Великобритания може да предложи забрана на касетъчните муниции  

05 ноември, 2006

Министърът на международното развитие на Великобритания Хилъри Бен призова за налагане на забрана за използването на касетъчни муниции в световен мащаб. Според Бен те имат много сериозен ефект върху цивилното население, сравним с този на противопехотните мини, забранени през 1999 г.

Касетъчните муниции представляват множество малки експлозиви, събрани в бомба, ракета или артилерийски снаряд. Носителят се отваря по време на полет и те се разпръскват над обширен район, взривявайки се при удар.

В писмо до министрите в кабинета на Тони Блеър, изтекло в медиите, Хилъри Бен заявява: „Трудно е да се възприеме как може да сме категорично срещу противопехотните мини, докато в същото време да приемаме употребата на касетъчни муниции”. Бен настоява Великобритания да оглави бойкота на тези оръжия, който да бъде обявен по време на световното оръжейно изложение в Ню Йорк, което ще започне през следващата седмица.

„Вярвам, че трябва на изложението трябва категорично да заявим желанието си за забрана на касетъчните муниции”, подчертава Хилъри Бен. Съгласно официалната позиция на британското правителство тези муниции играят „законна роля” в модерния начин за водене на война.

Касетъчните муниции се употребяват най-често срещу жива сила и бронирани машини. Употребата им в населени места обаче води до много тежки жертви сред цивилното население, често диспропорционална на заплахата, срещу която са използвани. Причините за това са две. Първата е широкият обхват, над който се разпръскват отделните експлозиви –често той надхвърля площта на три футболни игрища.

Между 1 и 40% от отделните заряди не успяват да се задействат при удар и на практика превръщат обстреляния район в минно поле. Малките експлозиви изглеждат безопасни и често не са по-големи от обикновена батерия. При контакт обаче те избухват. В Косово броят на жертвите от такива заряди надхвърля този от мини.

Само една страна в света – Белгия, е приела закон, забраняващ производството, употребата, складирането и изнасянето на касетъчни муниции. Норвегия също е наложила мораториум върху прилагането им. Още няколко европейски държави обсъждат на парламентарно ниво забраната на касетъчните муниции.

Много международни организации призовават за прекратяването на употребата на касетъчни бомби. Сред тях са ООН, Международният Червен кръст и много неправителствени организации.

Шестнадесет страни в света имат на въоръжение касетъчни муниции. Това са Босна и Херцеговина, Великобритания, Етиопия, Еритрея, Израел, Нигерия, Пакистан, Русия, Саудитска Арабия, Сърбия, Судан, Турция, САЩ, Финландия, Франция и Холандия. Производители на това оръжие са общо 32 страни, в това число и България.


още по темата...

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.