Подписахме договора за ремонт на самолетите МиГ-29  

01 март, 2006

16-те подновени машини ще могат да бъдат използвани още 5 години

Военният министър Веселин Близнаков и заместник-генералният директор на Руската самолетостроителна корпорация МиГ (РСК МиГ) Сергей Цивильов подписаха договора за ремонт на самолетите МиГ-29 за нуждите на ВВС в Министерство на отбраната.

След церемонията министър Близнаков подчерта, че с подписването на документа се осигурява възможността самолетите да бъдат професионално ремонтирани по най-добрия начин - от техния производител.

Договорът предвижда да бъдат ремонтирани 16 самолета за сумата от 48 млн. долара. Четири от машините са учебно-бойни.

Срокът за изпълнение на поръчката е 30 месеца. Руският посланик у нас Анатолий Потапов зяяви, че от разговор с Цивильов е станало ясно, че срокът за ремонта може да бъде съкратен.

Първите три изтребителя, ремонтирани според условията на новия договор, ще получим след 11 месеца. По думите на Близнаков, ремонтираните самолети ще могат да бъдат използвани над 5 години, съобщи агенция "Фокус".

Министър Близнаков обясни, че ремонтът на изтребителите МиГ-29 е наложителен, тъй като машините са с изтекъл ресурс и това затруднява изпълнението на охраната на въздушното пространство.

Вариантът "Граф Игнатиево" да бъде третата българска военна база, която американската армия да използва, се появи на последния етап от преговорите с Вашингтон, съобщи още Близнаков, цитиран от "Дарик" радио.
Според военния министър "Граф Игнатиево" отговаря на всички изисквания и може да бъде ползвана за целите на Пентагона.

Близнаков обаче отхвърли пряка връзка между искането на Вашингтон американската армия да може да ползва авиобазата край Пловдив и твърденията в западни медии, че САЩ вече планират удар срещу Иран.

netinfo.bg
01.03.2006

Договорът беше подписан без офсетни задължения и неясни ангажименти на пловдивския авиозавод "Г.С. Бенковски", който стои от месеци без работа.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.