгрома на съюзниците на Западния фронт през 1940 г. и евакуацията на войските им при Дюнкерк в ръцете на немците попада огромно количество най-различно оръжие и техника. Част от него след това е доставена на България. Затова днес в музея могат да се видят и немската лека картечница МГ, и белгийската "Брен", и шведската "Мадсен". На витрината с различните автомати от Втората световна война мирно си съжителстват един до друг буквално всички модели, произвеждани в Европа, че и в САЩ. До съветския шпагин и немския шмайзер стоят английският "Стен", американският "Томсън", италианските "Берета", "Мондрагин" и "Опума", чешката "Збрьовка", финландският "Суоми", унгарският "Кирали", френската автоматична пушка "Гаранд". Но най-уникален е експерименталният образец на български картечен пистолет от 1944 година. Що се отнася до изобилието от различни марки пистолети, то това пък се обяснява с факта, че офицерите от старата армия са имали право да носят и нестандартно оръжие, стига да си го купят сами. Затова в изложбата могат се видят всевъзможни образци на "Драйзер", "Карле", "Маузер", "Берета" и "Парабелум".

Изпрати публикацията по електронната поща


Разсеяният кадет Уелски  

05 ноември, 2006

Един от най-желаните ергени в света е принц Уилям Уелски, първороден син на принц Чарлз и следващ наследник на британския престол. Изучил се по история на изкуствата, в началото на 2006 той постъпи във военната академия "Сандхърст". Тия дни кадет Уелски, макар да носи цяла година винтовка, се изложи с друго поверено му оръжие.
От оня ден британските медии разказват как разсеяният принц успял да затрие коскоджа ми ти лека картечница по време на учения. Туй - часове след като младите бойци били за пореден път инструктирани как се ползва и пази оръжието. Пък и принцът не е вчерашен по тая част, зер раздава го потомствен ловджия.
След като установил липсата, Уилям два часа безрезултатно обикалял на приятелски велосипед околностите. По-късно оръжието било предадено на началството от друг кадет.
Поради що се е разсеял така кадет Уелски и за какво толкова е мечтаел? Май не за короната - той минава за народен принц и се отнася с бохемска небрежност към символите и ритуалите на монархията, редовно отсъства от кралските церемонии. Може и като всеки новобранец за маршалски жезъл да си е мечтаел... Или е бленувал републиканските успехи на кадет Рилски, по-известен като Симеон II... Или си имаме работа с най-обикновена младежка заплесия.
Тъй е то, който си няма Ден на будителите - в първо действие принцът се успива и си губи пушката, след туй си попилява и короната!

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Арест за военни, замесени в търговия с оръжие  

Очаква се в понеделник военна прокуратура да внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" на старшина и бивш военонослужещ , замесени в незаконната продажба на оръжие.

Стефан Христозов, който е бивш военен бе арестуван след акция на служба "Сигурност – Военна прокуратура и Военно Контра Разузнаване” към Министерството на отбраната, със съдействието на пловдивската полиция. От дома му са иззети 34 пистолета, 52 бойни и ловни пушки, резервни части за тях и различни видове боеприпаси от дома на оръжеен търговец от Пловдив.

На 1 ноември при рутинна проверка в едно от поделенията на ВВС е установена липса на 3 пистолета, след което е подаден сигнал до регионалната служба „Сигурност – ВП и ВКР" - съобщават от Министерството на отбраната. Оперативната група установява, че пистолетите са откраднати от военнослужещ с инициали Г.В., който е съдействал на разследващите за намиране на оръжието.

Изпрати публикацията по електронната поща


Великобритания може да предложи забрана на касетъчните муниции  

Министърът на международното развитие на Великобритания Хилъри Бен призова за налагане на забрана за използването на касетъчни муниции в световен мащаб. Според Бен те имат много сериозен ефект върху цивилното население, сравним с този на противопехотните мини, забранени през 1999 г.

