Нова Зеландия иска повече пистолети Taser  

22 ноември, 2006

Докато по цял свят бушуват страсти около "нелеталното" оръжие, полицията в Нова Зеландия иска приемането на въоръжение на още количества пистолети Taser. Даже в парламента на страната прозвучала фразата: "пистолетите Taser са станали ценно допълнение към екипировката на полицаите, на нас ни е необходимо да разпространяваме тази практика…".

Към този факт може да се отнесем съвсем сериозно, ако не са налице други факти: от 1 септември на тази година, когато електрошоковите пистолети официално се появиха на коланите на новозеландските полицаи, са били използвани само… 2 пъти! И това е за цялата страна!

Средствата за масова информация не без ирония публикуват статистика: на въоръжение в полицията на Нова Зеландия се намират 180 пистолета Taser и 20 пъти са били извадени от кобурите. Четири пъти последващи действия не са били необходими, 13 пъти след насочване на лазерния прицел инцидентът е бил приключван и веднъж пистолетът даже не бил изваден напълно от кобура.

С тъжна усмивка гледат на ентусиазма на новозеландските полицаи техните американски колеги - та нали само в САЩ повече от 150 човека вече са станали жертви на Taser.


Taser против Библията?
По информация на "Associated Press" в САЩ е избухнал поредният скандал, свързан с използването на "нелеталното" оръжие Taser. В Джерсивил, щат Илиноис, (JERSEYVILLE, Illinois) полицаи използвали електрошоков пистолет срещу тинейджър, който по сведения на очевидци, не бил буен и не заплашвал околните. Даже, в ръцете си държал Библия. Единственото, с което седемнадесетгодишният Роджър Холифийлд привличал вниманието към себе си, били силните му викове "Искам Исус!".

Така или иначе, полицията усмирила нежелаещият да се успокои подрастващ с два изстрела от пистолет Taser. За съжаление, Исус не могъл да помогне на Роджър - няколко часа по-късно той починал от получения шок, като по този начин станал 156-ата жертва на "нелеталното" оръжие в САЩ.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.