Свръхмодерна бойна фрегата акостира на морска гара Варна  

17 март, 2006

Британският военен кораб "Сейнт Олбънс" лови терористи и наркотрафиканти и изпълнява хуманитарни мисии по всички морета

Свръхмодерната бойна фрегата "Сейнт Олбънс" на Кралските военноморски сили на Великобритания акостира вчера на морска гара Варна. Военният кораб е построен през 2001 г. и разполага с въоръжение и компютърни системи последна дума на техниката. Фрегатата ще остане във Варна до петък, като английските и българските военни са планирали съвместно учение в наши води.
Това е шестият поред кораб, който носи историческото име "Сейнт Олбънс" (St. Albans), разказа вчера командирът на фрегатата капитан втори ранг Стийв Дейнтън. Първият кораб с това име е бил построен през 1687 г. Фрегатата, която е поверена на капитан Дейнтън, е най-новата от този тип и е предадена на британския военен флот през ноември 2001 г. Това е мултифункционален кораб, предназначен за различни мисии по целия свят, каза командирът на "Сейнт Олбънс". Разполагаме с противоракетна система "Морски вълк", ракетни установки "Харпун", хеликоптер "Линкс" и други въоръжения, които са интегрирани в сложна компютърна система, разказа Стийв Дейнтън. Екипажът на модерния боен кораб е от 180 души, от които 30 жени, каза той.
Тръгнахме от Англия на мисия преди 6 месеца, плавахме в Средиземно и Черно море, предстои ни и плаване в Индийския океан, обясни командирът на фрегатата. По време на мисиите си изпълняваме хуманитарни операции, участваме в залавяне на трафиканти на наркотици и хора и участваме в борбата с пиратството, каза капитан Дейнтън. За мен е чест да сме в историческото пристанище Варна. Посещението ни ще заздрави добрите отношения между нашите и българските военноморски сили, заяви Стийв Дейнтън. Той обясни, че е планирана среща между командващите на фрегатата и българските военни, на която ще бъде обсъдено обезпечаването на сигурността в Черноморския регион.
Пламен Янков
chernomore.bg
16-03-06

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.