С кремъклийка на банков обир? Абсурд!  

07 януари, 2010

ПРЕДИ 13 г. “24 часа” помогна да се поправи нескопосана наредба на МВР. Ден след публикацията “Колекционери отново ще крият безценни оръжия” тогавашният министър на вътрешните работи Богомил Бонев в писмо до “24 часа” благодари за забележките. А българските граждани получиха право да колекционират оръжия, произведени преди 1880 г., каквато е и практиката в Европа.

Според проекта за нов закон за оръжията обаче отпада постановката за свободно притежаване на исторически пушкала, произведени преди 1870г. В тази категория попадат фитилните, кремъчните и капсулните оръжия, използвани в руско-турската война от 1877-1878 г., производството на чиито патрони е спряно преди повече от век.

С какво тогава прадядовите кремъклийки са обществено опасни? Кой би нарамил кремъчна или капсулна пушка, за да обира банка или за терористичен акт? Тези оръжия отдавна са само спомен. Да не говорим, че новият закон ще насърчи по-ценните експонати да бъдат скрити, а най-ценните - изнесени зад граница!

Затова отново се обръщам за съдействие към “24 часа” снадеждата проблемите най-бързо да стигнат до вносителите на проекта.

През 1995 г. Народното събрание ратифицира Протокол срещу незаконното производство и трафик на огнестрелни оръжия, техни части и компоненти и боеприпаси към конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност. В чл. 3 (а) в него от категорията “огнестрелни оръжия” се изключват антикварните, произведени преди 1899 г., или техните копия. Защо тази норма не се приложи у нас?

Проектът за нов закон задължава всички исторически оръжия да бъдат обезопасявани със заваряване на механизмите и пробиване на цевите. Това ще обезобрази и унищожи експонатите.

Абсурдно звучат и някои текстове, според които всеки куршум се смята за боеприпас независимо дали вече е изстрелян, или не. Излиза, че намерените в земята куршуми на Шипка или около Плевен се броят за боеприпаси?!

Законопроектът въвежда регистрация на пневматичните и газ-сигналните оръжия, които години наред се продаваха на свободен режим. Явно вносителите нямат и представа каква бюрокрация създават. А решението е в рязкото завишаване на санкциите за неправомерна употреба, не в забраните и ограниченията. Проектозаконът за оръжията има и други недостатъци. Те можеше да бъдат спестени, ако при разработването му бяха привлечени обществени организации като Национален съюз “Единение”, комитет “Крум Страшний”, Национално дружество “Традиция”, комитет “Родолюбие” и др. В тях членуват много и отлично подготвени оръжейни специалисти, които могат да помогнат за избягване на абсурдите.

председател на Национален съюз “Единение”.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.