България крие от ООН износа си на боеприпаси  

15 юни, 2006

България е сред страните, където неконтролираната търговия с муниции подхранва конфликтите в света и нарушаването на правата на човека, в това число в Ирак и Афганистан. Това се казва в доклад, наречен "Мунициите: горивото на конфликтите" на британската неправителствена организация "Оксфам", писа Reuters. В документа се цитират собствени разследвания на организацията, които показват, че муниции са лесно достъпни на черния пазар в Багдад. Посочените обяснения за това са две - или са внесени нелегално от съседни страни, или са получени от коалиционните или иракските сили. И в двата случая слабият контрол има като последица загубата на животи по улиците на Багдад, се посочва в доклада.

Експертите твърдят, че за разлика от контрола върху продажбата на леко стрелково оръжие, който става все по-засилен, разпространението на боеприпаси е много често игнорирано от властите. Големите износители на муниции в света, сред които и България, не дават информация за търговията с тях, се казва в доклада. Според представителите на "Оксфам" 76 страни произвеждат муниции в света и всяка година се правят 33 милиарда патрона. Сред големите производители като България са Китай, Египет, Иран, Бразилия, Румъния и Израел.
Всяка година слабият контрол означава, че милиони патрони завършват в зоните на война и попадат в ръцете на лица, отговорни за нарушаването на правата на човека, обвинява британската организация. В документа се посочва, че през последните пет години трафикът на муниции е залял страните, раздирани от конфликти като Сомалия, Сиера Леоне и Либерия.

Неправителствената организация твърди още, че някои от тези муниции са произведени между 1999 и 2004 година и идват от Чехия, Сърбия, Румъния и Русия. Средната цена на патроните за автомат "Калашников АК-47" например е 30 цента. До 14 млрд. патрона се правят всяка година, но няма надеждни данни за начина, по който те са били използвани, се отбелязва още в доклада на организацията.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.