Иван Славков съди държавата за 500 000 лв.  

13 март, 2006

Проточилото се дело за незаконно притежаване на оръжие нанесло морални щети на бившия шеф на БОК

Няколко дни след като бе прекратено делото срещу Би Би Си заради филма "Да купиш игрите", довел до изключването на Иван Славков от Международния олимпийски комитет за корупция, стана ясно, че той съди държавата за 500 000 лв.
Батето иска обезщетение заради морални щети, причинени му от прокуратурата, но по друго дело - заради ареста и процеса за незаконно притежание на оръжие и длъжностно присвояване на 14 410 лв. от командировъчни на Българския олимпийски комитет. Искът е по закона за отговорността на държавата. Заседанието по делото е утре в Софийския градски съд.
"Делото е заради незаконен арест на Славков и дело срещу него, проточило се 10 години и завършило с оправдателна присъда", обясни пред "Сега" адвокатът му. Славков претърпял морални щети, защото заради делото му била наложена забрана да напуска страната. Така той пропуснал няколко олимпиади.

Делото срещу Славков бе образувано през януари 1990 г. по обвинение за присвояване на 14 410 лв. и 41 ст. и за незаконно притежаване на 2 револвера, 3 пушки и патрони за тях. За повече от 6 г. следствие 10 следователи и 5 прокурори изписаха 42 тома. Куп вещи лица правиха балистични и счетоводни експертизи, бяха призовани 56 свидетели. Батето бе ту оправдаван, ту осъждан. Докато течеше процесът, стана ясно, че половината от пушките липсват, защото са претопени от МВР без разрешение. На 10-ата година Върховният касационен съд сложи точка на сагата, като окончателно обяви Славков за невинен.

Славков се закани да съди държавата още през 2003 г., ядосан от ареста на корееца Джон Хун Ким, пристигнал у нас по покана на БОК. Ким, син на вицепрезидента на МОК Ун Йон Ким, бе арестуван на летище София по искане на САЩ заради обвинение, че е излъгал ФБР и е използвал неверен документ, за да получи зелена карта. Той бе пуснат, след като американските власти свалиха обвиненията към него. По-късно Ун Йонг Ким бе обвинен в корупция и бе изключен от МОК.
Славков също бе изключен от олимпийското движение за корупция.
Доротея Дачкова
segabg.com

Не му стига, че го оправдаха за притежаването на цял незаконен арсенал, (за изгонването му от МОК и БФС няма да говорим) ами пак пари от държавата иска.

________________________

Софийският градски съд (СГС) отложи за 17 октомври делото, което Иван Славков е завел срещу държавата за 500 000 лв. Славков очаква обезщетение заради морални щети, причинени му от прокуратурата, заради ареста и образуването на дело за незаконно притежаване на оръжие, и длъжностно присвояване на 14 410 лв. от командировъчни на Българския олимпийски комитет.
Причина за днешното отлагане стана фактът, че изисканото следствено дело, което трябваше да бъде приложено по делото, е предоставено едва в последния работен ден на миналата седмица и нито адвокатът на Славков, нито покурорът по делото са се запознали с материалите.
actualno.com
14-03-06

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.