Снайпер L129A1 за британските командоси  

23 януари, 2010

За британските войници в Афганистан Министерството на отбраната е поръчало 440 снайперски пушки L129A1. Сделката е за близо 2 млн. евро (£1,5 милиона). Влизането на новото оръжие е своеобразна революция за британската армия, в чиято пехота от 20 г. не са се появявали нови модели карабини. Новите “убийци на талибани” ще пристигнат през октомври и ще отидат при снайперистите от 1-ви батальон на парашутния полк. Талибаните “работят” основно с АК различни модификации. Тези оръжия са калибър 7,62 мм. Западните бойци наблягат на 5,56 мм, чиято смъртоносност се ограничава до около 200 м. В резултат на което ефективността при водене на престрелки е на страната на талибаните. Лондон взе решение да снабди своите снайперисти с новата пушка, която е много удобна за действия в условия като тези в Ирак и Афганистан.

“Лондон се изправи пред въпроса поради постоянни запитвания от бойните части на терен, които настояват за по-мощно оръжие, което може да осигурява прицелен огън на разстояние между 500 и 900 м”. Поради което бил проведен конкурс, спечелен от американската карабина.

Пушката е с дължина 945 мм, тежи 5 кг, компактна е и върши добра работа в бойни условия. Произвежда я американската компания Lewis Machine & Tool Company, сделката с Лондон сключва Law Enforcement International (LEI).

В момента британците използват компактните SA80A2. Оръжието е добро, но не може да се сравнява с калашника. Сега НАТО се връща към спорното си решение от началото на 80-те години да премине от класическия калибър стрелково оръжие 7,62 мм на т. нар. западен стандарт 5,56 мм.

До момента в британската армия стрелците минават през специализиран курс, който им дава квалификация с една степен по-ниска от тази на снайперистите. Но в Афганистан противникът не те пита за дипломата, а ти готви куршум. Така че министерството на отбраната избра “тежка” артилерия за снайперистите си.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.