МВР пресече атентат срещу самолет  

08 септември, 2006

Атентат срещу самолет, излитащ от територията на България към световна столица, са успели да предотвратят българските спецслужби. Това съобщи пред “Труд” министърът на вътрешните работи Румен Петков.
Арестувана е жена, чужда гражданка, в чийто багаж е имало скрити специални ПМС патрони. Според източници, работещи по случая, намерението на заловената и на евентуалните й съучастници е било самолетът да бъде отвлечен.
Нашите спецслужби са получили сигнал, че се готви атентат, от колегите си от чуждо разузнаване. Информацията е била единствено за отрязък от време, в който се очаква похищението на самолета, без сведения за евентуалните извършители.


Руска гражданка, с която е имало малко дете, е направила опит да пренесе в самолета на “Сибир еър” боеприпаси
“Нашият състав, заедно с останалите структури, които работят на летищата, перфектно и много добре си свършиха работата. Защото, ако тези боеприпаси бяха намерени в пътник на летище във Великобритания или в САЩ, досега вече да е бил осъден”, коментира директорът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров.
Той каза още, че се работи изключително щателно и интензивно, само за един ден на летище Варна Гранична полиция е обработила 22 самолета.
“При това напрежение, което в световен мащаб го има от тези заплахи за терористична вълна, нашият състав е допълнително подложен на едно напрежение и заради това, че активният туристически сезон е в разгара си”, каза още шефът на Гранична полиция.
На въпрос опасни ли са били боеприпасите, Петров отговори: “Патроните сами по себе си не са опасни, но всички знаем как от химикалки, запалки, бастуни и чадъри се правят огнестрелни оръжия, които могат да произвеждат изстрели”.
Сигналът, че предстои опит за отвличане на самолет, е подаден от Национална служба “Сигурност” в края на август.
Надежда БОЧЕВА
focus-news.net

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.