"Ел Ал" монтира противоракетна защита на самолетите си  

17 февруари, 2006

Израелската авиокомпания е първата в света, снабдена с модерната система

Израелският национален авиопревозвач "Ел Ал" (El Al) е оборудвал всичките си самолети с противоракетна защита, с което става първата комерсиална авиокомпания, снабдена със свръхмодерна система за авиационна сигурност, съобщи Ройтерс, като се позова на вътрешни източници. Системата се нарича "Флайт гард" (Flight Guard) и е израелско производство.

Работата по проекта е започнала през 2002 г., след като израелски пътнически самолет за малко да бъде свален с преносима зенитна установка в Кения. Атентатът бе дело на терористичната мрежа "Ал Кайда". Инцидентът възбуди оживени дискусии в израелските кръгове по сигурността за нуждата от подобряване на авиационната безопасност.

"Флайт гард" е разработена от държавния холдинг "Израел милитъри индъстрис" (Israel Military Industries) и военнопромишлената компания "Елта" (Elta), която е част от концерна "Израел еъркрафт индъстрис" (Israel Aircraft Industries), също държавна собственост. Системата се базира на специални сензори, инсталирани на самолета, които засичат ракети с топлинно насочване и автоматично задействат изпращането на отклоняващи рефлекторни лъчи, обяснява Ройтерс. Оборудването се смята като особено ефективно срещу ракети като SA-7, които са призведени в бившия Съветски съюз и са широко разпространени в развиващия се свят.

Според съобщения от израелското транспортно министерство "Ел Ал" е започнала да монтира "Флайт гард" върху своя авиопарк през 2004 г. По предварителни разчети системата струва по около 1 млн. долара, но въпреки това е монтирана на всички 29 собствени самолета на авиопревозвача. Браншови анализатори, цитирани от Ройтерс, посочват, че други авиокомпании вероятно ще я оценят за твърде скъпа и нерентабилна. Засега не е ясно и дали "Флайт гард" имат и петте самолета, които "Ел Ал" отдава на лизинг.

Американското правителство от няколко години също работи по подобна програма, но все още няма конкретни резултати. През 2004 г. тарнспортен самолет "Ербъс А300" на американската компания Ди Ейч Ел (DHL) беше обстрелван с ракети над Багдад, което даде още един повод на администрацията на президента Буш да поиска ускоряване на програмата.

"Ел Ал" се слави като авиокомпанията с най-сериозни мерки за сигурност заради дългогодишния опит с похитители от арабски поризход, посочва Ройтерс. Специалистите обръщат внимание и на факта, че израелската авиокомпания разполага с добре обучени въоръжени "шерифи" за всеки свой полет и подлага пътниците на изключително щателна проверка.
"Дневник"
16 февруари

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.