Венецуела купува руски изтребители  

16 юни, 2006

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви мащабна програма за превъоръжаване на армията си с руска техника. След сделката със 100 000 автомата "Калашников" и руски хеликоптери, петата в света страна- износител на петрол, възнамерява да купи от Москва и 24 изтребителя от модела Су-30. Сделката има опция за закупуване на допълнителни количества дори и на последния модел на компанията "Сухой" - Су-35.

Руските изтребители трябва да заменят намиращите се на въоръжение американски изтребители Ф-16. Чавес поясни, че изборът е бил направен в полза на Су-30, след като САЩ наложиха оръжейно ембарго на Венецуела за доставка на резервни части за латиноамериканската страна. Президентът уточни, че в близките две седмици от Русия ще пристигнат първите два Су-30. Те ще вземат участие в подготвяния парад за националния празник на 5 юли. Останалите изтребители трябва да бъдат доставени до края на 2006 г. За тогава е планирано да започне и изграждането на завод за производство на автомати "Калашник" и муниции за тях в околностите на столицата Каракас.

Държавният глава на Венецуела обяви намеренията си за закупуване на руските изтребители на среща с представители на пет латиноамерикански страни. Те присъстваха на откритата във венецуелската столица Каракас оръжейна изложба "Експо Ехерсито 2006" ("Expo Ejercito 2006"). На нея Кремъл представи над 150 единици въоръжение и техника за сухопътните войски, ВВС и ВМФ. Интерес предизвика и представената самоходна артилерийска установка "Вена" 2С31.

В средата на 2005 г. Венецуела подписа договор за покупка на 15 руски хеликоптера за 200 млн. долара. Шест от тях са Ми-17, осем Ми-35 и един Ми-26. Те трябва да постъпят на въоръжение във венецуелските ВВС, ВМС и Националната гвардия. Първите три машини вече са доставени. Освен това в страната ще бъде създаден най-съвременният и най-големият в Южна Америка център за поддържане и ремонт на хеликоптери.

Превъоръжаването е част от започнатата от Чавес мащабна военна реформа. Амбицията на президента на Венецуела е да превърне страната си в регионален лидер в Латинска Америка в износа на оръжие.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.