Галят с перце деца хулигани  

24 ноември, 2006

От 15 случая на ученическо насилие е изключен само един побойник
Дори за пистолет в час наказанието е предупреждение

Всеки ден медиите изваждат по един детски юмрук върху обществото. Какво се случва след това обаче? Как и защо се реагира, наказани ли са виновните за ужасните случки сред децата. "Стандарт" направи хроника на насилието само в рамките на два месеца.
В Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, чл. 139, ал. 1 се обозначава степента на наказание в съвременното училище. Първата е "забележка", втората "предупреждение за преместване в друго училище", третата е "преместване", а накрая идва ред на най-тежката мярка "самостоятелна форма на обучение". Не е ясно обаче как тя се осъществява. По принцип ученикът трябва да бъде изгонен от училище, ако има 15 неизвинени отсъствия. Докато говорехме с директорите на училищата, където е имало инциденти, шефката на 153-то СОУ "Св. Неофит Рилски" Куцерова направи интересно признание по отношение на наказанията: "За 15 отсъствия да се гони ученик - това не се спазва, защото иначе училищата трябва да си прехвърлят ученици постоянно А ето как в отделните училища са решени следните казуси инциденти:

На 5 октомври в София в Професионална гимназия "Н. Й. Вапцаров" Цветан Иванов идва с пистолет на училище: не е изключен. Директорът е свръхнелюбезен и не желае да говори по телефона.
На 6 октомври в Търновската професионална гимназия по строителство ученичка е ударена с бокс: зам.-директорът Йорданов потвърди, че няма изключени, защото тази санкция не помагала.
На 6 октомври във Врачанската гимназия по строителство и архитектура Светослав Емилов влиза с нож в час и го опира в гърлото на съученик. Директорът Якимова заяви, че хулиганът е преместен в друго училище.
На 8 октомври в пернишкото спортно училище "Олимпиец" Мадлен Зашева удари Георги Тодоров в слабините. "Няма санкции. Отношенията се оправят с психолози", обясни шефът Райчо Рачев.
На 9 октомври в езиковата гимназия в Благоевград се завихря бой между ученички. Директорката Тина Попова отказва да даде имената на замесените в скандала. По случая ще бъде наложено наказание "преместване в друго училище" до края на годината.
На 10 октомври в хасковското училище "Васил Левски" Димчо Добрев напада Кристиян Петков, който получава комоцио. Биячът е преместен в друго училище, по информация на зам.-директора Мариана Калъпова.
На 28 октомври в Русенската гимназия по механотехника Светослав Цветанов отупва Петър Минчев. Директорът инж. Ненко Илиев е любезен, готов е да обясни проблема. Светослав е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, имало разговори с родителитепреди това момчето е имало забележка за отсъствия.
На 5 ноември в Благоевград в 1-во ОУ "Св. св. Кирил и Методий" е намерен пистолет у третокласника Евгени Искренов. Ученикът е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, съобщава шефът Любомир Байрактаров.
На 7 ноември в столичното 153-то СОУ "Св. Неофит Рилски" Веселина Николова е ударена със стол от Атанас Василев. Той е наказан с предупреждение за преместване в друго училище, обяснява школският директор Куцерова.
На 13 ноември в Добричката гимназия по механотехника Ирена Йочкова удря няколко шамара на Александра Славова. Зам.-директорът Стойко Николов потвърди, че ученичката е наказана със "забележка".
На 14 ноември във Велико Търново в ОУ "Патриарх Евтимий" Мирослав бие Анабел. Виновникът е изключен, уверява директорът Христо Димов
На 15 ноември във Врачанската гимназия по машиностроене Андон Андонов разбива носа на Димитър Ш. Наказан е със самостоятелна форма на обучение, казва шефката Катя Христова
Отново от 15 ноември е нашумелият случай в село Устина. В училище "Св. св. Кирил и Методий" Бахар Фотенлиева удря една от учителките си Директорката Драганова е притеснена от вниманието на медиите, но каза, че побойничката е наказана с предупреждение за преместване в друго училище.
На 20 ноември в столичното 108-мо СОУ е бит зверски Божидар Николов, който остана без далак. Никой от побойниците не е от училището. Не е ясно какви наказания ще бъдат наложени, имената на нападателите се пазят в тайна.
На 21 ноември във Враца Петър Коцев от Гимназията по машиностроене налага с юмруци Никола Ивов от гимназия "Христо Ботев". "Стандарт" разбра, че ще има санкции за Петър, когато отиде на училище. Наказанието ще се определи на съвет, то се предлага от класния ръководител. Информацията е на директора на Катя Христова.

Това са петнайсетте случая, които "Стандарт" наблюдава. Резултатът от нашата статистика:
Най-тежко наказание - самостоятелна форма на обучение, е получил само един ученик от Врачанската гимназия по машиностроене, където на 21 ноември пак е имало инцидент. С преместване в друго училище са наказани 4 хулигани. Предупреждение за преместване са получили 4 ученици. Със забележка е наказан 1 ученик, за двама няма точни данни за наказанията, но не са най-тежките - учениците са останали в училище. Преценете сами дали с такива мерки насилието между деца може да бъде спряно. Спомнете си вашите ученически години и ги сравнете. "Стандарт" продължава да ви пита - как да се справим с насилието между децата.
Мартин Карбовски
Демир Тончев
standartnews.com


Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.