Балканска война в ловните полета  

20 януари, 2010

Неотдавна повдигнах въпроса за спазването на правилата за безопасно боравене с оръжие във forum.offroad-bulgaria.com. За разлика от други оръжейни форуми у нас и навън, където толерантността към нарушителите клони към нула, за моя изненада се оказа, че доста голяма част от участниците в този, иначе шофьорски, форум не обръщат сериозно внимание на този въпрос и са склонни да пренебрегнат правилата, или ги признават, но с редица уговорки. Тази снимка без притеснение, дори с гордост, беше предоставена за общо ползване от някой си "утвърден участник" Ковача, в поддръжка на агитката за по-фриволно отношение към оръжието, особено от хора с опит.


В кръв бе облян ловният сезон 2009/2010.

Осмина ловци са намерили смъртта си, отстреляни вместо дивеч. Десетима са тежко ранени, половината от тях - с опасност за живота, сочи черната статистика.

По ловните полета на България жертвите са повече, отколкото във войната за Косово, където при бойни действия не загина нито един американски войник. Намаляват загиналите и във войната по пътищата ни - 900 през 2009 г. при 1050 за 2008 г.

А убитите при ловни излети са скочили 8 пъти в сравнение със сезон 2007/2008 г. Горската агенция и ловните организации трябва да сложат край на това безумие.

Ловният сезон - 8 убити, 10 ранени

Ловният сезон 2009/2010 е облян в кръв - войната по пътищата се пренася в гората, сочи черната статистика. Десетки излети в ловностопанските райони на дружините завършват с трагични инциденти, сигнализират от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Кървавата статистика сочи, че осем души са намерили смъртта си по време на лов, отстреляни от свои колеги. В живи мишени са се превърнали други 10 ловци, половината от които са с опасност за живота.

Убитите са осем пъти повече от предходния сезон, когато е отнет животът само на един, а четирима са ранени. А през 2007/2008 г. има само четирима ранени.

Защо ловците се нараняват и дори се избиват помежду си? Безотговорност, лоша дисциплина, боравене с оръжие в нетрезво състояние, лоша подготовка и неумение да се ползва оръжие, към всичко това - и тоталната агресия, събира кръвен данък по ловните полета.

Във войната в Косово не падна при бойни действия нито един американски войник. Джигитите по пътищата намаляха, а убитите от 1050 през 2008 г. намаляха на 900 лани. А ловните инциденти се множат.

Очевидно не е нормално при тези обстоятелства притежателите на пушки и карабини да се увеличават ежегодно. За 5 г. от 112 594 ловците са станали 126 829 души. Гладкоцевното оръжие от 143 538 броя се е увеличило до 160 647, а нарезното - от 19 581 е вече 30 818 дула.

Как да се спре кръвопролитието по ловните полета? На тревожния въпрос се събраха да търсят отговор ръководители на ИАГ, депутати, ловни и обществени организации, представители на прокуратурата и МВР. На поканата не се отзова единствено Съюзът на ловците и риболовците, въпреки че смъртните случаи са регистрирани в ловните дружини. (Обяснението на неговия председател е по-долу)


Нужни са драстични законови санкции

На 22 януари т.г. работна група ще представи на министър Мирослав Найденов предложение за иницииране на законодателни промени в Закона за лова, гарантиращи сигурността при боравене с огнестрелно оръжие.

“Такова чудо не е било. Освен изменения в закона са нужни драстични промени както в подготовката, така и в контрола на ловните излети”, заяви за “Труд” депутатът Емил Димитров, който е зам.-шеф на Комисията по земеделие и гори в парламента. “В момента в страната е пълна бъркотия. Едва ли не всеки може да организира курсове за обучение на ловци, не се следи и не се знае кой и как води подготовката, кой осъществява контрол в ловните дружини. И най-важното - доколко отговорни са ръководителите на лова за онова, което става около тях по време на лов”, твърди още депутатът. Според него нужен е много внимателен подбор на кандидатите да притежават ловен билет. Нужни са и драстични санкции и дори отнемане на ловни права за недисциплинирани ловци.


