The dark side: Също като на стрелбище  

14 септември, 2006

Все по-опасно става обикновеният българин да се движи по улиците без бронежилетка. Я бандит, я развилнял се полицай ще го отстреля. След трагичния инцидент във Велинград последва нов, този път в Бургас. Според информационните агенции почерпен ексслужител на правосъдното министерство (префасонирал се в частен охранител) изстрелял цял пистолетен пълнител срещу група момчета в Бургас, които са оцелели по чудо. В квартал "Меден рудник" са намерени 8 гилзи на използвания 9-милиметров пистолет "Кареен". Единият от уцелените има 2 куршума в гърдите и 1 в левия крак, а другият е ранен в лявото бедро.
"Мишените" този път са имали късмет. Но най-тревожното е, че жертвите на бивши и настоящи служители на закона едва ли отстъпват по брой на гръмнатите от редови граждани. И вече се натрапва твърде неприятното питане - като на мишени в стрелбище ли се гледа на българите?!
Отговорът не е еднознаечен. Определено обаче можеше да е и доста по-различен, ако деликатната тема за притежаване на оръжие у нас бе решена, както при американците - всеки, който е психически и физически здрав, може да има пистолет. Тогава "отстрелването" на обикновен минувач нямаше да е лесно, както в сегашната ситуация. Защото набелязаната "жертва" също може да отговори на огъня.
Теоретично всичко е така. Типичен пример на ситуация на сдържане под заплахата за взаимно унищожение. Като при неупотребата на ядрено оръжие.
Затова и всичко в някогашния Див Запад отдавна изглежда по-улегнало, без да е миролюбиво. Оттам и не съвсем безопасно, но поне почти всички в Страната на неограничените възможности са поставени при равни условия.
Съмнително обаче е, че всичко това е приложимо по нашите земи.
Причини има достатъчно, но една е съвсем очевидна: липсва ни мярка за повечето неща.
"Пуцането" и агресивността е сред тях. Само манията за гърмене на пиратки по празниците е достатъчна за пример.
А ако оръжието стане като фишеците, съсем ще се окажем под прицел.
Също като на стрелбище.

Борис Проданов
chernomore.bg

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.