Заразени животни са били първото биооръжие?  

01 декември, 2007

Първият документално потвърден опит за използването на биологично оръжие при военни действия се отнася до ІІ хил. пр. Хр., смята канадският учен Сиро Тревисанато.
Според учения запазените документи от епохата на царството на хетите свидетелстват, че те са използвали овце, заразени със заешка треска, за да отслабят военната мощ на съседите си.
Царството на хетите е образувано през ІІ хил. пр. Хр. в Източна Анатолия, съвременен Анадол в Турция. Войнствените хети редовно правели разорителни набези срещу съседните държави. Запазената преписка между финикийците и египетския фараон Ахенатен съобщава за страшна епидемия, поразила финикийския град Симиру около 1335 г. пр. Хр.
Според Тревисанато симптомите на описаното заболяване, получило името „хетска чума“, съответства на заешката треска – опасна инфекция, чийто източник са бактериите Francisella tularensis. Източникът й в природата са гризачите или евентуално заразяване на овце, свине, коне и други домашни животни. Човек се заразява чрез ухапване на кръвосмучещи насекоми. Ако не бъдат лекувани, 15% от заболелите хора умират.
Малко след началото на епидемията хетите превзели и разграбили Симиру. Впоследствие епидемията се прехвърлила и в Хетското царство. Няколко години по-късно сериозно отслабената държава от болести и вътрешни конфликти трябвало да влезе във война с малоазийската държава Арцава. Шансовете на хетите да спечелят не били големи, но на победата на Арцава попречила нова епидемия.
По думите на Тревисанато преди началото на войната в Арцава се появяват безстопанствени овце, които местните жители прибрали в своите домакинства. Ученият смята, че животните са били „подхвърлени“ от хетите, за да предизвикат епидемия във вражеската държава. Жертвите на първото в историята „биологично оръжие“ свързвали епидемията с неизвестно откъде дошлото „проклятие“ на овцете.
По думите на Джонатан Тъкър, служител в американския Център за неразпространение на биологическото оръжие Джеймс Мартин, хипотезата на Тревисанато е доста интересна - още повече че причинителят на заешката треска и в момента е разглеждан като потенциално биологично оръжие. Същевременно опонентите на Тревисанато смятат за твърде съмнително предположението му, че живелите преди няколко хиляди години хети са могли толкова добре да си представят механизма за разпространение на особено опасната инфекция, за да провеждат диверсии с използването на заразени животни.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Заразени животни са били първото биооръжие?

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.