За последните пет години заплатите на шефовете на оръжейни компании са се удвоили  

24 септември, 2006

По жертви войната с терора задмина 11.09

Броят на загиналите американски военни в Ирак и Афганистан вече задмина броя на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 година, съобщи Асошиейтед прес.
В резултат на терористичните атаки през септември 2001 в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания загинаха 2973 души. Броят на американските жертви в Афганистан и Ирак достигна 2974 души. През последните пет години в Ирак са загинали 2696 американци, а в Афганистан ­ 278.
Докато през последните пет години американските войници умираха в Ирак и Афганистан, след септември 2001 година заплатите на директорите на американските оръжейни компании са нараснали двойно в сравнение с четиригодишния период преди 11.09.2001, предаде АП, като се позовава на доклад на Института за политически проучвания.
През последните пет години са се увеличили не само заплатите на лидерите на военните монополи. След началото на войната в Ирак петролът започна да поскъпва и успоредно с това да растат заплатите на лидерите на петролните компании. Според доклада на Института за политически проучвания заплатите на изпълнителните директори на 15-те най-големи петролни компании през 2005 са нараснали с 50 на сто в сравнение с 2004, успоредно с рекордното поскъпване на горивата в САЩ.
Годишният доклад за заплатите на ръководителите на оръжейни компании е 13-и поред и обхваща данни за стоте най-големи доставчици на оръжие и военно оборудване, на които се падат най-малко 10 на сто от военните разходи на САЩ. Средната годишна заплата, заедно с акциите предлагани към нея, на 34-те топ мениджъри на оръжейни компании е нараснала от 3,6 милиона долара в периода 1998-2001 на 7,2 милиона долара в периода 2002-2005 година. Най-високоплатеният изпълнителен директор е Джордж Дейвид от "United Technologies", който за последните пет години е получил 200 милиона долара, от които 88 милиона само през 2004.
Заплатите на изпълнителните директори на компании в САЩ често пъти са обвързани с нарастването на котировката на акциите на компаниите им, което като правило е резултат от увеличени печалби. Увеличените печалби са последица от нарасналите военни разходи. За войната в Ирак администрацията на президента Джорж Буш досега е отделила над 300 милиарда долара, като значителна част от тази сума отива за боеприпаси, оръжие и военна техника.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.