Лицензирани брокери ще търгуват с оръжие  

14 септември, 2006

Правителството планира да засили драстично контрола върху търговците на оръжие, които извършват сделки със и между страни извън Европейския съюз. В сряда беше приет проектозакон за експортния контрол на оръжие и изделия и технологии с двойна употреба. Проектът, който е публикуван на сайта на министерството на икономиката (www.mi.government.bg), трябва да замени сегашния закон.

С измененията се въвежда понятието "брокер", който ще се занимава с търговията между трети страни. Това ще са всички държави извън ЕС. Освен че брокерът ще трябва да се впише в специален регистър, той ще има и нужда и от лиценз, за да извършва дейността си. Промяната ще засегне всички търговци, които купуваха оръжие от Русия и бившите съветски републики и го изнасяха за Африка и Близкия изток.

Вместо разрешителния режим за внос на стоки с двойна употреба се предлага регистрационен за внос от държави извън ЕС на определени изделия. С изключение на ограничена категория чувствителни стоки се премахва разрешителният режим за Евросъюза. Облекчен режим се въвежда и за САЩ, Япония, Канада, Норвегия. Отпада контролът върху транзита на изделия с двойна употреба. В едномесечен срок от влизането на закона в сила ще бъде приет и правилникът към него и ще се въведе публичен регистър на лицензираните фирми и регистрираните брокери, обясни зам.-министърът на икономиката Корнелия Нинова.

В Министерството на икономиката са лицензирани над 60 компании за търговия с оръжие и стоки с двойна употреба, съобщи Ивелина Бахчеванова, началник на дирекция "Международна контролирана търговия и сигурност". Обемите са около 120 млн. евро износ и 90 млн. евро внос. Износът е към страни - традиционни партньори от Азия и Африка, като същевременно се увеличава експортът за САЩ и ЕС. Тази година за първи път тези данни ще бъдат обявени публично, а от следващата година те ще се обявяват и в ЕС.

Панайот АНГАРЕВ
dnevnik.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.