Библейски послания по американски оръжия  

23 януари, 2010

Мюсюлманите в САЩ реагираха гневно на разкритията, че върху оръжията на американските войници, биещи се в Ирак и Афганистан, са гравирани кодирани препратки към Библията.

Телевизия Ей Би Си разкри, че серийните номера на 800 хил. мерника, които трябва да бъдат произведени от компанията Trijicon, съдържат скрити връзки с библейски текстове. Така например 2COR4:6 е препратка към Второто послание на Апостол Павел към коритяните, което е част от Новия завет. Указаният пасаж гласи: "Понеже Бог, Който е казал на светлината да изгрее из тъмнината, Той е, Който е огрял в сърцата ни, за да се просвети света с познаването на Божията слава в лицето Исус Христово."

Друга кодирана препратка JN8:12 води към пасаж в Евангелието на Йоан, в който Исус Христос казва: "Аз съм светлината на света. Този, който ме следва, няма да върви в тъмнината, но той ще има светлината на живота".


От компанията производител признаха, че препратките съдържат връзки с библейски текстове, но се оправдаха, че това не е незаконно. Според говорител на Trijicon това е тяхна практика от над 2 десетилетия и досега никога не са имали оплаквания. "Докато наши сънародници, мъже и жени, са изложени на опасност, ние ще продължаваме да правим всичко, което можем, за да им осигурим както съвременни технологии, така и непрекъснатата подкрепа и молитви на една благодарна нация", посочи говорителят.

Мюсюлманите в САЩ обаче реагираха гневно на разкритията. Според базирания във Вашингтон Съвет за американско-ислямски отношения продължаващата употреба на знаци с религиозна насоченост би изпратила погрешно послание към мюсюлманския свят. „Използването на военно оборудване със скрити препратки към Библията изпраща грешно послание до мюсюлманите, че сме във война с исляма”, заяви съветникът по правните въпроси към съвета Надира ал-Халили: „Освен това тези кодове са потенциално средство за набиране на антиамерикански бойци, застрашават нашите войници и отблъскват мюсюлманските ни съюзници. Те трябва да бъдат изтеглени възможно най-скоро”. Представители на американските военни заявиха, че ще разследват дали от Trijicon са нарушили федералните правила за държавни поръчки.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.