Уго Чавес купува оръжие от Русия за милиарди долари  

27 юли, 2006

Венецуелският президент Уго Чавес беше посрещнат в руския град Волгоград с хляб и сол [Reuters]

Венецуелският лидер Уго Чавес договори в рамките на визитата си в Русия оръжейни доставки за милиарди долари, писа в. "Файненшъл таймс". На срещата си с руския президент Владимир Путин в сряда се очакваше да бъдат уточнени покупките на 30 бойни самолета Су-30, 30 военни хеликоптера и 100 хиляди автомата "Калашников". Според руския министър на отбраната Сергей Иванов само сделките със самолетите и хеликоптерите поотделно струват по 1 млрд. долара.

Сделките на Чавес с Москва не са добра новина за САЩ, защото венецуелският лидер е сред най-изявените американски противници. Говорителят на Държавния департамент Том Кейси изрази загрижеността на американското правителство и настоя Русия да преосмисли сделките си с Венецуела. Иван Сафранчук от Световния институт по сигурността коментира, че договорите на Русия с Венецуела са своеобразен отговор на сделките между САЩ и Полша, при които през юни Варшава закупи 48 изстребителя Ф-16 на стойност 3.8 млрд. щатски долара. Той допълни, че Венецуела е един от най-големите износители на петрол и затова е важно да бъде партньор на Русия.

Чавес планираше своята визита в Русия за по-ранна дата - през май или юни, но от Москва решиха, че е най-добре тя да се състои едва след срещата на Г-8 в Санкт Перебург, за да се разбере в каква насока ще тръгнат руско-американските отношения. След Русия Чавес заминава за Иран, който също е един от най-големите износители на петрол в света.

______

Чавес: Венецуела не е агресор, но има нужда от нови оръжия

Венецуела не е агресор, но има нужда от обновяване на оръжейния си арсенал. Това заяви президентът на страната Уго Чавес, който е на двудневно посещение в Русия.
“Не съм агресор и не съм дошъл да търся оръжия, за да водя война срещу всички”, заяви Чавес, който е в Ижевск, родния град на изобретателя на автоматите Калашников. “Просто оръжията, с които разполага армията ни са остарели и не се произвеждат повече. Ето защо трябва да потърсим нови, които да са надеждни”, допълни той. Венецуела закупи наскоро от Русия 100 000 автомата Калашников и преговаря за създаването на фабрика за производството им на своята територия. Освен това авиацията й сключи договор за закупуване на 30 руски военни самолета Су-30. Същевременно това предизвика недоволството на Вашингтон, откъдето поискаха Русия да преразгледа сделката, която не е в неин интерес или в интерес на Венецуела. По-късно вчера Чавес трябваше да се срещне и със самия Михаил Калашников и ще посети завода Ижмаш, който произвежда автоматите. “Това е отлично оръжие, което няма равно на света”, подчерта Чавес.
В програмата му бе насрочена и среща снощи в Москва, за да се срещне с президента Владимир Путин и да подпише договора за самолетите.

______

Москва ще достави на Каракас самолети, хеликоптери, кораби и подводница
Президентът на Венецуела: САЩ са сляп и тъп гигант
Чавес купи руско оръжие за около $3 млрд.

Съединените щати са сляп и тъп гигант, заяви президентът на Венецуела Уго Чавес, предадоха руските осведомителни агенции.
"След около 200 години можем да кажем, че САЩ са били предназначени да напълнят света с нищета уж в името на свободата - това става в Ирак, в Близкия изток, в Латинска Америка. Най-голямата заплаха за света е империята Съединени щати. Това е безсмислен, сляп, тъп гигант, който не разбира света, не разбира правата на човека, не разбира нищо от човечност, от култура, съзнание и съзнателност", заяви Чавес при откриването на паметник на Симон Боливар в Москва, където е на визита.
В Русия Чавес сключи договори за доставката на руско оръжие на сума около 3 милиарда долара - три пъти по-голяма от очакваната. Русия ще достави на Венецуела самолети Су-30 на сума 1,5 милиарда долара, вертолети Ми-35 за 250 милиона долара, ще построи завод за автомати "Калашников" и за боеприпаси за тях на сума 200 милиона долара. Освен това Венецуела купува от Русия подводница клас "Амур" и други бойни кораби, както и зенитно-ракетни комплекси "Тор-М1" на обща сума около 1 милиард долара.
Чавес заяви, че целият този арсенал е необходим на Венецуела, за да се защити от готвената от САЩ агресия. Държавният департамент на САЩ подозира, че част от закупеното от Чавес оръжие е за партизаните в Колумбия.
Вчера Чавес и руският президент Владимир Путин обсъдиха в Кремъл ситуацията около иранската ядрена програма, положението в Близкия изток, тенденциите на световния пазар на петрол, както и търговско-икономическото и военно-техническото сътрудничество между двете страни.

Изпрати публикацията по електронната поща


Обектите на авторски права се ползват тук с разяснителна и учебна цел, обзор или като цитати при критика или коментар.
Всички преводи и неподписани отдолу вляво текстове са собственост на Hacko.
Pishtov.com и Pishtov.blogspot.com не реализират приходи от дейността си. Credits: Amanda, Oleg Volk.