Welrod Mark 1- безшумното оръжие на британските специални части  

25 септември, 2006

Welrod е произведен във Великобритания. Той е много ефективен за безшумни убийства, разработен от британските сили за специални операции (SAS) в техните работилници Weiwyn Garden City през 1944 г. В последствие производството се осъществява от BSA Ltd.
Пистолетът е с пълнител в ръкохватката и е предназначен за водене на единичен огън. Зареждането става чрез завъртане и издърпване назад на ръбеста главичка, намираща се в задния край на цевната кутия, при което се отваря затворът. При придвижването на главичката напред, в зарядната камера постъпва патрон и се въвежда ударникът, след което тя се завърта и заключва затвора. С хващането на ръкохватката на пистолета се притиска и освобождава предпазителя в задния и ръб, след което се натиска спусъкът и се произвежда истрел. Вграденият заглушител, намиращ се в предната част на цевта, осигурява ефективно заглушаване на звука от възпламеняването на заряда и от движението на куршума. Съществува и модел Mark 2, подобен на Mark 1, но без спускова скоба и с ключалка на пълнителя в задната част на ръкохватката.


Дето викаше царя (преди да си присвои имотите) "да гледаме положително" и няма да връзвам кусури за всяка нередност и неточност. Затуй ще отбележа статията на атакистите за това позабравено оръжие - Welrod silenced pistol.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.