Опасните оръжия са на мода в САЩ  

09 декември, 2007

Електрошоковите снаряди се харчат като топъл хляб
Досега, електрошоковият заряд се състоеше от две стрелички, прикачени към жици, които биваха изстрелвани срещу жертвата. Те я обездвижваха с 50 000 волта ток, причиняващи остра болка и силни мускулни контракции. Ала жиците достигаха едва на няколко метра.
При новия, т. нар. "електронен снаряд с увеличен обсег" (XREP), използваната система "Тейзър" вече може да бъде изстрелвана като патрон, без жици, от стандартните пистолети на полицаите. Първият електрод се закача за мишената, а вторият пада по-надолу, правейки контакт на друго място по тялото, с което затваря веригата и активира шока. Така може да бъде поразен човек на 30 метра и за разлика от досегашните зашеметяващи оръжия, чиито ефект траеше 5 секунди, XREP действа 20 секунди - достатъчно време, за да бъде "задържан нарушителят, без да има риск от нараняване на служителите". Говорителят на проекта "Тейзър Интернешънъл" Стив Тътъл казва, че новият снаряд е перфектен при безизходица. "Хич не е препоръчително да го доближавате", допълва той.
Този XREP е едно от двете най-крупни нови разработки на компанията от Скотсдейл, щата Аризона, която се готви да го тества в реални условия. И тъкмо това тревожи критиците на "Тейзър". Те твърдят, че са нужни още изследвания върху старите продукти, а за новия - да не говорим! Най-вече буди тревога смъртността след прострелване. Полският имигрант Робърт Джикански умря от електрошока при скандала на летището във Ванкувър. Студентът от Флорида Ендрю Майер пък бе зашеметен, макар отгоре му вече да бяха скочили достатъчно полицаи, след като той отказа да спре да задава въпроси по микрофона на бившия кандидат-президент Джон Кери. (От него плъзна модата на лепенките и тениските с надпис "Леко с "тейзъра", брато!")
Въпросната система "Тейзър" сега се ползва от над 11 000 служби в 44 държави. В употреба са повече от 428 000 бр., отделно от десетките хиляди, продадени на цивилни. А модернизирането им продължава: освен XREP, компанията е разработила и средство, предвидено да държи някого далеч от определена зона (т. нар. тактика "зонов отказ"). "Какво ще кажете, да можете да проснете на земята всички в даден периметър, само с натискане на едно копче?", гласи рекламният видеозапис за уреда "Шокова вълна". При него, системата "Тейзър" е превърната в оръжие от 6 свързани и подредени в дъга стрелички. От компанията казват, че можело дори да се прикачат в разтеглена верига или напластяват като "Лего", според нуждата на ползвателя. И така, армейски взвод например, би могъл да го използва, за да предотврати доближаването на нежелани хора до лагера му, без да се излага на опасности.
От "Амнести Интернешънъл", която от години бие тревога, посочват обаче, че "Шокова вълна" носи сериозни рискове от неправомерна употреба. Когато се целите в цяла зона или тълпа, не можете да отделите само онези, които се опитвате да възпрете, казва Хилари Хоумс от канадския клон на организацията. "Така мишена стават всички, като биват поразени с еднакъв интензитет", допълва тя. "Подобни средства будят тревога във връзка с избирателната им употреба или злоупотреба."
Но Тътъл отвръща, че технологията била само с военно приложение, а "не за някоя размирица в Торонто".
"Амнести" пък настоява, че между 2001 и 30 септември 2007 г. при използване на "Тейзър" от полицията в Северна Америка са умрели 290 души, в т. ч. 16 в Канада. И само 25 от подложените на електрошок са били въоръжени, но нито един с огнестрелно оръжие. Затова настоява за мораториум върху употребата им от полицаи, преди да е извършено пълно, независимо проучване.

Хоумс казва още, че новият проект не създава други рискове, извън вече съществуващите при старото средство, освен, че "позволява повече неща да бъдат вършени от по-голямо разстояние". Тревогата е главно във връзка с разпространението на тази технология, въпреки горещите спорове около безопасността й. "Предпочитаме да няма нови вариации, докато не бъде изследван прототипът", казва тя.
Опасенията около безопасността идват от нарастващия брой смъртни случаи след зашеметяване с "Тейзър" и все по-честата употреба на термина "делириум от превъзбуда", с който компанията и някои експерти ги обясняват, отричайки всякаква вина на оръжието. Зад този термин стоят симптоми на прекомерен стрес: загуба на ориентация, обилно изпотяване, параноя и свръхнапрежение. Когато човек е в подобно състояние - с ускорено сърцебиене, бушуващо кръвно налягане и висок адреналин, дали един мощен електрошок не би влошил нещата?
"Та нали и самите доктори казват, че човек в подобно състояние трябва да бъде третиран като спешен случай и откаран незабавно в болница", контрира Тътъл. "Без "Тейзър", той е безчувствен към болка, превъзбуден, хлъзгав от потта - не можеш го удържа за 5 секунди. И палки, и спрейове, че и стрелба понякога, не помагат!"
Главният съдебен лекар на Торонто - д-р Дейвид Еванс, казва, че макар да няма преки доказателства как електрошокът може да влоши нещата, бил съгласен, че можел. Но, допълва той: "Защо хората не умират веднага?". Не му се виждало логично "Тейзър" да има пръст в смъртта, понеже тя не настъпвала моментално. "Обикновено, ако очаквате някой да умре от токов удар, това трябва да стане на място, до няколко секунди", смята д-р Еванс. А шокът, според него, не променял сърдечния ритъм смъртоносно. Същия довод използва и зам.-главният съдебен лекар на щата Онтарио - д-р Джим Кернс, за да оправдае употребата на "Тейзър" от полицията в Торонто. Миналия юли, той говори на конференция в Чикаго относно "делириума от превъзбуда".

Компанията-производител посочва, че оръжието нямало отношение към който и да било от смъртните случаи в Канада. "Просто цитираме докторите", казва Тътъл. "Най-често имаме делириум от превъзбуда или наркотична свръхдоза". Макар "делириум от превъзбуда" да не е възприета медицинска диагноза, може да се счита за "допринасящ фактор" при смъртите, смята д-р Еванс, ала не и за главен.
Но и "Тейзър" не е единствената фирма, разработваща електрошокови оръжия. Компанията за "екстремални алтернативни отбранителни системи" от щата Индиана има (в прототипна фаза) футуристично оръжие, което изпраща сноп светкавици, вероятно чрез изстрелване на йонизирани газове или йонизиране с лазер на самия въздух, който става проводник на електричеството. Технологията може да се използва за обездвижване на превозни средства, а в бъдеще и от военните, за неутрализиране на ракети.
От "Тейзър" очакват новите продукти да бъдат готови до средата на 2008 г. Последният им удар бе уредът за цивилни (главно жени) C2 - с размер на дистанционно, във весели разцветки и на цена $300-350 - предлаган от облечени като дядо Коледа продавачи. "Какво ви носи дядо Коледа, когато сте били добри, ала светът става лош?", гласи рекламата му.
Но трябва ли коледата, свързвана традиционно с мира и добрината, да се използва за продажбата на нещо, свързано с насилието и страха? "Обратно", казва Тътъл. "Щом имаме над 1,4 млн. нападения годишно, да дариш любимия човек с уред за защита, е отговорно отношение."
От 1994 г. в САЩ са продадени на цивилни над 161 000 бр. "Тейзър" (в Канада са забранени), а на 1 декември компанията спонсорира турнир по покер в Лас Вегас - бенефис за семействата на загинали полицаи.
Ендрю Чанг, vestnikataka

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.