US войниците на бъдещето  

23 март, 2006

Америка смята да побеждава врага, преди да се е срещнала с него

През последните години в САЩ усилено се говори - и се работи - върху така наречения войник на бъдещето.

Той няма да има нищо общо с героите от Втората световна война, които са правили немислими неща само поради смелостта си.

Целта на американските стратези - а те очевидно се готвят за още битки по света - е да сведат до минимум прекия контакт на войниците на Пентагона с противника на бойното поле.

Вашингтон - След 20 г. войникът ще бъде напълно свързан в комуникационно отношение с целия си взвод или рота, твърди генерал-лейтенант Ланс Смит, заместник-шеф на Централното командване на американската армия (СЕНТКОМ), съобщава сп. "Попюлар меканикс".

Тази структура на Пентагона ръководи всички големи военни операции на американската армия по света, включително и тези в Афганистан и Ирак.

Повече очи

Боецът на бъдещето -благодарение на електронната комуникация - ще гледа със сто очи - той ще може да вижда и чува всичко, което наблюдават или за което си говорят неговите колеги. Ще наблюдава противника и целите, без да се

доближава до тях и без сам да се превърне в мишена. И всичко това няма да зависи, дали сражението се води по обяд, или в полунощ.

"Много близо сме до постигането на следната ситуация: боецът на терен ще вижда същото, което наблюдава пилотът или щабният офицер на 50 км от полесражението", твърди ген. Смит.

Тук не става дума само за информационен обмен - войниците ще могат да получават огнева поддръжка точно там, където им е необходима. Всичко това се осъществява с помощта на новите технологии.

Помощниците

Американският войник на бъдещето ще бъде почти напълно защитен от евентуално вражеско попадение (виж схемата). Благодарение на "умната си каска" (става дума буквално за индивидуален комуникационен център) той ще може да вижда информацията, предавана от безпилотни разузнавателни самолети.

Бронираната жилетка на боеца няма да се нуждае от тежки керамични плочи за защита на жизненоважни органи, а ще съдържа специално разработена течност, която при поражение светкавично се втвърдява и се превръща в броня. Роботи дребосъци ще играят ролята на челен дозор на атакуващите части - бездушните, но умни машини ще вървят по опасните места: минни полета, тунели и т.н. преди бойците и ще ги информират за евентуалните капани. Стигне ли се до близък бой, войникът ще има подръка скорострелен автомат, снабден с пълнители с по 200 патрона.

Цялата униформа на боеца на бъдещето е опасана с електроника от главата до петите. Така че не е изключено батериите да откажат - например да бъдат поразени от вражески огън. Поради това "командосът трябва да е готов да действа просто като човек с пушка", твърди Фил Брандлър, директор на американския Център за създаване на оръжейни системи.

Именно той е човекът в организацията, известна със съкращението НАТИК, натоварен да създаде и да приведе в действие концепцията за боеца на бъдещето.

По неговите думи "войниците с удоволствие използват високите технологии, но не разчитат на тях на 100 процента". Защото при срив на технологиите изборът е прост: "смърт или плен".

Така че основните умения на днешните рейнджъри продължават да се възпитават.

Птици без душа

Едно от основните предпазни средства за боеца на бъдещето са безпилотните самолети.

Компанията "Сайбър дифенс системс" вече разработи няколко машини - като "Сайбър бъг" и "Сайбър скаут". Първата (в превод името й означава кибербуболечка - б.р.) се произвежда в три варианта - с размери от 1 до 1,8 м.

Машинката, която има радиус на действие от 10 км, може безгрижно и безшумно да се рее около 45 минути над бойното поле и да предава в командния център, т.е. и на отделните бойци, изображение от своите камери, вкл. и една с инфрачервени лъчи.

По-големият "брат" в семейството е "Сайбър скаут" (киберразузнавач - б.р.). Той е доста по-едър от "буболечката", поради което върши и повече работа - радиусът му на действие е 180 км, а скоростта - до 400 км/ ч. "Сайбър скаут" носи на борда си повече наблюдателна техника от "Сайбър бъг", но поради размерите си е по-забележим за врага.

Всички сме гледали военни филми, в които някой боец казва: "Свършиха ми мунициите". Тук на помощ идва разработеният от "Боинг" безпилотен хеликоптер "Литъл бърд" (малка птица - б.р.).

Машината може да достави патрони или да прибере изпаднал в безизходица или в обкръжение боец, без на риск да се подлага и пилот.

Осама и емисарите му

Хората на терористичната мрежа "Ал Каида" в Афганистан или Ирак разбират, че високите технологии са техен враг и могат да доведат до поражението им, твърди генерал Смит. И за да не се подлагат на опасността да бъде засечено местоположението им, се връщат към архаични методи на връзка помежду си. Използват например куриери вместо сателитни или мобилни телефони.

"Парадоксът е, че докато ние залагаме на високите технологии, нашите противници се отказват от тях -особено в комуникациите", допълва ген Смит.

По неговите думи "скоро ще имаме оръжия, които ще могат да ударят точно конкретна стая в дадена сграда и така ще бъдат избегнати т.нар, съпътстващи жертви".

Пентагонът не желае да избива невинни хора, както стана в Пакистан в селището Дамадола през януари т.г., твърди Смит.

Тогава безпилотен самолет обстреля с ракети къща, в която трябваше да се намира №2 в йерархията "Ал Каида" - Айман ал Зауахири.

Само че освен него и още трима висши помощници на лидера й Осама бен Ладен загинаха 18 души, сред които жени и деца. За Америка това беше епизод от разказ по темата "На война - като на война", за Исламабад - трагедия.

Но по пътя на изолирането на грешките Вашингтон върви към безконтактната война - жертви за противника, победа за САЩ. Докато не се стигне до асиметричната война, каквато е битката с терора. Там пак неизбежно основната роля ще играе човешкият фактop.

Боецът на XXI век ще разполага с:

1. Малки безпилотни самолети, които безопасно ще разузнават бойното поле и ще подават информация на силите "на терена" къде са вражеските позиции.

2. Умен шлем. В каската на войника ще има електронни сензори, които му позволяват да поддържа визуален и аудиоконтакт с неговите колеги и с електронните разузнавателни средства.

3. Полутечна "броня".

Бронираната жилетка на войника е пълна с високотехнологична течност, която се втвърдява при електронен сигнал за попадение на вражески куршум.

4.Роботи разузнавачи.

Малки, мобилни, високопроходими устройства, снабдени с техника за наблюдение, които подават информация на бойците.

5. Скорострелна пушка.

Автоматично оръжие с пълнители по 200 патрона, което осигурява преимущество на войника при близък бой.

"Труд"
23 март 2006

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.