“Блазер” уби кризата с нова пушка  

22 януари, 2010

Ловът на диви кози, както и на всички труднодостъпни животни, изисква мощно и точно нарезно оръжие. Предлагаме на вниманието на любителите на екстремния лов последното изделие на оръжейна фирма "Блазер" - ловната карабина модел R8.
Може смело да се каже, че с това модулно оръжие германците направо са застреляли кризата. Защото става дума за чисто линейна конструкция на оръжието, като с това се постига по-висока точност.
Сега вкарването на патрона в патронника е точно по оста на цевта, при това без никакво завъртане. Прикладът е постигнал абсолютно паралелна подредба на цевта, затвора и опората в рамото на ловеца, при което в момента на изстрела откатът отива право назад към рамото на ловеца без ъглово отклонение, а самият откат ще се усеща доста по-слабо върху рамото на стрелеца.
Спусъковата група е напълно затворена в отделен блок и е неуязвима за студ и евентуално обледяване. Освен това възможността да се отделя обезопасява напълно оръжието, ако то е откраднато или пък попадне в детски ръце. За магазина и за спусъковата група са предвидени и плътно прилягащи полимерни капачки, които предотвратяват проникването на прах и влага в оръжието. Такава полимерна вложка е предвидена и за патронника. Тя запечатва херметично цевта отзад, а дулото се залепва с тиксо.
Карабината R8 има и нов монтаж за оптика - Blaser Saddle Mont. Системата позволява смяна на няколко оптики към цевта. Всяка цев си има подготовка за оптика.
Съвсем нови са и студенокованите цеви на R8. Стандартната и полутежката цев са дълги 58 см, а "сафари" цевта е 60 см.
Новата карабина е подготвена за системата Illumination Control, съвместна разработка с Zeiss. Системата IC се постига от малък електромагнитен сензор, монтиран в плъзгащия се бутон на предпазителя на приклада. Щом предпазителят се плъзне напред в позиция "огън", той механично въвежда ударника, но включва и подсветката в оптиката. Така тя вече никога няма да бъде забравена в решителния миг, когато дивечът излезне пред ловеца.
Общата дължина на R8 е 102 см, когато е с цев 58 см, а сафари цев - 104 см. Диаметърът при дулото на цевите е 17 мм за стандартна, 19 мм за полутежка и 22 мм - за сафари цев.
Масата на оръжието е около 2,9 кг за стандартна цев, 3,2 кг за полутежка и 4,4 кг за тежката сафари цев.
Карабината R8 се произвежда в 5 калиброви групи, обхваща на практика всички възможни варианти, а нивата на изпълнение са 6 - от стандартния клас R8 до суперлуксозния R8 Baronesse. Той включва пълна гравировка с ловни мотиви, дори и на спусъковата скоба, като купувачът може да си избира между два мотива на ловните сцени - със сърни или с глигани.
Прикладът е с баварска буза от орех клас 8 и с орехово топче на ръкохватката на болта. Главата на самия болт е с титанов нитрид, позлатен спусък, кожен ремък. Освен това всяко оръжие може да се поръча без свалящ се магазин или във версия за ловци левичари.
Тепърва новата карабина на Blaser ще бъде официално представена на Shot Show, САЩ, а веднага след това, през март, ще дебютира и на изложението IWA Show в Нюрнберг.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.