Касетъчните муниции представляват множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над обширен район, взривявайки се при удар.

В писмо до министрите в кабинета на Тони Блеър, изтекло в медиите, Хилъри Бен заявява: „Трудно е да се възприеме как може да сме категорично срещу противопехотните мини, докато в същото време да приемаме употребата на касетъчни муниции”. Бен настоява Великобритания да оглави бойкота на тези оръжия, който да бъде обявен по време на световното оръжейно изложение в Ню Йорк, което ще започне през следващата седмица.

„Вярвам, че трябва на изложението трябва категорично да заявим желанието си за забрана на касетъчните муниции”, подчертава Хилъри Бен. Съгласно официалната позиция на британското правителство тези муниции играят „законна роля” в модерния начин за водене на война.

Касетъчните муниции се употребяват най-често срещу жива сила и бронирани машини. Употребата им в населени места обаче води до много тежки жертви сред цивилното население, често диспропорционална на заплахата, срещу която са използвани. Причините за това са две. Първата е широкият обхват, над който се разпръскват отделните експлозиви –често той надхвърля площта на три футболни игрища.

Между 1 и 40% от отделните заряди не успяват да се задействат при удар и на практика превръщат обстреляния район в минно поле. Малките експлозиви изглеждат безопасни и често не са по-големи от обикновена батерия. При контакт обаче те избухват. В Косово броят на жертвите от такива заряди надхвърля този от мини.

Само една страна в света – Белгия, е приела закон, забраняващ производството, употребата, складирането и изнасянето на касетъчни муниции. Норвегия също е наложила мораториум върху прилагането им. Още няколко европейски държави обсъждат на парламентарно ниво забраната на касетъчните муниции.

Много международни организации призовават за прекратяването на употребата на касетъчни бомби. Сред тях са ООН, Международният Червен кръст и много неправителствени организации.

Шестнадесет страни в света имат на въоръжение касетъчни муниции. Това са Босна и Херцеговина, Великобритания, Етиопия, Еритрея, Израел, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Судан, Турция, САЩ, Финландия, Франция и Холандия. Производители на това оръжие са общо 32 страни, в това число и България.


още по темата...

Изпрати публикацията по електронната поща


The dark side: Третокласник влезе с газов пистолет в час  

10-годишното циганче заплашило съучениците си, че ще ги гръмне

Третокласникът Евгени Искренов влезе в час с истински газов пистолет и заплаши съучениците си, че ще ги гръмне. Инцидентът станал в Първо основно училище в Благоевград в петък сутринта.
Евгени, който е от цигански произход, решил да се направи на интересен и уж на шега да стресне останалите деца. При ужасените писъци на децата учителките се разтичали и грабнали оръжието от ръката на циганчето. Оказало се, че това е истински газов пистолет, който обаче не е бил зареден. Според непотвърдена информация оръжието е собственост на чичото на Евгени, който от години се грижел сам за момчето. Бащата на Евгени починал преди време, а майката живее с друг мъж и останалите си три деца.
Евгени веднага бил разпитан от инспекторите от Детска педагогическа стая в присъствието на психолог. Момчето не е знаело, че пистолетът не е зареден.
Директорът на училището Любомир Байрактаров е разпоредил вътрешноучилищна проверка по случая. Съучениците на Евгени ще бъдат разпитани.
От пресцентъра на МВР в Благоевград вчера съобщиха, че не разполагат с информация за инцидента и дори не знаят дали такъв сигнал е постъпвал в полицията.

Ашколсун на самоотвержената даскалица! А на тези, които ще ме упрекнат, че ползвам чужди термини, изяснявам, че "дъ дарк сайд" се превежда на чист български език като "пак се осрахме". Казвам "ние", защото циганчето не е виновно. И ако днес пищова е празен и газов и няма последици, то утре, както беше завчера, ще е боен и зареден и пак ще има ранени и убити.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.