Авджиите трябва да се обединят

“Не можем повече да се делим, трябва да теглим каруцата в една посока. До дни ще се съберем с всички заинтересовани страни, за да умуваме какво ще предприемем”, заяви за “Труд” председателят на Съюза на ловците и риболовците Иван Петков.

Той обясни, че по обективни причини не е бил на организираната от ИАГ среща. Колкото до кървавата ситуация, тя изисквала много внимателен анализ. Две от убийствата са бракониерски, едно е станало при странни обстоятелства - при лов на патици ловец е убил сина на най-добрия си приятел. При друг случай диво прасе е наранило смъртоносно ловец, който е починал. В два случая са убити гоначи. Друг път закъснял ловец се шмугнал в храстите и бил взет за животно и отстрелян, обясни Петков.

Големият въпрос е: Тръгваме ли към писането на нов точен и радикален закон за лова и опазване на дивеча, или ще продължим да кърпим стария, заяви шефът на ловците. Според него след последните законови промени между ловните организации има ненужно противопоставяне, което трябва да бъде преодоляно в името на ловното дело.


Правилата са ясни, но спазват ли се?

Ръководителят на ловния излет носи отговорност за всичко, според член 59 от Закона за лова той:

* отговаря за реда, дисциплината, законността при подготовката, организацията и провеждането на ловния излет;

* преди да започне ловът, проверява дали всеки участник притежава ловен билет, членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие;

* инструктира участниците в ловния излет за вида и количеството на дивеча, който ще се отстрелва, сигнализира за началото и края на гонката;

* инструктира участниците за правилата за безопасно боравене с ловно оръжие;

* организира излета, като определя стрелците, гоначите и ловните кучета, които ще участват в гонката, мястото и броят на гонките, местата на стрелците на стрелковата линия;

* след приключване на излета прави разбор;

* участниците в групово ловуване на дива свиня, хищници, дребен дивеч са длъжни да спазват стриктно разпореждането на ръководителя;

* при нараняване на участник в лова прекратява излета, предприема бързи мерки за оказване на помощ, урежда транспортирането му, уведомява органите на МВР и ловното сдружение;

* при смърт на участник в лова незабавно уведомява органите на МВР и прокуратурата за съдействие.

Член 60: Не се разрешава участие в лов на лице, употребило алкохол или наркотици


Черна хроника

В землището на Варвара, община Септември, по време на лов е убит Салих Хаджиасанов.

Гоначът Исмаил Алиосман е прострелян в гърба в поле на дружина Перперек - Кърджали.

По време на лов през ноември е разстрелян Димитър Кръстев от ловна дружина Лесура - Враца.

Същия месец на лов в село Дълбоки, Старозагорско, Иван Койчинов е взет за дива свиня и е отстрелян на място.

В края на м. г. ловец от дружината в Троян е наранен смъртоносно от недоубит глиган и умира в ловно поле Бабаланско.

В Шумен един ловец е гръмнат на място, втори е наранен тежко. В Режинци, Кюстендилско, авджия е гръмнат в рамото от свой колега. А в Горна Секирна ловец от София е бил наранен в краката от свой колега от Перник.


Мечка напада и ранява ловец от дружината в Малево.

При преобръщане на автомобил с четирима души от ловна дружина Богутево, Смолянско, един от ловците от с. Лилеково, умира на място.

В района на Варна м.г. има три инцидента. При отстрел на пъдпъдъци във Вълчи дол е прострелян ловец в гърба и в главата. По време на лов за глигани в дружина Садово е простреляно дете на 13 г.

През ноември м. г. при лов на зайци двама души от дружина Владимирово, Добричко, са простреляни в краката. Ловец е уцелен вместо дива свиня в краката от рикоширали сачми от неволен изстрел в Тополовград, а друг - в Елхово.


PS __________ 31 януари 2010 __________

Вадя на преден план една снимка, изпратена по темата в коментарите.

Изпрати публикацията по електронната поща


1 коментара: to “ Балканска война в ловните полета

  • NPaine
    26 януари, 2010 18:10  

    Kолко е дисциплиниран нашия войник:
    http://img338.imageshack.us/img338/5715/copy17of48ki1.jpg

    http://ivomirchev.com/2007/04/smartta-na-edna-aviobaza/

Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.