Страйкбол в България и по света  

01 февруари, 2006

След края на Втората Световна война, на Япония е било забранено да има каквато и да военна подготовка, силно е било ограничено използване на огнестрелно оръжие, освен за нуждите на отбраната. Но находчивите японци намерили изход, като създали пълни копия на бойните оръжия, които обаче са били на основата на пневматичното изстрелване на 6 мм пластмасови топчета, с което хем запазили своето военно обучение, хем се придържали и към забранителната конвенция (хитряци, ейй). В последствие това се превръща в спорт, който добива популярност из цяла Европа, а в Америка прави своеобразен бум.

В България страйкболното движение се заражда през 2003г., като в последствие се разраства и към 2005г. вече има три сформирани отбора, екипирани и обучени. Всичко тръгва от една идея на Милен Иванов - Andersа, който сбира група ентусиасти и основава първите отбори, в последствие и Българската Страйкбол Федерация. Новосформираните отбори обаче не успяват да се съхранят и в скоро време се разпадат или разформироват. Но само до момента, в който с помощта на навлезлите нови сили, не се стига до първата сериозна историческа сбирка-лагер "Борика".

Историята сочи, че именно там, по време на щабното учение "Борика-1", къде на шега, къде на истина, се сформира прословутото подразделение "Черешка", съставено от две оперативни подгрупи "Ч-1" и "Ч-2". Това подразделение изиграва решаваща роля в сплотяването на редиците и служи като катализатор на движението и организацията.

По-късно, поради изтичане на мисията, подразделение "Черешка" се разформирова, а в последствие през лятото на 2005г. на негово място и основа възникна полевият отряд "Шипка", който действа локално на територията на гр.София, но при нужда влиза във взаимодействие с други отряди и наново образува подразделение "Черешка".

"Черешка" е идеологията на съвременното страйкболно движение. Тя обединява около себе си всичко, което носи огромна позитивна енергия, хипер талант и най-важното - ЯРЪК БОЕН ДУХ.

Не случайно именно "Черешка" става победител в проведеното мащабно учение край с.Борика - влизащите в нея съединения, групи и отряди съхраняват своята идентичност и състав съобразно нуждите за момента, като командването се осъществява единно и действа всеобхватно. С течение на времето и навлизането на нови участници, запалени от идеята за максимално доближаване до реалните бойни действия, се образуват още два отбора, както и постоянна група от "цивилни", т.е. хора, които още не са избрали отбор и нямат отличителни знаци, но искат да играят.

Типове страйкболни игри

В зависимост от количеството на участниците, игрите се делят на щабни и командни.

Щабните игри се провеждат при сравнително голямо количество на участници (30 и повече участника), играта се провежда по предварително разработен и одобрен сценарий (антитерористична операция, контраразузнавателна операция, операция по залавяне на диверсанти, пленяване на знаме и унищожение на контейнери, съпровождане на обект, товар или охрана на стратегическа позиция).

Командните игри се провеждат с по-малко играчи (8-20 човека), като типа на отработваните задачи, зависи от моментното решение (нападение-отбрана, засада, укрепване на район, подавяне на съпротива и огневи точки).

В зависимост от типа на играта е и самото времетраене на тяхното провеждане (от 24-48 часа за щабните учения, до 2-4 часа за командните игри).

Предимства на страйкбола пред другите военни игри

Реалистичност на оръжията, по размер и тегло и външен вид.
  1. Максимално доближаване до реални бойни действия.
  2. Слабо травматично въздействие на изстреляното топче. За разлика от пейнтбола, където всеки играч е длъжен да бъде защитен с "доспехи" и каски, които снижават рязко подвижността, зрението и слуха, то в страйкбола е нужно само наличието на леки, пластмасови, защитни очила, които да предпазват очите.
  3. Неограничен район за провеждане на игрите - гора, поляна, градски условия - здания, постройки.
  4. Евтин боеприпас и липса на скъпи консумативи.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Страйкбол в България и по света

  • Анонимен
    16 март, 2006 15:04  

    Суперрр.....най-после нещо интересно.
    Бравос амигос!!

    Че Гевара

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.